Kriminal Daire Başkanlığı, asayiş olaylarını aydınlatmak, suçluların yakalanmasını sağlamak için bilim ve teknolojinin tüm imkanlarından faydalanıyor.
Kaynak: AA
Kriminal polisleri, olay yerinde toplanan delillerden elde edilen izleri inceleyerek, suçun aydınlatılması ve suçlunun tespitine katkı sağlamayı aralıksız sürdürüyor.
Bilim ve teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak suçluların yakalanmasını sağlayan kriminal ekipler, çalışmalarında verimliliği en üst düzeyde tutarak vatandaşların memnuniyetini gözetiyor.
Kriminal Daire Başkanlığı Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, olay yerinden elde ettikleri parmak izleri ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri, Göç İdaresi ve Emniyet Genel müdürlükleri ile Jandarma Genel Komutanlığı parmak izi verilerini eşleştiriyor.
Bu sayede faili meçhul binlerce olayı aydınlatmaya devam ediyorlar.
Kriminal ekipler sadece Türkiye`de değil ülke güvenliği için sınır ötesinde, Suriye görev gücü kapsamında Barış Pınarı, Zeytin Dalı harekatlarında Afrin, Azez, Telabyad bölgelerinde de görev yapıyor.
Ayrıca Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü, Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerindeki olay yeri inceleme polislerine eğitimler veriyor.
Mukayese ve tespit çalışmalarına titizlikle devam eden ekipler, ülke genelinde son 14 ayda 3 milyon 228 bin 266 parmak izi verisi inceledi.
Sınır bölgelerinde 193 patlama olayını engelleyen ekipler, 590 kilogram EYP`nin de Türkiye`ye girmesini önledi. Söz konusu bölgelerde, bomba yapımında kullanılan 8 bin 377 malzeme bulunarak imha edildi.
Bunun yanı sıra Türkiye`ye girmeye çalışan asayiş olayları şüphelisi 126, terör olayları şüphelisi 118 kişi, parmak izlerinden saptanarak yakalandı.
Ayrıca ekiplerce yerel kolluk birimlerine verilen teorik ile uygulamalı eğitimler sayesinde bölgelerde asayiş, narkotik ve terör olaylarının aydınlatılması sağlandı.
Afet olaylarının nedenlerini belirlemek amacıyla Kriminal Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan Afet Kriminal İnceleme Birimi, Van, Elazığ, Sakarya ve İzmir`de meydana gelen afet olaylarında aktif görev yaptı.
Birim, toplu ölümlerle sonuçlanan afet ve kazalarda kişilerin kimliklerinin belirlemesinin yanı sıra olayların nasıl meydana geldiğini teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak gün yüzüne çıkardı.