İngiltere Trafik ışığı sistemi, basit ‘git’ ve ‘gitme’ rehberliği ile değiştirilebilir – Kırmızı liste önemli ölçüde azaltılabilir – Türkiye’nin bu hafta kırmızı listeden çıkarılabileceğini konuşuluyor –
Daily Telegraph Gazetesi , trafik ışığı sisteminin değiştirilmesiyle ilgili bir duyurunun bu hafta gelebileceğini bildirdi. Seyahat listesinde yapılan değişiklikler bu yaz tatillerin iptal edilmesi ve planların kısa sürede paramparça olmasıyla büyük hayal kırıklıklarına neden oldu.
Hükümet kaynakları tarafından The Daily Telegraph Gazetesine verilen bir brifing, 62 ülkenin kırmızı listesinin önemli ölçüde küçülebileceğini gösteriyor. Hükümetin, endişe türlerini önlemeye odaklanarak ülkeleri kırmızı olarak sınıflandırma şeklini değiştirmeyi düşündüğü de düşünülüyor.
İki hükümet kaynağının Telegraph’a Türkiye’nin bu hafta kırmızı listeden çıkarılabileceğini söylediği belirtiliyor.
Üç katmanlı sistem bu yaz çok fazla hayal kırıklığına neden oldu -gezginler kesin olarak rezervasyon yapamayacak ve binlerce kişi kendilerini otel karantinasından kaçınmak için tatilden dönmek zorunda kalacak.
Telegraph, bir sonraki adımın ayrıntılarının hala üzerinde çalışıldığını, ancak daha basit bir “git” veya “gitme” sisteminin düşünüldüğünü vurguluyor. Gazete, “Çift uçlu gezginler, eve dönmek için uçağa binmeden önce ve mevcut düşünceye göre döndükten iki gün sonra sadece bir yanal akış testi yapmak zorunda kalacaklar” diyor.
Seyahat danışmanı ayrıca kırmızı listenin kısaltılabileceğine inanıyor –
Bu haftaki duyurudan önce, PC Ajansı seyahat danışmanlığından Paul Charles şunları söyledi: “Mayıs ayının başından bu yana yeni bir endişe türü olmadığı ve Birleşik Krallık’ın diğer birçok ülkeden daha yüksek düzeyde delta enfeksiyonuna sahip olduğu göz önüne alındığında, bunu sürdürmek için hiçbir neden yok. Kırmızı listedeki pek çok ülke Britanya’nın yanı sıra, seyahat sektörünün güçlü bir şekilde toparlanmasına yardımcı olmak için boyut olarak keskin bir şekilde küçültülebilir.”
Paul Charles son olarak şöyle önemli bir yorum da bulundu”Artık, mevcut listenin geniş bir bölümünden seyahati önlemek ve otel karantinasını zorlamak için hiçbir bilimsel temel yok.”Uzmanlar, birkaç tatil beldesinin bu hafta kırmızı listeye alınma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. İngiltere’nin kırmızı, kehribar ve yeşil seyahat listeleri çarşamba veya perşembe günü güncellenecek, tatil yerleri arasında Jamaika, St Lucia, Grenada ve Sırbistan da yakından izlenecek.
Son güncellemede ne olmuştu?
Hem Maldivler hem de Türkiye, kırmızı listede kalmaları konusunda öfkeliydi. Yani bu ülkelerden yalnızca İngiliz ve İrlanda vatandaşları dönebilir ve o zaman bile otel karantinası için binlerce Sterlin ödemek zorunda kalınıyor.Bu arada Tayland ve Karadağ kırmızı listeye alındı. Kanada, Danimarka, Finlandiya, Lihtenştayn, Litvanya, İsviçre ve Azorların tümü ise yeşil listeye eklendi.
Bu hafta hangi ülkeler kırmızı listeye eklenme tehlikesiyle karşı karşıya?
