NASA, Mars’ta Perseverance gezgini tarafından toplanan ilk örneklerin Kızıl Gezegen’de suyun bulunduğunu gösterdiğini duyurarak, bu durumun Mars’ta hayatın varlığına ilişkin büyük bir kanıt sağladığını açıkladı.
Mars’tan alınan iki örneği inceleyen NASA: Yaşam kanıtı bulduk
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Kızıl Gezegen’de yer alan Jezero Krateri’nin bir zamanlar ‘potansiyel olarak yaşanabilir bir sürdürülebilir ortam’ olduğunu ortaya çıkardığını açıkladı.
NASA, Mars’tan ilk kaya örneğini aldı NASA, Mars’tan ilk kaya örneğini aldı
‘Bazaltik bir bileşime sahip’
Perseverance gezgini tarafından Kızıl Gezegen’den ‘Montdenier’ ve ‘Montagnac’ adlı iki kaya örneği toplama görevini başarıyla gerçekleştirmesinin ardından onların eski lav akıntılarından oluştuğunu gösteren bazaltik bir bileşime sahip olduğu ortaya kondu.
‘Yeraltı suyunun uzun süredir mevcut’
NTV’de yer alan habere göre; Perseverance , 6 ve 8 Eylül’de kaya örneklerini topladı ve ekip o zamandan beri onları 385 milyon kilometre öteden analiz ediyor.
Yapılan incelemeler neticesinde çekirdek numunelerinde kayada gördükleri değişiklik seviyesi, yeraltı suyunun uzun süredir mevcut olduğunu gösterdi.
‘Büyük soruyu yanıtlamaya yardımcı olacak’
NASA Genel Merkezi’nden Mitch Schulte konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu örnekler, Dünya’da gelecekteki laboratuvar analizleri için yüksek değere sahip. Bir gün, bu kayanın minerallerinin temsil ettiği çevresel koşulların sırasını ve zamanlamasını çözebiliriz. Bu, Mars’taki sıvı suyun tarihi ve kararlılığıyla ilgili büyük soruyu yanıtlamaya yardımcı olacak” dedi.
Öte yandan araştırmacılar kaya örneklerinde, yeraltı suyu buharlaştığında oluşmuş olabilecek tuzlar olduğunu belirledi.
‘Antik Mars suyunun küçük kabarcıklarını hapsetmiş olabilir’
Bu ilk iki kaya çekirdeğindeki tuz mineralleri, antik Mars suyunun küçük kabarcıklarını da hapsetmiş olabileceğine dikkat çeken NASA, “Bu mineraller, Mars’ın eski iklimi ve yaşanabilirliği hakkında ipuçları sunan mikroskobik zaman kapsülleri olarak hizmet edebilir. Tuz mineralleri antik yaşamın izlerini koruma yetenekleriyle Dünya’da iyi bilinmektedir” açıklamasını yaptı.
‘Mikroskobik yaşam içim yeterli su vardı’
Yeraltı suyunun bir zamanlar Jezero’nun içinde akan sudan kaynaklandığını aynı zamanda göl kuruduktan çok sonra kayaların arasından geçmiş olabileceğini varsaydıklarını duyuran NASA, kayaları değiştiren suyun on binlerce mi yoksa milyonlarca yıldır mı var olduğu belirsiz olduğunu belirtti
Ayrıca NASA, suyun geçmişte bölgeyi mikroskobik yaşama daha elverişli hale getirecek kadar uzun süre orada olduğunun kesin olduğuna dikkat çekti.
Örnekler nasıl incelenecek?
Perseverance, Mars’ta geçirdiği süre boyunca dolduracağı 43 titanyum numune tüpünü taşıyor. Örnekler, gelecekte NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) toplaması için Kızıl Gezegen’de bırakılacak.
Uzayda yüzecek
Şu anda NASA ve ESA, 2026’da Dünya’dan ayrılacak ve 2028’de Mars’a ulaşacak iki uzay görevi daha başlatmayı planlıyor. İlki, Perseverance’a gidecek, doldurulmuş örnek tüplerini alacak ve onları bir ‘Mars çıkış aracına’ yerleştirecek. Bu roket, Mars yüzeyinden fırlatılan ilk nesne olma sürecinde patlayacak ve kabı Mars yörüngesine yerleştirecek, yani esasen uzayda yüzecek.
2031’de yere düşecek
Dünya atmosferine başarılı bir şekilde yeniden girmesini sağlarsa, 2031’de Utah’taki bir askeri eğitim sahasında yere düşecek ve bu da Mars örneklerinin 10 yıl daha çalışılamayacağı anlamına geliyor.