KAYNAK : POLİS DERGİSİ
Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucuyla Mücadele Daire Başkanlığı’na bağlı Köpek Eğitim Merkezi (KEM), Polis Görev Köpeklerini ve KEM Polisliğini anlattı.
Halk arasında K9 diye bilinen iş köpekleri, aktif olarak başarılı operasyonların en büyük kahramanları. Görev Arkadaşlarımız olan, polis görev köpeklerinden daha etkin bir dedektör yok. Öyle ki, alman çoban köpeği 400 milyon koku hücresine sahip olup, insanoğlunun 50 katından fazla bir koku alma haznesiyle yaşıyor. Görev köpekleri hem kokuyu ayırt edebiliyor hem de sınırsız kokuyu hafızasına alıyor. Hafızasına aldığı kokuya tepki veren görev köpekleri hayat kurtarıyor.
Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü, kendilerini tehlikeye atıp hayat kurtaran görev köpeklerinin isimlerini de barınaklara vermeyi unutmuyor.
Köpek Eğitim Merkezi’nde, uzun yıllar çalışan uzmanlar Polis Dergisi’nin sorularını cevapladı.
KEM POLİSİ NASIL OLUNUR?
Uzman KEM Polisi; istemenin ve sevmenin ve sorumluluk sahibi olmanın önemli olduğuna vurgu yapıyor. Ayrıca Kem polisi olmak için, köpekle çalışmaya engel bir rahatsızlığın olmaması ön şartlardan birisi. Bu şartlara uygun adaylar sınavlara tabii tutularak başarılı olunması halinde köpek idarecisi olmaya hak kazanıyor. Köpekle ilgilenen arkadaşların 3 kategorisi var. Bunlar; Köpek idarecisi, Köpek eğitmeni ve Köpek uzman eğitmeni.
1. Köpek idarecisi: Yazılı aşama ve sözlü mülakatın ardından yönlendirme, ses tonu, dikkat gibi bir çok özelliğine bakılarak oluşan bir eğitim sonucunda kurslardan mezun olan polisler köpek idarecisiolarak görev yapar.
2. Köpek eğitmeni: Alanda en az 5 yıl çalışmış olmak ve gerekli eğitimleri yine KEM de tamamlamış olmak gerekiyor.
3. Köpek uzman eğitmeni: 6 yıl kesintisiz eğitmenlik yapmış olmak ve tüm branşlarda bizzat diğer köpekleri yetiştiren, eğitim doktrini hazırlamayı bilen ve en az 11 yıl köpekle bir fiili çalışmış, 2 yeterlilik belgesi alan kişiler olabiliyor.