Japonya’da, 1 dakika rötar yapan hızlı trenin sürücüsü hakkında soruşturma başlatıldı. Kondüktörün, 3 dakikalığına tuvalete giderek trenin kontrolünü ehliyetsiz bir görevliye bıraktığı belirtildi.
DUVAR – Japonya’da hızlı trenin bir dakikalık rötarı hakkında açılan soruşturmada, makinistin saatte 150 kilometre hızla giden trenin kontrolünü ehliyeti olmayan bir kondüktöre devrederek üç dakikalığına tuvalete gittiği ortaya çıktı. Şirket, makinisti cezalandıracağını söyleyerek halktan özür diledi.
Trenin varış saatinde bir dakika rötar yapması, dakikliğin gelenek olduğu Japonya’da soruşturma açılmasına neden oldu. Sputnik’in aktardığına göre soruşturmada ifade veren makinist, karnında şiddetli ağrı hissettiği için 160 yolcu taşıyan trenin kontrolünü bir kondüktöre devrederek tuvalete gitmek zorunda kaldığını anlattı. Tren saatte 150 kilometre hızla yol alırken, makinist, görevinin başından üç dakika ayrı kaldı.
‘SÜRÜCÜLER YERİNDE KALMALI’
Merkezi Japonya Demiryolları şirketinin sözcüsü, hızlı trenlerin bilgisayarlı merkezi komuta sistemleri tarafından çok sıkı kontrol edildiklerini ancak olası beklenmedik duruma karşı yerinde kalması gereken sürücünün aynı zamanda güvenliği sağlamak ve treni tarifede belirtilen zamanda ulaştırmak için manuel olarak fren yapması veya hızlanmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
‘UYGUNSUZ EYLEMDEN’ DOLAYI ÖZÜR AÇIKLAMASI
Ancak makinistin üç dakikalık tuvalet ziyaretinin bir dakikalık rötara yol açması üzerine açılan soruşturmayla ilgili basın toplantısı düzenleyen şirket yöneticileri, ‘son derece uygunsuz eylemle ilgili özür dilediklerini’ açıkladı. Yöneticiler, hem makinistin hem de kondüktörün cezalandırılacaklarını belirtti. Makinist de ‘treni gecikmeye neden olmak istemediği için durdurmadığı, üstlerini de durumdan utandığı için haberdar etmediği’ izahatını getirdi.
Japonya’nın hızlı ve etkin işlemesiyle meşhur demiryollarında, yüksek güvenlik standartlarına göre sıkı düzenlemeler uygulandığından nadiren kaza yaşanıyor. Son büyük kazada, 2005 yılında batıdaki Amagasaki kentinde bir trenin raydan çıkması sonucu 107 kişi ölmüştü. Beş şirket tarafından işletilen hızlı tren ağı Şinkansen ise 57 yıllık tarihinde hiçbir önemli kazaya sahne olmadı.
Kaynak: Duvar