Grönland buzulu zirvesine ilk kez rekor seviyede yağmur yağdı – Bilim insanları bu yağışı iklim krizinin açık bir işareti olarak değerlendirdi – Grönland’ın çoğunda, İngiltere’nin yaklaşık dört katı büyüklüğünde bir alanda erime görüldü – Grönland buz tabakası büyük bir devrilme noktasının eşiğinde – Grönland’ta buz kaybının 2019’da dakikada yaklaşık 1 milyon ton olduğu tahmin ediliyor –
Grönland’ın devasa buz örtüsünün zirvesine rekor düzeyde ilk kez yağmur yağdı. 3,216 metrelik zirvede sıcaklıklar normalde donma noktasının oldukça altında tespit edildi. Yağmur yağışının beklenen seviye üzerine ilk kez çıkması, iklim krizinin açık bir işareti olarak değerlendirildi.
ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın zirve istasyonundaki bilim insanları, 14 Ağustos tarihinde gün boyunca yağmur yağdığını gördüler, ancak yağış çok beklenmedik anda olduğu için düşüş miktarını ölçecek ellerinde hiçbir göstergeleri yoktu. Grönland genelinde, bulutlardan tahminen 7 milyar ton yağmur yağdığı kayıtlara geçildi.
Grönland’da sıcaklıkların bazı yerlerde ortalamanın 18C üzerinde olduğu, son derece sıcak üç gün boyunca bol yağmur yağdığı gözlemlendi. Sonuç olarak, Grönland’ın çoğunda, İngiltere’nin yaklaşık dört katı büyüklüğünde bir alanda erime görüldü.
Intergovernmental Panel on Climate Change – Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin yakın tarihli raporu, insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının gezegeni ısıttığının ve buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi etkilere neden olduğunun sonucuna vardı.
Mayıs ayında araştırmacılar, Grönland buz tabakasının önemli bir bölümünün devrilerek erimenoktasına yaklaştığını ve ardından küresel ısınma durdurulsa bile hızlandırılmış erimenin kaçınılmaz olacağını bildirmişti.
Zirve yağmurunu bildiren Colorado Üniversitesi Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden bilim adamı Ted Scambos CNN’e şunları söyledi: Bu eşi görülmemiş bir durum. Binlerce yıldır görülmeyen eşikleri geçiyoruz ve açıkçası, yaptığımız şeyi havaya göre ayarlayana kadar değişmeyecek.”
Grönland da Temmuz ayında büyük çaplı bir erime olayı yaşadı ve 2021’i geçtiğimiz yüzyılda bu kadar yaygın bir erimenin görüldüğü sadece dört yıldan biri yaptı.
Diğer yıllar 2019, 2012 ve 1995’ti.
14 -16 Ağustos’taki yağmur ve erime, büyük bir olayın kaydedildiği yılın en son noktasında geldi.
Temmuz ve Ağustos erimesinin nedeni aynı –
Grönland’ın üzerine sıcak hava itildi ve orada tutulu kaldı. Bilim insanlarına göre, bu “engelleme” olayları nadir değil, ancak daha şiddetli hale geliyor gibi görünüyor.
Grönland’ın tüm buzu erirse, küresel deniz seviyesi yaklaşık 6 metre yükselecek, ancak bunun gerçekleşmesi yüzyıllar veya bin yıl alacak. Ancak 1994’ten bu yana Grönland’dan kaybedilen trilyonlarca ton, deniz seviyelerini yükseltiyor ve dünyanın kıyı kentlerini tehlikeye atıyor.
Deniz seviyesi zaten 20 cm yükseldi ve IPCC, yüzyılın sonuna kadar muhtemel aralığın 28 -100 cm daha olduğunu, ancak 200 cm olabileceğini belirtti.
Bilim adamlarının tahminlerine göre Grönland’ın buzu, son 12.000 yılda her zamankinden daha hızlı eriyor ve buz kaybının 2019’da dakikada yaklaşık 1 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.