Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarlarından CES, iki yıl aradan sonra yeniden kapılarını açarken pandemi nedeniyle ziyaretçi sayısının az olduğu gözlendi. Fuarda, Merkez Hol ile Togg’un da bulunduğu Batı Holü arasındaki ulaşım Teslalar ile sağlanırken CES 2022’de elektrikli araç ve teknolojilerindeki artış dikkat çekti.
Tüketici elektroniği denilince akla ilk gelen uluslararası fuarlardan CES, iki yıl aradan sonra yeniden fiziksel olarak kapılarını ziyaretçilere açtı ama ne o eski fuarların tadı vardı ne de ziyaretçilerin kalabalığı… Deyim yerindeyse fuara imzasını pandemi attı. Birçok Teknoloji ve otomobil devinin arka arkaya yaptığı iptaller sonrasında ziyaretçi sayısının da eski yıllara göre çok daha az olduğunu gözlemledik.
Her şeye rağmen ABD’nin Las Vegas eyaletinde düzenlenen CES 2022’ye 100’ü aşkın ülkeden 2 bin 500’e yakın firma katıldı. Fuara katılan markalar en yeni modellerini, gelecekte tüketicilerle buluşturmayı planladığı konseptlerini, vizyon projelerini ve mobilite çalışmalarını dünyanın beğenisine sundu. Yapay zekâ, otonom, mobilite teknolojilerinin yanına bu sene metaverse ve blokchain gibi güncel teknolojiler de eklendi.
TESLA’DAN CES ŞOVU
CES 2022’nin ilk günü Türkiye’den de heyecanla takip edildi. Yerli otomobil Togg, sedan gövde tipine sahip konsept modelini ilk kez CES 2022’de sergileyerek tüm dünyaya ‘merhaba’ dedi. Fuarda yaşadığımız en ilginç anlardan biri merkezde yer alan Merkez Hol’den Togg’un yer aldığı Batı Holü’ne yaptığımız yolculuk oldu. Birbirine hayli uzak olan iki hol arasına tüneller inşa edilmişti. Bu tüneller arasındaki ulaşım ise ring servisini gerçekleştiren Teslalar aracılığı ile gerçekleştirildi.
Tamamen elektrikle çalışacak olan Togg’a yine tamamen elektrikle çalışan Tesla aracılığı ile gitmemizin yanı sıra fuara da elektrikli araçlar damga vurdu desek yanlış olmaz.
BLACKBERRY SAHAYA DÖNDÜ
Teknoloji şirketlerinin otomobil üreteceğini duyurması, otomobil şirketlerinin de farklı teknolojiler sunmasıyla iki sektör adeta iç içe geçti. Örneğin, Sony elektrikli otomobillerini tanıtarak herkesi şaşırtırken, Toyota Arene OS isimli bir işletim sistemi duyurdu. Uzun süredir sesi çıkmayan BlackBerry’i de elektrikli araçlara yönelik bağlantı ve yazılım teknolojileriyle sahalara geri döndü. Fuarda, Fark Labs, CY Vision gibi birçok yerli marka ve start-up da yer aldı. CES 2022’nin ilk gününde uçuk kaçık konseptlerden, satışa sunulmaya hazır birçok teknoloji ürünü dikkatimizi çekti. Bu yıl özellikle birbiriyle bağlantı kuran akıllı cihazlar ve bu bağlantıyı sağlayan yapay zeka teknolojilerinin fazlılığı gözlerden kaçmadı.
Kaynak: Hürriyet