Yurtdışı tatil destinasyonları “trafik ışığı sistemi kullanılarak sıralanacak”.İngiltere, seyahat yasağı kırmızı listesine dört ülkeyi daha ekledi ; Bangladeş, Kenya, Pakistan ve Filipinler.
İngiltere’nin yurtdışı tatil destinasyonlarını renklere göre aynı trafik ışığı sisteminde olduğu gibi sıralanacağı ortaya çıktı. Ülkelerin Covid oranlarına ve aşılama uygulamalarına göre yeşil, kehribar veya kırmızı renklerle sınıflandırılacağı şeklinde. İngiltere’nin koronavirüs önlemleri nedeniyle denizaşırı tatiller şu anda yasaklanmış durumda, ancak Boris Johnson Pazartesi günü İngiltere’deki kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilgili bir açıklama yapmayı planlıyor.
Yabancı tatil destinasyonları, en düşük koronavirüs oranlarına ve yüksek aşılama süresine sahip yerlere bağlı daha az kısıtlama ile trafik ışığı sistemi altında sıralanacak. Salgınla ne kadar iyi başa çıktıklarına göre ülkelerin yeşil, kehribar veya kırmızı olarak derecelendirileceği iddia edildi.
Kıta Avrupası’nın bazı kısımlarında aşıya yönelik tereddüt, İngiliz tatilciler arasında tercih edilen kıtasal destinasyonların, aşılama oranlarının iyi olduğu ABD ve İsrail gibi ülkelerden daha yüksek riskli olduğu anlamına gelebilir.
Times Gazetesi, kırmızı liste olarak adlandırılan ülkelere gidip gelmenin yasaklanacağını bildirdi. Ancak Sun gazetesi bu tür yerlerden Birleşik Krallık’a geri dönenlerin, mevcut kurulumda olduğu gibi karantina otellerinde kalmak için ödeme yapmak zorunda kalacaklarını şazdı. Her iki gazete de yeşil listedeki ülkelerin karantina tedbirlerinden muaf tutulacağını savundu. İngiltere’den tatil için ayrılanların endişeleri, mutant koronavirüs suşları beraberinde getirme riskini artırabileceği düşünülüyor. İngilizlere bu risk yurtiçi tatil lehine uluslararası seyahatten kaçınmaları için daha fazla baskı yapabilir. Bilim uzmanları, Birleşik Krallık’taki yaz tatillerinin bu yılki yabancı tatillerden çok teşvik edilmesi gerektiğini defalarca söylediler.
University College London’da epidemiyoloji profesörü olan Dame Anne Johnson, yeni koronavirüs varyantlarının ithalatının İngiltere’nin karşı karşıya olduğu “en büyük risklerden biri” olduğunu söyledi.
BBC Radio 4’ün Today programına Dame Anne Johnson şunları söyledi: “Bu yüksek enfeksiyon oranlarına sahip olduğunuz bir risktir. Ben İngiltere sınırları içinde kalmaktan yanayım. “
İngiltere, seyahat yasağı kırmızı listesine dört ülkeyi daha ekledi; Bangladeş, Kenya, Pakistan ve Filipinler
İngiliz hükümetinden bir güncelleme ; Bangladeş, Kenya, Pakistan ve Filipinler’in 9 Nisan Cuma günü 4’ten itibaren İngiltere’nin sözde “kırmızı listesine” ekleneceği belirtildi.
Son 10 gün içinde kırmızı listede yer alan ülkelerden herhangi birinde veya bu ülkelerde bulunan kişilerin İngiltere’ye girişi reddedilecektir. İngiliz veya İrlandalı vatandaşlar ve Birleşik Krallık’ta oturma hakkına sahip olanlar giriş yapabilecekler, ancak devlet onaylı bir otelde 10 gün boyunca karantinaya almaları gerekiyor.
Seyahat yasağına tabi olan ülkelerin tam listesi şu an için ; Angola, Arjantin, Bangladeş (9 Nisan Cuma sabah 4’ten itibaren), Bolivya, Botsvana, Brezilya, Burundi, Yeşil Burun Adaları, Şili, Kolombiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvador, Eswatini’yi içermektedir. Etiyopya, Fransız Guyanası, Guyana, Kenya (9 Nisan Cuma saat 04: 00’ten itibaren), Lesotho, Malavi, Mozambik, Namibya, Umman, Pakistan (9 Nisan Cuma 04: 00’dan itibaren), Panama, Paraguay, Peru, Filipinler 9 Nisan Cuma 04: 00’ten itibaren), Katar , Ruanda, Seyşeller, Somali, Güney Afrika, Surinam, Tanzanya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Uruguay, Venezuela, Zambiya ve Zimbabve.
İngiltere hükümeti yaptığı açıklamada şunları söyledi: Filipinler, Pakistan, Kenya ve Bangladeş, aşı programı için kritik bir zamanda ülkeyi yeni koronavirüs varyantlarına (Covid-19) karşı korumak için İngiltere’nin kırmızı listesine eklendi. Şimdiye kadar İngiltere’de yapılan 30 milyondan fazla aşı ile, ek kısıtlamalar yeni varyantların ilk olarak Güney Afrika (SA) ve Brezilya’da tanımlananlar gibi -İngiltere’ye girme riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.Şimdiye kadar, sürveyans, SA varyantının birkaç vakasının Avrupa’dan ithal edildiğinin tespit edildiğini ve bunların çoğunun dünyanın diğer bölgelerinden geldiğini ortaya çıkardı.