Greenpeace – Türkiye’ye günlük Avrupa’dan 241 kamyon dolusu plastik atığın geldiğini ortaya koydu – Sky News haber kanalı Birleşik Krallık’tan gelen plastik atıkların Türkiye’ye kadar uzağa atıldığını tespit etti ve habere bol fotoğrafla yer verdi – Greenpeace araştırma ekibi, Türkiye’nin Adana iline atılmış atıkları kanıtlarıyla buldu – Greenpeace Boris Johnson hükümetini uyardı ; İngiltere plastik atıklarını Türkiye kadar uzağa ulaşıyor – Türkiye merkezli Greenpeace Akdeniz’den biyoçeşitlilik projeleri yürüten Nihan Temiz Ataş, Türkiye’nin diğer ülkelerden gelen plastik atıklarla boğulduğunu söyledi – Birleşik Krallık, ABD’nin ardından, dünyadaki kişi başına en büyük ikinci plastik atık kullanıcısı –
Greenpeace’in “Çöp Kutusu” raporunda yer alan önemli not şöyle ; Diğer Avrupa ülkeleri de çöplerinin ana alıcısı olarak Türkiye’yi seçtiler. Avrupa’dan her gün Türkiye’ye yaklaşık 241 kamyon dolusu plastik atık geliyor, bu rakam 2016’da ithal edilenden 20 kat fazla.
İngiltere ve AB kuralları, plastik atıkların geri dönüştürülmediği sürece ülkelere ihraç edilmemesi gerektiğini söylüyor. Türkiye’nin geri dönüşüm oranı ise% 12 ile herhangi bir OECD üyesi arasında en düşük seviyededir.
Türk hükümeti, plastik atık ithalatına baskı uygulayarak Ocak ayından itibaren birçok plastik atık türünün ithalatına yasak getirdiğini duyurdu.
Ancak İngiltere ticaret verileri, hareketin çok az etkisi olduğunu gösteriyor. Ülke, Ocak 2021’de Türkiye’ye geçen yılın aynı ayına göre 12.400 tondan 14.500 tona çıkarak daha fazla plastik atık gönderdi. Şubat 2021 için rakam 30.300 tondu, bu da 2020’deki aynı ayın iki katından fazla.
Greenpeace araştırmacıları, Türkiye’nin güneyindeki Adana ili çevresinde bulunan 10 alanda yol kenarına, tarlalara veya su kanallarına yasadışı bir şekilde atılmış atık yığınları buldular. Birleşik Krallık’tan gelen plastiklerin, İngiltere’deki en iyi süpermarket ve mağazalardan ambalaj ve plastik poşet kanıtları da dahil olmak üzere açık alanlana dağılmış şekilde bularak ortaya koydu.
Bulunan maddeler arasında COVID-19 antijen testi için ambalaj da yer aldı.
Kampanya grubu, İngiltere’deki plastik atıkların yarısından fazlasının Türkiye ve Malezya dahil her gün yurtdışına gittiğini ve tahmini ölçünün “üç buçuk Olimpik yüzme havuzuna eşdeğer” olduğunun altını çizdi. Kar amacı gütmeyen Last Beach Clean Up’a göre İngiltere, yalnızca Eylül 2020’de Malezya, Vietnam ve Endonezya gibi ülkelere 7.000 metrik tondan fazla plastik atık gönderdi.
Çin senelerce ihraç edilen konteynerleri boş döneceğine atıkla doldurup, Çin’de geri dönüşümü sağlamış ve elde edilen geri dönüşümü imalatta kullanarak İngiltere’nin plastik atıklarının çoğunu almış ve değerlendirmişti. Ancak 2018’de ikili anlaşma uygulaması bozuldu.
A Department for Environment, Food and Rural Affairs kadın sözcüsü ismini vermeden şunları söyledi: “Birleşik Krallık’ın atıklarının çoğunu kendi ülkesinde ele alması gerektiği konusunda netiz ve bu nedenle OECD dışındaki ülkelere plastik atık ihracatını yasaklamayı ve kısıtlamayı taahhüt ediyoruz. Türkiye gibi ülkeler de dahil olmak üzere daha sıkı kontrollerle yasadışı atık ihracat durmalıdır. İngiltere, plastik kirliliğiyle mücadelede küresel bir liderdir ve ambalaj için genişletilmiş üretici sorumluluğu, plastik ambalaj vergisi ve zorunlu elektronik atık izleme önerilerimiz geri dönüşüm oranlarını artıracak, atıkları ve suçları da azaltacaktır.”
Türkiye merkezli Greenpeace Akdeniz’den biyoçeşitlilik projelerini yürüten Nihan Temiz Ataş, ülkenin diğer ülkelerden gelen plastik atıklarla boğulduğunu şöyle dile getirdi “Kontrolsüz plastik atık ithalatı, Türkiye’nin kendi geri dönüşüm sistemindeki sorunları arttırmaktan başka bir şey yapmıyor.” diyerek, her gün Avrupa’dan 241 kamyon dolusu plastik atığın Türkiye’ye geldiğini ortaya koydu ve “Verilerden ve sahadan görebildiğimiz kadarıyla, Avrupa’nın en büyük plastik atık deposu olmaya devam ediyoruz.”dedi.
Greenpeace UK’den Nina Schrank ise , “ İngiltere süpermarketlerinin raflarındaki plastiğin 3.000 kilometre ötede Türk yollarının kenarlarında yığınlarla sonuçlandığını görmek korkunç. Plastik atıklarımızı diğer ülkelere boşaltmayı bırakmalıyız. Sorunun özü aşırı üretimdir.
Birleşik Krallık, ABD’nin ardından, dünyadaki kişi başına en büyük ikinci plastik atık kullanıcısıdır.” dedi ve İngiltere hükümeti, plastik atık ihracatını yasaklayarak, tek kullanımlık plastiği 2025 yılına kadar % 50 oranında azaltarak sorunun “kontrolünü ele geçirmesi” gerektiği uyarısını yaptı.