Myanmar’da darbe yönetiminden ‘yeni yıl’ affı: 23 bin kişi serbest bırakıldı
Myanmar’da darbe yönetimi, geleneksel yeni yıl olarak adlandırılan Thingyan kutlamaları dolayısıyla 23 bin kişiyi serbest bıraktı.
Yapılan yazılı açıklamada, Myanmar’da askeri darbenin ardından ülke yönetimini devralan Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing’in önümüzdeki günlerde ülkeden sınır dışı edilecek 137 yabancı da dahil olmak üzere toplam 23 bin 47 kişiyi affettiği duyuruldu. Bazı mahkumların cezalarında ise indirime gidildi.
1 Şubat’ta gözaltına alınan ülkenin eski fiili lideri Aung San Suu Çii ve diğer seçilmiş hükümet üyelerinin serbest bırakılacaklar arasında olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.
Yeni yıl affı kapsamında, Yangon’daki Insein Cezaevinde tutulan ve aralarında darbe karşıtı aktivistlerin de bulunduğu 800 mahkum serbest bırakıldı.
Yaralıları ve tutuklamaları izleyen Siyasi Tutuklulara Destek Derneği’ne göre, darbe yönetimi en az 728 protestocuyu öldürdü. Grup ayrıca Suu Kyi de dahil olmak üzere 3 bin 141 kişinin gözaltında olduğunu söylüyor.
Tanıklara ve yerel basına göre, Yangon’un Insein Hapishanesinden serbest bırakılan tutuklular arasında ilk olarak 2019’da hapse atılan en az üç siyasi mahkum da vardı.
Serbest bırakılan bir başka mahkum da, uyuşturucu bulundurmaktan 2019 yılında 13 yıl hapis cezasına çarptırılan Avustralyalı bir gazeteci ve girişimci olan Ross Dunkley. The Sydney Morning Herald gazetesinin haberine göre, serbest bırakılması eski eşi Cynda Johnston tarafından onaylandı.
Askeri rejim, mart ayında, darbeye karşı gösteri yaptıkları için hapsedilen 600’den fazla mahkumu serbest bırakmıştı.
Hlaing, 24 Nisan’daki ASEAN liderleri zirvesine katılacak
Bu arada Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing’in, ülkedeki kriz ve iç çatışmaları görüşmek üzere 24 Nisan’da Endonezya’da yapılması planlanan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) liderleri zirvesine katılacağı açıklandı.
Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanee Sangrat, yaptığı basın açıklamasında, “Aralarında Myanmar lideri Min Aung Hlaing’in de bulunduğu bazı liderler, zirveye katılacaklarını teyit etti.” dedi.
Myanmar’daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat’ta yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.
kAYNAK:Euronews