Bu hafta hangi ülkelerin kırmızı listeye eklenmeye karşı savunmasız olduğu hakkında bir fikir edinmek için COVID veri uzmanı Tim White farklı yorumlarda şöyle bulundu; “Tabii ki, bunlar tahmin edilemez ve hükümet kararlarının nedenleri çoğu zaman açıklığa kavuşturulmaz. Ancak verilere bakıldığında, bu seferki odağın Karayipler ve Balkanlar olabileceğini düşünüyorum.Hiçbir ülke tek seferde yeşilden kırmızıya geçmedi. Ancak bu, bu sefer küçük Karayip adası Grenada’da olabilir. Orada şaşırtıcı bir yayılma oldu, yedi günlük oranlar şu anda 1.000/100.000 civarında ve tehlikenin eşiğinde.”
Tim White şöyle devam etti ; “Amerika’daki birkaç küçük adanın kırmızı listeye eklenebileceğini düşünüyor, ancak Avrupa’daki tek endişe bu sefer yine Balkanlar. Arnavutluk, en son NHS sonuçlarında en yüksek enfekte oranlarından birine sahipti. Ancak orada oranlar onu kehribar tutacak kadar düşük görünüyor. Sırbistan şu anda Avrupa’da en güçlü sürekli COVID -19 büyümesine sahip, ancak seviyeler hala Karadağ’ın altında. Üç hafta önce kırmızıya dönebileceği konusunda uyarmıştım Sırbistan’ın aşı oranı da daha iyi, bu yüzden kırmızıdan da kaçındığını düşünüyorum. Kosova zaten kırmızı olmalı, ancak kaderi Sırbistan ile bağlantılı olabilir ve tekrar hayatta kalmaya hazır görünüyor. Daha uzaklarda, İran ve Irak yine kehribar renginde kalabilirler.” Ayrıca, COVID veri uzmanı Tim White White, Afrika’da verilerin Nijerya’nın savunmasız olabileceğini öne sürüyor.
Otel karantina kurallarından etkilenen yolcular hükümete karşı dava açtı –
Londra merkezli hukuk firması PGMBM, kuralları “yasadışı özgürlükten yoksun bırakma” olarak nitelendirdi. Şu anda, kırmızı listeli bir ülkeden gelen herkes, hırpalanmış olsalar bile,£ 2,285 Sterlin maliyetle bir karantina otelinde 11 gece geçirmek zorundadır.
PGMBM’nin yönetici ortağı Tom Goodhead şunları söyledi: “Hükümetin bu politikanın insanların insan haklarının temel bir ihlali olduğunu henüz anlamamış olması hayal kırıklığı yaratıyor. İki kez aşılanmış yasalara uyan vatandaşlar karantinadan kurtulmalıdır. Kendi hapislerinin ayrıcalığını ödemeleri gerektiği fikri çok çirkin.Bizimle her gün iletişime geçen insanlar pervasız gezginciler değil. Bunlar genellikle akrabalarını görmek için seyahat etmek zorunda kalan veya ebeveynlerinin veya kardeşlerinin cenazelerine katılmak zorunda kalan insanlar.”
Üç aydan kısa bir süre içinde 300.000’den fazla kişinin seyahat karantina kurallarını ihlal ettiğinden şüpheleniliyor –
BBC tarafından elde edilen Freedom of Information – Bilgi Edinme Özgürlüğü talebine göre, bu yıl Mart ve Mayıs ayları arasında İngiltere’ye gelen gezginlerin yaklaşık üçte birinin karantina kurallarını çiğnediğinden şüpheleniliyor.
17 Mart ile 31 Mayıs arasında 301.076 şüpheli vaka müfettişlere teslim edildi.Bunlardan kaçının kuralları çiğnediği, henüz bilinmiyor. İçişleri Bakanlığı, insanların karantinayı ihlal ettiğinden şüphelenilen tüm vakaları takip etmeyi hedeflediğini söyledi.