Modemlerin üzerinde ismini sık sık gördüğünüz WPS internet bağlantımızı güven altına almak için önemli bir teknoloji. Peki WPS nedir ve ne işe yarar? WPS ile internete nasıl bağlanılır? İşte bu sorularınızın cevabını makalemizde bulacaksınız.
WPS, İngilizce Wi-Fi Protected Setup kelimelerinin baş harfinden oluşuyor. Bu teknoloji sayesinde, evinizdeki Wi-Fi ağına dışarından yabancı/kötü niyetli kişilerin bağlanmasını son derece zor hale getiriyorsunuz.
Yabancıların sizin ağınıza erişmesi çok önemli bir güvenlik sorunudur. Sizin ağınız üzerinden yapılacak yasa dışı işlemler nedeniyle başınız büyük belaya girebilir. Veya ağınıza sızan kişiler, kişisel verilerinize, bilgilerinize ulaşabilir, evinizdeki internete bağlı cihazların kontrolünü ele geçirebilirler.
WPS sayesinde, ağınıza bağlanabilmek için, normal Wi-Fi şifresinin yanında, modemin üzerinde fiziksel olarak yazılı bulunan 8 haneli pin kodunu girmek gerekir. Bu pin belli bir sayıda yanlış girilirse, modem ilgili cihazın ağa bağlanma girişimlerini bir süre engeller. Veya kimi modemlerin üzerinde WPS düğmesi bulunur. Bu düğmeyi aktif hale getirdiğinizde sadece modeme tanımlı olan cihazlar modeme erişebilir, yani internete bağlanabilir.
Ayrıca bir yöntem de NFC yöntemidir. Yakın alan iletişimi sayesinde bir cihazı modeme bağlamak için NFC özelliği olan o cihazı modeme yakınlaştırıp dokundurmak gerekir. Böylece evinizin içinde bulunmayan, dışarıdan birisi ağınıza asla erişemez.
WPS, internete bağlanmak konusunda, özellikle ev kullanıcılarına veya küçük işletmelere, çok önemli ve çok pratik bir güvenlik katmanı sağlar. Böylece ekstra maliyetlere katlanmadan, internet ağınıza dışarıdan sızmaları engellemiş olursunuz.
Ancak bu yöntemi, bir virüs ve hacker koruma yöntemi olarak kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Virüs koruması çok farklı bir koruma yöntemidir ve ziyaret ettiğiniz sitelerden, cihazlarınıza indirdiğiniz yazılımlarda bulaşabilecek zararlı yazılımları engeller. WPS ise ağınıza dışarıdan izinsiz girişleri engelleyen bir koruma katmanıdır.