Şevket Rakıcı / “ÖMER LÜTFİ METE”
Bugünkü yazımda, yorum veya analiz yerine kısa bir biyografiden bahsetmek istiyorum. Sohbetlerde sık sık hatırlayarak kendimize örnek almaya uğraş verdiğimiz, unutulmaz bir kalem… Hemşerim olması bir tarafa, o’nun gazeteciliği, yazarlığı, davranış ve yaşayışı genç nesillere örnek olacak bir kişilikti. Ömer Lütfi Mete.. TV ve sinemalarda bir dönem çılgınca izlenen, yayınlandığı saatlerde sanki sokağa çıkma yasağı varmışcasına insanları ekranlara kilitleyen dizi ve filmlerin, arkasındaki isimsiz kahraman.. Ömer Lütfi Mete’nin kaleminden çıkan tüm eserlerde milli duygular ve tarihi töreler ince detaylarla irdelenmişti. Ömer Lütfi Mete, edebiyat dünyasının son dönemlerde yetiştirdiği önemli isimlerden biri idi. Peki, kimdir Ömer Lütfi Mete ?
Ülkemizde yetişen ender milliyetçi edebiyacılardan biri olan; 1950 yılında Rize’de doğan Ömer Lütfi Mete, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Bu sırada özel dini eğim gördü. Bir süre Kuran kurslarında hocalık yaptı. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. Aynı dönemde Babıali’de Sabah gazetesinde basın hayatına atıldı. 1972’de İktisat Fakültesi’nden ayrıldı. 1973 yılında başladığı Atatürk Eğitim Enstitüsü’nden 1976’da mezun oldu.
Kısa süre edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra tekrar gazeteciliğe döndü. Bizim Anadolu, Tercüman, Türkiye, Yeni Haber, Orta Doğu, Yeni Şafak, Ayyıldız, Yeni Binyıl, Sabah gazetelerinde yönetici ve yazar olarak çalıştı. Türk Edebiyatı, Boğaziçi ve Çağrışım dergilerinde makale, mizahi öykü ve şiirleri yayınlandı. 18 Kasım 2009 tarihinde geçirdiği kalp krizi sebebiyle 59 yaşında vefat etti.
Şiirlerini “Gülce” adlı kitabında toplayan Mete, “Allahsız Müslümanlık”, “Milliyetsiz Milliyetçilik”, “28 Şubat’tan Şemdinli’ye Derin Çeteler”, “Derin Devlet”, “Dünyayı Kimler Yönetiyor”, “Derin Millet Manifestosu”, “Çığlığın Ardı Çığlık”, “Yerden Göğe Kadar”, “Asker ile Cemre”, “Çizme”, “Hacı yağı ile Parfüm Arasında”, “Balonya Tünel”, “İtfaiye Yanıyor” ve “Erdoğan operasyonu (Mahir Kaynak ile ortak eser)” adlı eserlerini kaleme aldı.
Mete’nin, yazdığı sinema ve dizi senaryoları arasında “Çizme”, “Gülün Bittiği Yer”, “Bizim Yunus”, “Kurtlar Vadisi Irak”, “The İmam”, “Köstekli Saat”, “Ayrı Dünyalar”, “Veysel Karani”, “Ahmet Bedevi”, “Bizim Ev”, “Evlere Şenlik”, “Ortaklar”, “Deli Yürek”, “Avcı”, “Hayat Bağları”, “AGA”, “Kurtlar Vadisi”, “Kurtlar Vadisi Pusu”, “Eşref Saati”, “Ekmek Teknesi” ve “Çanakkale Destanı” yer alıyor.
ÖMER LÜTFİ METE SÖZLERİ NELERDİR?
Muhabbet ille de lafla mı olur? Dostun bir gülümsemesi bile adam olana muhabbet için yeter. Hatta kızması bile muhabbet yerine geçer. – Aşıklar Ölmez, Ömer Lütfi Mete
Haramzade iş başına gelende, Eşkıya padişah, hırsız kraldır – Gülce, Ömer Lütfi Mete
Eğer dinimizi yeterince zeki yaşamak gibi bir uğraş içinde değilsek onun ‘mükemmel’ oluşu, tek başına bizi tatmin etmeye yetmeyecektir. – Allah’sız Müslümanlık, Ömer Lütfi Mete
Demek ki dönmek iki türlüdür Yusuf’um, Bir adam var dönüyor, o kahpedir. Bir adam var dönüyor ama o bilgedir. Arada fark var. – Aşıklar Ölmez, Ömer Lütfi Mete