İngiltere’de Üniversite öğrencileri, çevrimiçi üçüncü yılla karşı karşıya kaldıkları için öğrenim ücretlerinin iade edilmesini istiyor – Üniversitelerin öğretim karışımına karar vermeden önce hala sosyal mesafe kurallarına açıklık getirmesini bekliyor -Öğretimin tam olarak açılması, sosyal mesafe kurallarına ve gençlerin zamanında çift aşı yapılıp yapılmadığına bağlı olacağı tahmin ediliyor –
İngiltere’de 17 farklı Üniversitede yapılan analiz sonuçlarına göre; çoğu üniversitenin bu sonbaharda dönem yeniden başladığında yüz yüze seminerler ve çevrimiçi derslerin bir karışımını sunmayı planladığını öne sürülmesinin ardından, öğrenciler art arda üçüncü bir çevrimiçi öğrenim yılıyla karşı karşıya kaldıkları ortaya çıktı.
Çoğunluk çevrimiçi eğitim alıyorlarsa, öğrencilere her yıl alınan ücretlerin en azından bir kısmının iade edilmesi için yeni çağrılara yol açtı. Öğretimin tam olarak harmanlanması, yani normale dönmesi için sosyal mesafe kurallarına ve gençlerin zamanında çift aşı yapılıp yapılmadığına bağlı olacağı tahmin ediliyor.
Yüzlerce öğrenci tarafından imzalanan ve üniversitesi Kent’e açık bir mektup yazan ikinci sınıf siyaset öğrencisi Rhian Shillabeer, “YouTube eğitimleri için yılda £ 9.250 Pound ücret alınması adil değil” dedi. Üç yıllık diplomasının tamamının pandemi tarafından kesintiye uğramasına kızan Shillabeer, üniversiteleri yüz yüze öğrenmeye öncelik vermeye çağırdı.
Üniversite patronlarının, hükümetin Eylül ayı planlarını onaylamada ne kadar yavaş hareket ettiği ve kampüste sosyal mesafeye ilişkin rehberlik hala yayınlanmadığı için hayal kırıklığına uğradıkları anlaşılıyor. Düzenleyici kurum olan Office for Students – Öğrenci Ofisi’nin daha şeffaf olması yönündeki baskısıyla birleşen gecikme, üniversitelerin sonbahar için olası senaryoların ana hatlarını çizen, sürecin ilerlemesine bağlı olarak neredeyse normalden çoğunlukla çevrimiçi olana kadar değişen iletişimlerle öğrencilerin kafasının karıştığı anlamına geliyor aşılama hızı, yeni varyantların ortaya çıkması ve sosyal mesafe kuralları.
Araştırma yoğun üniversitelerden oluşan Russell Group’un rektör yardımcıları, hükümeti sonbahar döneminin başında kampüslerde pop-up aşı merkezlerinin kullanıma açılmasını desteklemeye çağırdılar. Geçen yıl binlerce öğrencinin yurtlardaki küçük odalara kapanmak zorunda kaldıkları için kendilerini kızgın ve izole hissetmelerine neden olan Covid salgınlarının tekrarlanmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
York Üniversitesi rektör yardımcısı Charlie Jeffrey, “En büyük etken aşıdır. Bizim istediğimiz kadar normale yakın çalışan üniversiteler için bir ön koşuldur. Üniversite öğrencilerinin yüzleşmek zorunda kaldığı kesinti göz önüne alındığında, hükümetin bunu bir öncelik olarak görmesini istiyorum. Biz genellikle hükümet için sonradan düşünülmüş bir şey olduk ve öğrenciler bunu hissettiler ve bundan memnun değiller.”
Jeffrey, York’un bir metrelik sosyal mesafe durumunda hangi binaların sınıflar için yeniden kullanılabileceğini düşünmesine rağmen, tüm öğretimin şahsen verilmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Bu kadar kısa sürede bina inşa edemeyiz” dedi.
17 üniversitede yapılan ankette, birçoğunun iki ana senaryo planladığını gösterdi: biri sosyal mesafe kurallarının sona erdiği, yani kampüslerin normale döndüğü anlamına geliyor, diğeri ise bir metrelik mesafelere uyulması gereken, ki bu senaryolar üniversite binalarındaki kapasiteyi – potansiyel olarak dörtte bir oranında azaltacak ve daha fazla çevrimiçi öğretimi zorlayacak
60’ın üzerindeki tüm sınıfların çevrimiçi olacağını söyleyen Cardiff gibi bazı üniversiteler planları konusunda net, diğerleri ise daha belirsiz, çevrimiçi ve yüz yüze karışımın kursa ve yıla bağlı olacağını söyleyen Durham Üniversitesi dahil. Bazı modüllerin tamamen çevrimiçi olacağını, diğerlerinin ise çevrimiçi ve yüz yüze bir karışımı kullanarak öğretileceğini söyleyen UCL – University College London.
Öğrenim ücretlerinde indirim yapılması için öğrenci çabalarına öncülük eden London School of Economics öğrenci birliğinin genel sekreteri David Gordon, bir yıl daha kesintinin yenilenen geri ödeme çağrılarıyla sonuçlanacağını tahmin etti.
“Öğrencilerin biraz çevrimiçi öğrenmeye katlanacaklarını düşünüyorum” dedi. “Ancak öğrencilerin kampüslere girmesi yasaklanırsa, yüz yüze eğitim alamaz veya birbirleriyle veya fakülte ile bağlantı kuramazlarsa, tazminat çağrılarında bir artış görebilirsiniz.”
Gordon, öğrencilerin üniversitelerin öğrencilerine karşı daha şeffaf olma çabalarını takdir ettiklerini de sözlerine ekledi. “Fakat üniversitelerde pek çok hoşnutsuz öğrenci olduğunu biliyorum” dedi ve şöyle ekledi; “Pandemiden daha sert etkilenen üniversiteler,mali durumları ve öğretim sağlama becerileri ile mücadele eden kişiler, iletişimin daha farklı olduğu ve öğrencilerin kendilerini kızgın ve unutulmuş hissettikleri yer.” The Department for Education – Eğitim Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yorum istendi, ancak henüz net bir yanıt verilmedi.