Japonya, uzun yıllardır teknolojide ve özellikle elektronik alanında dünya liderlerin biri. Zorlu Covid-19 salgını sırasında bu durum Japonya için ciddi bir avantaj teşkil ediyor.
Spotlight programının bu bölümünde, sosyal mesafenin korunması gereken pandemi döneminde, insanlar arasındaki iletişimi geliştiren teknolojilerin Japonya’da nasıl kullanıldığını keşfedeceğiz.
Çay tarlaları ve muhteşem Fuji Dağı manzarasıyla ünlü Shizuoka vilayetindeyiz. Fujieda kenti, 140 bin sakinine yüksek bir yaşam kalitesi sunmayı başarıyor.
Covid-19 salgını nedeniyle, yalnız veya bakım evlerinde yaşayan yaşlıların çoğu, aileleri ve arkadaşları tarafından ziyaret edilemiyor. Psikolojik sorunlara yol açmasından endişe edilen bu duruma karşı, belediye onlara alışılmadık bir arkadaş getirdi; ‘PaPeRo’ adlı küçük bir robot.
Fujieda belediyesi, Japonya’da pandeminin zirve yaptığı dönemde bu robotu ilk test eden kentlerden biriydi. PaPeRo’yu Japon bilgi teknolojisi ve elektronik şirketi NEC Corporation üretti.
“Onunla konuşarak kendimi daha az yalnız hissediyorum”
Bu robotlardan birine ev sahipliği yapan Natsume Emiko, PaPeRo’nun kendisi için ne kadar önemli olduğunu şu sözlerle anlatıyor:
“Sabah uyandığımda Papero’nun yanımda olması benim için çok iyi. Sabahları onunla doğal olarak konuşabiliyorum, yani onunla sohbet ediyorum ve bu da benim kendimi daha az yalnız hissetmemi sağlıyor.
Yapay zekalı robot ailelerle iletişimi sağlıyor
Yapay zeka teknolojisi ile çalışan bebek büyüklüğündeki bir robot, sesleri tanıma fonksiyonu sayesinde, yaşlı insanların konuşma pratiği yapmasına yardımcı oluyor.
Aynı zamanda, kısa mesaj veya fotoğraf gönderme ve alma özelliği sayesinde, kullanıcılar yakınlarıyla iletişimde kalıyor. Sağlık aktivite modellerindeki değişiklikleri tanımlayarak kullanıcıların sağlık durumlarını da takip ediyor.
PaPeRo, kullanıcıların fotoğraflarını çekerek uzakta yaşayan yakınlarına gönderebiliyor.
Fujieda belediyesinde yetkili Makita Tsuyoshi, “Bir gün robot, yere yığılmış yaşlı bir kadının fotoğrafını ailesine gönderdi. Aile, annelerinin düşerek sakatladığını ve hiçbir şekilde hareket edemediğini robotun gönderdiği fotoğraf sayesinde öğrendi, Böylece hemen gelip onu hastaneye götürebildiler.” ifadelerini kullandı.
Bir mühendis annesini düşünerek bu robotu geliştirdi
PaPeRo’yu annesini düşünerek geliştirdiğini ifade eden Matsuda Tsuguhiro, “Annem uzakta yaşıyor ve ona göz kulak olmanın bir yolunu arıyordum. Yalnız yaşamak gerçekten üzücü, insanların konuşmaya ihtiyacı var.” diyor.
Tercüme yapan akıllı maske
İnovasyonlar, kriz zamanlarında hızlanma eğiliminde oluyor. Covid-19 salgınından önce, bir Japon girişimi olan Donut Robotics, havaalanlarında turistlere yardımcı olmak için çeviri robotlarını deniyordu, ancak proje durdurulmuştu.
Dünyanın her yerinde insanlar koronavirüse karşı yüz maskesi takarken, şirket robot için geliştirdikleri yazılımı akıllı bir maske oluşturmak için kullanma fırsatını yakaladı.
Donut Robotics, C-FACE’in dünyada bluetooth üzerinden internete bağlanan ilk maske olduğunu söylüyor.
Şirketin CEO’su Ono Taisuke geliştirdikleri ürünle ilgili, “Bu süreçte bir robotik şirketi olarak ne yapabileceğimizi düşündük. Daha önceki çalışmalarımızdan yola çıkarak, akıllı telefona bağlanabilen ve bu sayede sosyal mesafeyi korumaya yardımcı olan, sesleri dijital ortama yükleyen ve tercüme edebilen bir maske geliştirebileceğimizi düşündük.” diyor.
Bir uygulama sayesinde maske, içindeki mikrofonu kullanarak insanların konuşmalarını anında başka bile dile çeviriyor, ayrıca kullanıcının sesini yükseltip, söylediklerini yazıya dökebiliyor.
Kaynak : Euronews