Ekonomi, İSTANBUL25.03.2021 14:39 ~ 25.03.2021 14:40
Merkez Bankası, geçen hafta gerçekleştirilen ve faizlerin sabit tutulduğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özet metnini yayımladı. Raporda enflasyon üzerinde gıda fiyatlarındaki artışın etkisi kapsamlı olarak yer aldı.
Merkez Bankası, geçen hafta gerçekleştirilen ve faizlerin sabit tutulduğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özet metnini yayımladı. Raporda enflasyon üzerinde gıda fiyatlarındaki artışın etkisi kapsamlı olarak yer aldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti yayımlandı. Kurul raporunda, “Para politikası duruşu, enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü riskler dikkate alınarak, temkinli bir yaklaşımla enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi ve fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir” denildi.
Sıkı para politikasına yeniden vurgu yapılan özette, “Sıkı parasal duruş, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir” denildi.
FİYAT ARTIŞI YÜZDE 80’LERE YAKLAŞAN YAĞ DETAYI
PPK toplantı özetinde geçen yıldan bu ayan fiyat artışlarıyla gündemden düşmeyen katı ve sıvı yağlar da değerlendirmede yer aldı. “Uluslararası piyasalardaki gelişmelerin yansımasıyla, katı-sıvı yağlardaki yüksek oranlı artışlar sürmüştür. Bu gelişmelerle, taze meyve-sebze dışı gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 20,75’e yükselmiştir” denildi.
Enflasyonla ilgili raporda şu ifadeler kullanıldı:
“Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları şubat ayında yüzde 2,57 oranında yükselmiş, grup yıllık enflasyonu 0,29 puan artışla yüzde 18,40 olmuştur. Bu gelişmede yıllık enflasyonu yüzde 19,72’ye yükselen işlenmiş gıda fiyatları etkili olurken, işlenmemiş gıda enflasyonu 1,07 puan azalışla yüzde 17,01’e gerilemiştir. Bu dönemde, taze meyve-sebze enflasyonu bir miktar gerilerken, diğer işlenmemiş gıda grubunda et fiyatlarındaki artışlar sürmüş, çiğ süt referans fiyatındaki ayarlamanın gecikmeli etkileri süt fiyatlarında gözlenmeye devam etmiştir. Mart ayı öncü göstergeleriyle birlikte değerlendirildiğinde, çiğ süt referans fiyatında Ocak ayında kaydedilen artışın ilk çeyrek genelinde tüketici enflasyonu üzerindeki etkisinin oldukça belirgin olduğu izlenmektedir. İşlenmiş gıda fiyatları aylık yüzde 2,27 ile hızlı artış eğilimini korumuştur. İşlenmemiş gıda grubundaki ilgili kalemlere paralel olarak, işlenmiş et ürünleri ile peynir ve diğer süt ürünleri öne çıkan kalemler olmuştur. Diğer yandan, uluslararası piyasalardaki gelişmelerin yansımasıyla, katı-sıvı yağlardaki yüksek oranlı artışlar sürmüştür. Bu gelişmelerle, taze meyve-sebze dışı gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 20,75’e yükselmiştir. Öncü göstergeler gıda yıllık enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatları öncülüğünde yavaşlayabileceği yönünde sinyal vermektedir.”