Observer – Türkiye, dünyadaki en yüksek beşinci Covid -19 vakasına sahip – Türkiye Sağlık Bakanlığı yorum taleplerine hemen yanıt vermedi –
İngiltere’nin önemli Pazar gazetelerinden Observer Türkiye temsilcisi Bethan McKernan, Türkiye’nin liderlerini Covid -19 mücadelesi yerine ‘siyasi oyun oynamakla’ suçladı ve “Politikacıların görünüşte halk sağlığı yerine siyasi ve ekonomik meselelere öncelik tanınmasına öfke büyüdü” ara başlığı altında uzun bir yorum – haber makalesi yer aldı.
İşte Bethan McKernan imzalı yazı; Geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul’da kaynayan sıcak bir günde siyasetçiler siyasi ve ekonomik konuları halk sağlığı yerine öncelik verince, öfke büyüdü. Ayasofya dışında yüz binlerce insan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deklarasyonunu kutlamak için toplandı, modern devletin laik kurucularının müze yaptığı tarihi binanın camiye çevrilmesi nedeniyle.
Bu karar, ülke dışında yaygın bir şekilde Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak algılandı. Geriye dönüp bakıldığında, Sultanahmet Meydanı’ndaki kalabalık başka bir kültürel değişimi temsil ediyordu. Türkiye hükümeti, aylarca kapalı sınırlar ve hafta sonu ve akşam sokağa çıkma yasaklarından sonra koronavirüs salgınıyla mücadele etti.
Şimdi üç haftalık “tam” tecritin kaldırılmasının ardından Türkler bir kez daha normalliğin tadını çıkarıyorlar. Türkiye Sağlık Bakanlığı, koronavirüs enfeksiyonlarının sayısının Nisan ayında günde 60.000’den fazla yeni vaka ile rekor kıran rekor seviyelerden sonra % 72 düştüğünü söyledi. Başarı oranı, ülkenin önemli yaz turizmi sezonuna hazır olduğu argümanı olarak kullanıldı. Yine de Türkiye, dünyadaki en yüksek beşinci Covid -19 vakasına sahip ülke ve doktorlar, yeni vakalarda resmi olarak bildirilen düşüşün istatistiksel olarak imkansız olduğunu ve bunun yerine testlerde büyük bir düşüş olduğuna dikkat çektiler.
Türkiye’nin Covid -19 kaynaklı resmi ölü sayısı 46.071. Ancak, Türk Tabipler Birliği salgın çalışma grubuna bağlı bilgisayar bilimcisi Güçlü Yaman’ın Guardian ile paylaştığı belediye ölüm istatistiklerinin analizi şöyle ; ülke genelinde önceki üç yılın ortalamasına kıyasla ülke genelinde 142.000 fazla ölüm var, hesaplanamayan toplam aşırı ölüm sayısının% 68’inin biraz altında kaldı.
Türkiye’nin Sağlık Bakanlığı yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.
Türkiye, pandeminin başlangıcında hızlı ve etkili önlem aldığı için başlangıçta Dünya Sağlık Örgütü tarafından övgüyle karşılanmıştı, ancak tepkisi bir U dönüşü batağına gömüldü. Halk sağlığı pahasına siyasi ve ekonomik meselelere öncelik veren U dönüşleri, ihmaller, hatalar ve yarı önlemler bataklığına dönüşüyor..
Türk Tabipleri Birliği salgın çalışma grubunun bir başka üyesi olan Dr. Çağhan Kızıl, “Pandeminin başlangıcında riski azaltmak için gerçek bir çaba vardı, ancak o zamandan beri siyaset araya girdi. Türk hükümeti, mevcut bilimsel tavsiyelere baktı ve bunu kendi gündemine uygun bir kılıf olarak kullanmaya karar verdi.” Bu bir kumar: Türkiye’nin nüfusu genç yaşta, bu yüzden çoğu muhtemelen iyi olacak. Krizin yönetimi, artık salgını düzeltmek yerine insanlara salgının bittiğini düşündürmekle ilgilidir.
Covid – 19 salgınının ilk günleri çok farklı bir hikayeydi. Şubat 2020’de Türkiye, yan komşusu İran’da büyüyen krizi gözlemledi ve sınırı kapatmaya karar verdi; Türkiye’nin endemik tüberküloz sorunu ile başa çıkmada deneyimli temas izleme ekipleri faaliyete geçirildi, akabinde Nisan ayında akşam ve hafta sonu sokağa çıkma yasakları, zaten zor durumda olan ekonomiyi korurken insanların hareketini durdurmayı dengelemek amacıyla da uygulandı. Ancak Ekim ayında, hükümet resmi vaka sayılarının büyük ölçüde eksik beyan edildiğini kabul ettiğinde, doktorların korkuları doğrulandı.
Günlük güncellemelerde sadece “semptomatik” vakaların sayısı veriliyordu.
Ekonomiye daha fazla zarar vermemek için çaresiz kalan üç aylık hareket kısıtlamalarının ardından hükümet, Türkiye’nin 1 Haziran’dan itibaren “normalleşme” sürecine girmeye hazır olduğunu açıkladı. Yaz boyunca, kitlesel toplantılar yavaş yavaş yeniden toparlandı özellikle Ayasofya’daki kalabalığın tekrar bir araya gelmesiydi. Ancak sağlık çalışanları ve muhalefet kampanyacılarından gelen öfke, doktorları “vatana ihanetle” suçlayan ve Türk Tabipleri Birliği’nin kapatılması gerektiğini söyleyen Erdoğan’ın koalisyon ortağı Devlet Bahçeli tarafından eleştirildi.
İktidardaki Adalet ve Kalkınma partisi (AKP) kendi kurallarını ihlal ederek kapalı alanda mitingler düzenlemeye devam etti.
Hükümet nihayet kış boyunca ikinci bir seyahat kısıtlaması dönemi uyguladı, ancak kurallar çok erken kaldırıldı ve bu yıl Mart ayında Türkiye, kaçınılmaz bir üçüncü Covid -19 dalgasıyla sarsıldı.Avrupa’nın çoğu bahar da koronavirüs kurallarını hafifletmeye hazırlanıyor, Türkiye’nin girişimleri ise yarı gerçekler ve yarı önlemler.