TRABZON’un Şalpazarı ilçesinde zaman içinde kötüleşen binaların dış cepheleri, ‘Ağasar’ olarak bilinen, kadınlarla kız çocuklarının özellikle yayla şenliklerinde giydikleri yöresel motif işlemeli elbise kültürünün renkleriyle boyandı.
Şalpazarı Belediyesi, ilçede zaman içinde kötüleşen binaların dış cephelerini güzelleştirmek için çalışma başlattı. Çalışmalar kapsamında binaların dış cepheleri, yörede ‘Ağasar’ olarak da bilinen, kadınlarla kız çocuklarının günlük yaşamlarının yanı sıra özellikle bayram ve yayla şenliklerinde giydikleri yöresel motif işlemeli rengârenk elbise kültürüne ait renkleriyle boyandı. Resmi binaların dış cephelerine de ‘Ağasar’ kültürü renkleri yansıtılan ilçede, işletmelerin tabelaları da tek tipe dönüştürüldü. Asırlık geleneğin yaşatıldığı ilçe, rengârenk binalarla yeni görünüm kazandı.
‘KÜLTÜRÜMÜZE HİZMET ETMİŞ OLDUK’
Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, ilçenin giyim-kuşamındaki renkliliğin binalara işlendiğin belirten “Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın sokak sağlıklaştırma projeleri kapsamında yaptığımız çalışmalarda 1’inci etap tamamlandı. Eskiden burada sıvası bile olmayan yapılar vardı. Bizim ilçe merkezimiz dar bir sokaktan oluşuyor. Yapılan çalışma ile ilçe merkezi daha ferah bir hale geldi. Tabela kirliliği ortadan kaldırıldı. 57 bina tamamlandı. İlçenin bütün binalarının aynı şekilde yapılmasını planlıyoruz. Bizim kültürümüzde rengârenk Ağasar kıyafetleri var. Giyim ve kuşamımızdaki renkliliği binalarımıza yansıttık. Bu anlamda hem kültürümüze hizmet etmiş olduk hem de böyle cıvıl cıvıl bir ilçe merkezimiz oldu” dedi.
‘BİNALARIMIZ DA BİZİM GİBİ CIVIL CIVIL’
İlçe sakini Havva Kahraman, çalışmadan memnun kaldıklarını söyleyerek, “Eskiden bu cadde insanı boğuyordu. Kalabalık, değişik değişik evler ve tabelalar; ama şimdi çok ferah bir havası oldu. Şalpazarı giyindiğimiz rengârenk Ağasar kıyafetleri ile meşhur. Biz bu kıyafetleri giyinmeyi, cıvıl cıvıl olmayı seviyoruz. Binalarımızda da bizim gibi cıvıl cıvıl oldu” diye konuştu.