‘Dünya Ağaçlarının Durumu’ raporunda, toplamın yaklaşık yüzde 30’u anlamına gelen 17 bin 500 ağaç türünün ortadan kaybolma riski taşıdığı; vahşi yaşamdaki 440 türden 50 ya da daha az örnek bulunduğu yazıldı. 142 türün ise çoktan yok olduğu kaydedildi.
Rapora göre, genel olarak tehdit altındaki ağaç türlerinin sayısı, tehdit altındaki memeliler, kuşlar, amfibiler ve sürüngenlerin toplam sayısının iki katı. Euronews’te yer alan habere göre en çok risk altındaki ağaçlar arasında, Güneydoğu Asya yağmur ormanlarında yaygın olarak bulunan manolya ve dipterokarps gibi türler yer alıyor. Meşe ağaçları, akçaağaçlar ve abanoz ağaçlarının da tehditlerle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Rapora göre, en büyük sayı bin 788 türün risk altında olduğu Brezilya’da. Diğer beş ülke ise Endonezya, Malezya, Çin, Kolombiya ve Venezuela. Raporda, ağaç türlerinin karşı karşıya olduğu en büyük üç tehdidin mahsul üretimi, kereste kesimi ve hayvancılık olduğu belirtilirken; iklim krizi ve aşırı hava koşulları da etkisi artan tehditler olarak kaydedildi. En az 180 ağaç türünün, özellikle Karayipler’deki manolyalar gibi ada türlerinin, yükselen denizler ve şiddetli hava koşulları tarafından doğrudan tehdit altında olduğu belirtilirken, “Bu özellikle endişe verici çünkü birçok ada başka hiçbir yerde bulunamayan ağaç türlerine sahip” denildi.
Öte yandan rapora göre 185 ağaç türü bulunan Türkiye’de türlerin yüzde 7’sini oluşturan 13 tür tehdit altında.