Kazakistan’in baskenti Nur Sultan’da, 2019’da bulunan 2 bin 500 yillik "Altin Elbiseli Adam"in rekonstrüksiyonu törenle tanitildi.Kazakistan Milli Müzesi’nin “Altin” salonunda düzenlenen törene, ülkenin önde gelen tarihçileri, arkeologlari, milletvekilleri ve yabanci misyon temsilcilerinin yani sira çok sayida ögrenci katildi.
Törende, Kazakistan’in batisindaki Aktöbe eyaletine 300 kilometre mesafedeki Taskopa kurganinda kesfedilen yeni Altin Elbiseli Adamin rekonstrüksiyonunun tanitimi yapildi.
Ülkenin 8. Altin Elbiseli Adami olarak kayitlara geçen kesif, 2019 yilinda arkeolog Arman Beysenbayev tarafindan gerçeklestirildi.
Yaklasik 2 bin 500 yil önce altinla islenmis elbise ve esyalarla defnedilen adamin, Erken Demir çaginda bölgede hüküm süren göçebe ve savasçi bir halk olan Sarmatlarin kahraman asker basi oldugu ögrenildi.
Arkeolog Beysenbayev, yaptigi açiklamada, söz konusu dönemde, askerlerin toplumun üst tabakasina ait bireyler olarak kabul edildigini ve savasta büyük mücadele vererek hayatini kaybeden askerlerin ise özel defin töreniyle topraga verildigini söyledi.
Taskopa kurganindaki bu Altin Elbiseli Adamin da bir asker basi oldugunu aktaran Beysenbayev, “Mezarinda binlerce altin parçalari ile dügümlenmis altin iplerine rastladik. Bunun yani sira altinla kapli kilici ile özel esyalari da vardi. Ancak biz altinin daha fazla oldugu kanaatindeyiz. Mezar, büyük ihtimalle defin töreninden sonra düsman kavimler tarafindan soyulmus olabilir.” dedi.
Beysenbayev, altin parçalarinda bitki ve Iskitlere ait hayvan stili motiflerin kullanildigini belirterek, “1969’da kesfedilen ilk Altin Elbiseli Adamin mezarindan çikan altinlarda da hareket halindeki hayvanlarin resimlerine sikça rastliyoruz. Burada da ayni stili görüyoruz. Çünkü zamanin göçebe kuyumculari, canli bir hayvanin hareketlerle tasvirini yapma isinde ustaydi.” ifadelerini kullandi.
Kazakistan Milli Müze Müdürü Aristanbek Muhamediuly da Altin Elbiseli Adamlara sadece yurt içinde degil yurt disinda da büyük ilgi olduguna dikkati çekerek, “Salgin öncesi yaptigimiz ‘Altin Elbiseli Adamin Dünya Turu’ projesi bu sözlerime büyük örnek olacak. Gittigimiz her ülkede sergiyi uzatma talebi aldik. Atalarimizdan miras kalan Altin Elbiseli Adamlarimizi tüm dünyaya tanitmayi hedefliyoruz.” diye konustu.