Prof. Sönmez: Keşke Türkiye’de de Covid’le ilgili Malezya’nın yayınladığı kadar detaylı veri paylaşılsa
Türkiye ile aynı aşıları kullanan Malezya’da Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı 14.5 milyon kişiye ait verileri Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası yayınına konuk olan Prof. Güner Sönmez paylaştı. Sönmez, “Türkiye’de böyle detaylı veri yayınlanmadığı için biz Malezya gibi ülkelerden aşı etkinliklerini takip etmek zorunda kalıyoruz. Detaylı veri yayınlanmaması aşı tereddüdünü ve aşı karşıtlığını arttırabiliyor” dedi.
İşte Sönmez’in açıklamalarından satırbaşları:
“Malezya verileri gerçek hayat verileri olduğu için çok önemli. Biz FAZ sonuçlarıyla aşıların etkinliğini değerlendiriyoruz ama gerçek hayatta öyle olmuyor. Gerçek hayatta heterojen insan topluluğu var. Malezya verisi, 1 Nisan – 12 Eylül tarihleri arasındaki 14.5 milyon aşı olan insanın takibini içeriyor. Bizdekine çok benzer bir tablo var hem Sinovac aşısı hem Biontech kullanıldı orada. Bizden farklı olarak bir de Astrazeneca uygulandı. Bizde ise sadece Celal Bayar Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırma var.
İngiltere, İsrail ve Portekiz örneği
İngiltere ve İsrail’de günlük veya haftalık veriler yayınlanıyor ve bunun içerisinde aşı olanların oranı ve aynı zamanda kaç kişinin enfekte olduğu bilgisi de var. Türkiye’de vaka sayıları yayınlanıyor ama ne kadarı aşılı, ne kadarı tam aşılı bunu göremiyoruz. Bu da aşı tereddüdünü ve aşı karşıtlığını arttırabilecek unsurlardan.
Türkiye’de iki aşısını olmuş kişi sayısı nüfusa göre yüzde 52. Bu oran çok düşük. Türküye nüfusunun yarısı ya aşısız ya da bütün aşılarını olmamış yani hepsi virüse açık. Portekiz’de yaygın aşılamadan sonra 300’lü rakamlarda ölümler oluyordu. Portekiz’de aşı tereddüdü neredeyse hiç yok diyebiliriz. 12 yaş üstünün yüzde 98’ini aşılamış durumdalar. Günlük ölümler 300’lerden 6-7’lere düştü.
İşte Sönmez’in paylaştığı Malezya verileri:
Sinovac: Yoğun bakıma yatışı önleme %77, ölümü önleme %84
Biontech: Yoğun bakıma yatışı önleme %92, ölümü önleme %93
• 7.2 milyon Sinovac aşısı olan kişiden Covid’e bağlı ölüm 1.108 kişi, yani %0.015
• 6.5 milyon Pfizer-Biontech aşısı olan kişiden Covid’e bağlı ölüm 323 kişi, yani %0.005
• Covid aşıları; semptomatik enfeksiyondan %86, tüm enfeksiyonlardan %88 koruyor. Bu, aşılıların niçin daha az bulaştırıcı olduğunu da gösteren maddelerden biri.
• Tüm aşılar değerlendirildiğinde; yoğun bakıma yatışı %83, Covid’e bağlı ölümü % 88 engelliyor.
• Aşı sayesinde; Covid olunca yoğun bakımlık olacak her 67 kişinin sadece 1’i yoğun bakımlık oluyor.
• Aşı olmayıp Covid olunca ölecek olan her 97 kişiden sadece 1’i ölüyor. Bu inanılmaz bir koruyuculuk.
• Bu veriler 1 Nisan-12 Eylül arasını içeriyor. Bu dönemde Malezya’da dominant olan varyant Delta. Yani aşılar sizin hastalanmanızı, yoğun bakıma düşmenizi, ölmenizi büyük oranda engelliyor, buna Sinovac da dahil.
• Aşılı olduğu halde Covid olup yoğun bakımlık olanların yarısından çoğu 60 yaş üstü ve %88’inde kronik hastalıklar var.
• Aşı olmayıp Covid olunca ölecek olan 97 kişinin, aşı olunca sadece 1’i ölüyor.