Transforming Tokyo: Japon ve yabancı kültürlerin harmanlandığı Harajuku mahallesini keşfedin
Japonya’da genç ve sokak modasıyla tüm dünyada tanınan, Tokyo’nun Harajuku mahallesindeyiz.
Transforming Tokyo’nun bu bölümünde, Japonya kültürü ve tarihi ile ilgilenenler için yeni keşifler yapacağız.
Harajuku’nun sokak moda kültürünün kalbi olan 350 metrelik renkli Takeshita caddesindeyiz. Bölgedeki bir Fransız moda tasarımcısı olan rehberimiz Mathilde Baker, bize “Harajuku modasını” anlatıyor:
“Harajuku, 10 yılı aşkın süredir benimsediğim bir yaşam tarzı. Bu moda hareketinin etrafında bir topluluk var. Birbirimizle tanışıyoruz, bu konuları konuşuyoruz ve böylece yeni arkadaşlıklar oluşuyor. Aslında Harajuku, bir süredir piyasada olan Lolita tarzından geliyor. Bugün benim giydiğim gibi geleneksel Japon tarzları ile kimonoların karışımları da var, gotik gibi daha koyu tarzlar da olabilir.”
Mağaza sahipleri kreasyonlarını vitrinlerde sergiliyor. Onlardan biri olan Rimma Doi, bize bu kültürün nasıl oluştuğunu anlatıyor:
“Babam bu mağazayı 1980 yılında açtı. Pek çok genç buraya gelerek farklı tarz ve kültürler geliştirdi. Mesela artık Kawaii kültürümüz var (…) arka planda başka ülkelerden birçok kültürü birbirine karıştırıyoruz.”
Harajuku, Japon ve batılı kültürlerin çakışmasından geliyor
Harajuku’nun özgür ruhu, muhtemelen 2. Dünya Savaşı’nın ardından bölgede yaşanan Japon ve Batı kültürlerinin çakışmasından kaynaklanıyor.
Omotesando’daki oyuncak mağazası, savaştan hemen sonra, Yoyogi Parkında yaşayan Amerikalı ailelere yeni ürünler satan ilk mağazalardan biriydi. Bu mağaza, trend belirleyen unsur olarak bölgenin itibarını artırdı.
Japonya’nın tarihine tanıklık etmiş Yoyogi parkı
Tokyo’nun göbeğindeki Yoyogi, başkentin en popüler parklarından biri, burası 1940’lardan bu yana birçok amaca hizmet etti.
Japon arşivci Tsuyoshi Yamada, Yoyogi’nin tarihi hakkında bize bazı bilgiler veriyor:
“İlk başta ABD ordusu, Yoyogi Parkı’nı kendi memurlarının aileleriyle birlikte yaşayabileceği bir yer yapmak istedi ve burayı ‘Washington Heights’ adlı bir aile kompleksine dönüştürdü. Sonra 1964 Olimpiyatları için burası birçok sporcuyu ağırlayan bir olimpiyat köyü oldu. 1967’de de Yoyogi Parkı halka açıldı”
Tokyo’nun manevi merkezi Meiji Tapınağı
Her yıl on milyondan fazla insan, ünlü Meiji Tapınağı’nın Torii kapılarından geçiyor.
1920 yılında tamamlanan Şinto tapınağı, imparator Meiji ile İmparatoriçe Shoken’in ruhlarına adandı. Tapınak, 2. Dünya Savaşı’nda, hava saldırıları sırasında yıkıldı, ancak 1950’lerde yeniden inşa edildi.
Burada 400 yıl öncesine dayanan bir kuyu bulunuyor. Efsaneye göre feodal bir savaş kumandanı tarafından kazılmış. Birçok kişi kuyunun şans getirdiğine inanıyor.
Harajuku’nun sesli caddelerinin ve şehrin karmaşasından uzakta, Meiji Tapınağı adeta bir barış cenneti. Ziyaretçiler için, Tokyo’nun tam kalbinde 70 hektarlık kutsal bir ormanda kaybolabilecekleri huzurlu bir yer.