Kaynak:Euronews
Dünyadaki en büyük buzul kütlesi olarak tanımlanan Antarktika’daki A68a’nın son çekilen uydu fotoğrafları oldukça kaygı verici.
16 Nisan Cuma günü çekilen fotoğraflara göre buzul 5,5 km’ye 3,7 km genişliğine yani 20,3 km2’lik bir alana geriledi.
Temmuz 2017’de Larcen C buzulundan koptuğunda 5800 km2 olan A68a, bu süre içerisinde neredeyse tamamen eriyip gitmiş oldu.
Uydu fotoğraflarında A68a’dan kopan çok fazla sayıda minik parçalar görünüyor ancak ABD Ulusal Buzul Merkezi’nden yapılan açıklamada bunların artık takip edilemediği belirtiliyor.
Ana buzuldan ilk koptuğunda fazla sürüklenmemiş ve anakaraya yakın kalmış olan A68a son dönemde kuzeydoğu yönlü güçlü bir okyanus akımı ile sürüklenmeye başlanmıştı. Güney Georgia Adası’na çarpabileceği düşünüldüğü için tüm dikkatleri üzerine toplayan A68a’nın adaya çarpması halinde buradaki vahşi yaşama ve biyoçeşitliliğe zarar vermesi söz konusuydu.
Ne var ki, 2020 yılında A68a hali hazırda erimekten ötürü 4200 km2 büyüklüğe gerilemişti. Ocak ayından bu Nisan’a kadar geçen sürede ise rekor bir erime kaydederek yaklaşık 20 km2 boyutlarına geldi.
Bir ara dünyanın en büyük kopmuş buzul parçası olan A68a şimdi artık o kadar küçük ki ABD Buzul İnceleme Merkezi’nin incelenmeye değer bulduğu büyüklük kriteri olan en az 35 km2’lik alanı bile karşılamıyor.
Buzulun bu kadar hızlı erime kaydetmesi küresel ısınmanın bir başkası göstergesi olarak kabul ediliyor.