: ‘Bizi siyaha düşürmek için baskı yapanlar utansın’
Yayın hayatına 30 Kasım’da başlayan Olay TV kapandı. Olay TV Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, kanalın kapatılma gerekçesini; ”Cavit Çağlar ‘Bana iktidardan çok büyük baskı var, devam edemeyeceğim’ dedi” sözleri ile açıkladı.
“Bizi siyaha düşürmek için baskı yapanlar utansın, bizim ayıbımız değil bu” diyen Sarılar’ın açıklamasından sonra, Olay TV çalışanları alkışlarla durumu protesto etti. Ve ardından kanal siyaha düşerek kapandı
Cavit Çağlar’ın sahibi olduğu Olay TV’de ne olmuştu?
Eski Devlet Bakanı ve iş insanı Cavit Çağlar’ın sahibi olduğu Olay TV, 30 Kasım’da yayın hayatına başlamıştı.
Kısa süre önce Olay TV’nin frekans ve isim hakkını elinde bulunduran Cavit Çağlar, kanalın finansmanını sağlayan iş insanı Hüseyin Köksal ile yol ayrımına girdi.
Ortaklığın bitmesinin arkasında ise HDP’nin Meclis grup toplantısının baştan sona yayımlanması olduğu iddia edilmişti.
Cavit Çağlar: Kanalın lisansı elimde, yeni bir ekiple tekrar başlayabilirim
Bu arada Olay TV’nin kapanmasının ardından iş insanı Cavit Çağlar, “Kanalın lisansı elimde uygun bir zamanda yeni bir ekiple tekrar başlayabilirim” açıklamasını yaptı.
“Ben merkez sağda siyaset yapmış bu ülkeye hizmet etmiş bir kişiyim. Olay TV yayın ekibinin yaptığı yayınlar beni rahatsız etti.” ifadelerini kullan eski Bakan Çağlar, “Tarafsız yayın yaparken HDP yayınlarına ağırlık verilmesi üzerine bu konuyu beraber iş birliği yaptığım ortağıma ilettim. Bunun üzerine ‘yeni bazı arkadaşları kanala ilave edip denge kuralım’ dediğimde ortağım bunu kabul etmedi. Ben de bu şartlarda devam edemeyeceğim, kanaldan ayrılmak durumunda kalacağımı söyledim. Bu iş bana ders oldu.” dedi.
Çağlar sözlerine şöyle devam etti: “Bursa’da Olay Gazetesi’ni kuran ve 35 yıldır kesintisiz yayın yapan benim. Ben de Olay TV’nin kapanmış olmasından dolayı çok üzgünüm. Yollarımızı ayırdığımız tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum.”
Türkiye’de OHAL’de 178, son üç yılda 137 medya kuruluşu kapandı
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından 21 Temmuz’da ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) sürecinde kararnamelerle 178 medya kuruşulunun yayın hayatı sona erdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin hazırladığı “Tek adam, tek medya, tek ses: Tek(el)leşen medya” raporuna göre ise son 3 yılda 137 gazete kapandı.
Ayrıca Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) “Türkiyeli Gazeteciler Baskıların Kıskacında” adlı raporunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Halk TV, TELE1, KRT ve Fox TV, gibi yayıncıları pek çok para ve yayın cezasına çarptırdığına yer verildi. Televizyon kanalları, bu cezalar sebebiyle yayın lisanslarının iptal edilmesi tehdidi ile karşı karşıya.