Guardian Gazetesi – Türk Polisi, Erdoğan’ın öldüğüne dair yanlış çevrimiçi söylentileri araştırıyor – Twitter kullanıcıları “dezenformasyon ve manipülatif içerik” paylaştığı için soruşturuldu –
Bu sabah ki Guardian Gazetesi Türkiye ve Ortadoğu muhabiri Bethan McKernan imzasıyla “Türk Polisi, Erdoğan’ın öldüğüne dair yanlış çevrimiçi söylentileri araştırıyor” başlığı altında yayınladı,işte detaylar; İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını kaybettiği iddialarının sosyal medyada yayılmasıyla ilgili Türk polisinin soruşturma başlatmasının ardından 30 kişi adli işlemle karşı karşıya. Çarşamba günü yayınlanan bir polis açıklamasında, “ölmüş” – kabaca “öldüğü söyleniyor” başlıklı trend etiketi altında paylaşım yapan Twitter kullanıcılarının, “dezenformasyon ve manipülatif içerik” paylaşmaktan soruşturulduğu belirtildi.
Ayrı ayrı, Erdoğan’ın kişisel avukatları, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, ilgili Twitter kullanıcılarının cumhurbaşkanına “hakaret” suçlamasıyla soruşturma açılmasını ve dört yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Erdoğan’ın sağlığı, doktorlarından birinin Türk liderin kanser olduğunu inkar etmek için kayıtlara geçmek zorunda kaldığı 2011’den bu yana sürekli spekülasyonların konusu oldu. Şimdi 67 yaşında olan Erdoğan, 2012 yılında ciddi bir mide ameliyatı geçirdi.
En son söylentiler dalgası, cumhurbaşkanının yürümekte zorlandığı geçen hafta Roma’daki G20 zirvesinden gelen görüntülerden kaynaklanmış gibi görünüyor. Türk liderin, güvenlik protokolleri konusundaki bir anlaşmazlığı gerekçe göstererek Glasgow’daki Cop26 görüşmelerine son anda katılmama kararı ve partisinin iktidara gelişinin 19. yıldönümünü kutlayan Çarşamba günü bir kutlamaya katılmaması yangını körükledi.
Ayrıca Temmuz ayında Bayram münasebetiyle bir videoda konuşmasını aksatarak kendini iyi hissetmiyordu. Erdoğan’ın iletişim direktörü Fahrettin Altun ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) birkaç politikacı, cumhurbaşkanının son görüşmelerinde cumhurbaşkanının videolarını ve görüntülerini tweetleyerek cumhurbaşkanının hasta olduğu iddialarını yalanladı.“Şef İstanbul’dan Ankara’ya geldi. O çok sağlıklı. Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Çamlı, “Onu ısırmaya çalışanlar dişlerini kaybedecek” dedi.
Geçen ay, muhalif politikacıların Erdoğan’ın fiziksel ve zihinsel olarak göreve uygun olup olmadığını sorgulamaya başlamasının ardından Erdoğan’ın resmi Twitter hesabı, Türk liderin yardımcılarıyla basketbol oynarken çekilmiş bir videosunu yayınladı.
Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “Siyasi hayatım Erdoğan’a karşı mücadele etmekle geçti… Tek umudum Erdoğan’ın bir sonraki seçimlerde zinde ve sağlıklı olması ve sandıkta halka hesap vermesidir” dedi.
Türkiye, Haziran 2023’ten önce bir genel seçim yapacak. İnsan hakları grupları, Erdoğan’ın yaklaşık 20 yıllık görev süresi boyunca ülkenin kurumlarının Erdoğan’ın muhaliflerine karşı silahlandırıldığını söylese de, ülkenin mücadele eden ekonomisi partisine olan desteğini tarihi en düşük seviyelere indirdi.
Türkiye Cumhuriyeti’ni, Türklüğü ve devlet başkanını alenen “aşağılamak” Türkiye’de 1926’dan beri yasadışı, ancak daha önce başbakan olan Erdoğan’ın 2014’te cumhurbaşkanı olmasının ardından açılan suç duyurularının sayısı hızla arttı.
Adalet bakanlığı verilerine göre, son yedi yılda cumhurbaşkanına “hakaret”ten 160.000’den fazla soruşturma başlatıldı ve yaklaşık 13.000 kişi mahkum edildi.
Yine bu hafta Türk basınında, bir gazetecinin Facebook’ta 300 yıllık Osmanlı şiirini paylaşarak cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve Şanlıurfa’lı 96 yaşındaki bir kadının yorumları nedeniyle yargılanacağı bildirildi. Sosyal medyada yayınlanan bir videoda “başkanın onurunu ve saygınlığını incitici olabilecek sözler kullandı”denildi.
Avrupa insan hakları mahkemesi geçen ay verdiği bir kararda, 2017 yılında Erdoğan’ı eleştiren Facebook paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan bir kişinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, Türkiye’yi yasayı değiştirmeye ve suçlananlara tazminat ödemeye çağırdı – ancak Strazburg organının kararları bağlayıcı olsa da, Ankara onları genellikle görmezden geldi.