İngiliz Observer Gazetesi ; Türkiye, aktivistlere destek veren 10 batılı diplomatı sınır dışı etmekle tehdit ediyor –
İngiltere’nin önemli Pazar gazetelerinden Observer; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısının ardından Kanada, ABD ve Avrupa başta olmak üzere toplam 10 büyükelçilerin, Dışişleri Bakanlığı’na ‘Persona non grata – İstenmeyen adam’’ ilan etmesini emrettiği konusunda ki Reuters imzalı habere geniş yer verdi.
İşte Observer gazetesi haber detayı ;
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dışişleri bakanlığına, hayırsever Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunan batılı ülkelerden 10 büyükelçiyi İSTENMEYEN ADAM ilan etme emri verdiğini söyledi.
Kavala, 2013’te ülke çapındaki protestoları finanse etmek ve 2016’da başarısız bir darbeye karışmakla suçlanarak dört yıldır hapiste. Osman Kavala suçlamaları tamamen reddediyor.
Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve ABD’nin büyükelçileri 18 Ekim’de yaptıkları ortak açıklamada, Kavala davasına adil ve hızlı bir çözüm bulunması çağrısında bulundu ve serbest bırakmasını talep etti. Açıklamayı sorumsuz olarak nitelendiren Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından büyükelçiler tek tek çağrıldılar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı konuşmada, “Dışişleri Bakanımıza gerekli emri verdim ve yapılması gerekeni söyledim: Bu 10 büyükelçi derhal “İstenmeyen adam” ilan edilmelidir” dedi. Şöyle devam etti; Ülkeye hoş geldiniz. Türkiye’yi tanıyacaklar ve anlayacaklar. Türkiye’yi tanımadıkları ve anlamadıkları gün gidecekler”.
ABD, Alman ve Fransız büyükelçilikleri ile Beyaz Saray ve ABD dışişleri bakanlığı yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.
Norveç dışişleri bakanlığı, Ankara’daki büyükelçiliğinin konuyla ilgili Türk makamlarından bilgi almadığını söyledi.Bakanlığın İletişim Başkanı Trude Maaseide, “Büyükelçimiz sınır dışı edilmesini gerektirecek hiçbir şey yapmadı” diyerek, Türkiye’nin Norveç’in bu davaya bakışını çok iyi bildiğini de sözlerine ekledi. Maaseide, “Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında taahhüt ettiği demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uymaya çağırmaya devam edeceğiz” dedi.
Kavala, 2013 protestolarıyla ilgili suçlamalardan geçen yıl beraat etmişti, ancak karar bu yıl bozuldu ve darbe girişimiyle ilgili başka bir davadaki suçlamalarla birleştirildi. İnsan hakları grupları, davasının Erdoğan yönetimindeki muhalefete yönelik bir baskının simgesi olduğunu söylüyor. Kavala Cuma günü yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın son açıklamalarına göre adil bir duruşmanın imkansız olduğu için duruşmaya katılmasının “anlamsız” olacağını söyledi.
Erdoğan Perşembe günü söz konusu büyükelçilerin kendi ülkelerinde “Haydutları, katilleri ve teröristleri” serbest bırakmayacaklarını söyledi.
Kavala yaptığı yazılı açıklamada, “Bu şartlar altında adil yargılanma imkanı olmadığı için duruşmalara katılmanın ve savunmamı sunmanın bundan sonra anlamsız olacağına inanıyorum” dedi.Avrupa insan hakları mahkemesi, 2019 yılının sonlarında Kavala’nın bir suç işlediğine dair makul bir şüphe bulunmadığını ve tutuklanmasının onu susturmak için yapıldığını tespit ederek derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
HDP’nin eski genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaklaşık beş yıldır tutuklu olduğu davada bu yıl da benzer bir karar çıktı. AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi, Kavala’nın serbest bırakılmaması halinde Türkiye aleyhine ihlal davası açacağını söyledi.
Kavala ve diğerleri aleyhindeki davanın bir sonraki duruşması 26 Kasım’da görülecek.