130 ÜZERİNDE FAKİR ÜLKE BİR DOZ AŞI OLMAYI BEKLERKEN, BAŞTA ALMANYA VE FRANSA OLMAK ÜZERE AB ÜLKELERİ AŞI BEĞENMİYOR. AVRUPA BİRLİĞİ STOKTALARINDA 6,1 Milyon OXFORD – ASTRA ZENECA AŞISININ % 80’İ HALA BEKLEMEDE.Hayır kurumları “Covid – 19 aşı dozlarını düşük gelirli ülkelerle adil ve hızlı bir şekilde paylaşmaya” çağırdı. Avrupa Enstitüsü politika grubu Alman direktörü Prof Adam Tooze “ Kullanılmayan ve bekletilen aşı dozları SUÇTUR”
Bu sabahki Metro Gazetesi “KULLAN YA DA KAYBET “ başlığı altında manşetine taşıdığı haberinde, Başta Almanya ve Fransa ülke liderleri olmak üzere AB ülkeleri aşı politikalarını eleştirdi. Raflarda bekletilen milyonlarca doz OXFORD – ASTRA ZENECA aşısının kullanılmadığı taktirde aşı bekleyen ekonomik gücü düşük ülkelere verilmesini önerisi Alman bilim adamları tarafından da desteklendi. İşte haber detayları;
4,85 milyon kullanılmayan OXFORD – ASTRA ZENECA Covid aşı dozu üzerinde oturan AB ülkelerine kullanmaları ya da israf edilmemeleri için onları daha yoksul ülkelere vermeleri söylendi. Beş dozdan dördü buzdolabında otururken, 130 fakir ülke henüz tek bir doz aşı bile satın alamadı.
Avrupa Enstitüsü politika grubu direktörü Prof Adam Tooze “Aşı dozlarının kullanım oranı yükselmediği sürece, tüm yeni siparişler düşük gelirli ülkelere tahsis edilmelidir”dedi ve şu eleştiriye getirdi ; “İnsanların kollarına aşıların vurulması gerekiyor. Kullanılmayan aşı dozları suç demektir. “
İngiltere, 20 milyondan fazla ilk dozun tamamlandığını doğruladı. Kıdemli Alman bilim adamı Carsel Watzl, Başbakan Angela Merkel’i halkın inancını artırmak için Oxford / AstraZeneca aşısını TV’de olmaya çağırdı. Watzl Oxford / AstraZeneca aşısının etkili olduğunu ve ülkenin 65 yaş üzerinde kullanmama politikasını yeniden düşünmesi gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaşlı insanlar üzerinde “yarı etkisiz” aşı olarak nitelendirdiği Fransa’da aynı politikayı takip ediyor. Dünya Sağlık Örgütü düzenleyicilerinin Oxford / AstraZeneca aşısının herkes için güvenli olduğunu ilan etmesine rağmen 65 yaş üzerinde tam tersi karşı tavsiyede bulunuldu.
Dünkü raporlar ayrıca tek bir dozun – Oxford / AstraZeneca veya Pfizer / BIONTECH aşısının – hastaneye gitme şansını yüzde 90’dan fazla azalttığını ortaya çıkardı.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ve diğer resmi kaynaklara göre, AB’nin yavaş aşılama politikası 6.13 Milyon dozun yalnızca 1.28 Milyonunun kullanıldığı anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, yavaş uygulama nedeniyle büyük bir eleştiri altında, aşıların çok geç sipariş edilmesi ve hatta bir ihracat savaşı tehdidinde bulunması biliniyor.
AB nüfusunun sadece yüzde 6.82’si aşı olduğu verilerde ortaya çıkarken, İngiltere’deki 65 yaş üstü on kişiden dokuzu dahil ilk doz aşılamaları yapıldığı, böylelikle yüzde 28.6’ya kıyasla aşı olduğu ortaya çıkıyor .
Başbakan Boris Johnson, 20 milyon üzerinde kişinin tek doz aşı olmasını “büyük bir ulusal başarı ve NHS personelinin, gönüllülerin, Silahlı Kuvvetlerin ve çok daha fazlasının yorulmak bilmeyen çalışmalarının bir kanıtı” olarak tanımladı ve başarılarını selamladı.
Dün, Birleşik Krallık’ta yeni vakalar 6,03’e Eylül ayından bu yana en düşük ölümler bir haftada üçte bir düşüşle 144’e düştü.
AB, ONE Campaign hayır kurumu tarafından “Covid-19 aşı dozlarını düşük gelirli ülkelerle adil ve hızlı bir şekilde paylaşmaya” çağırdı. Raporda, on gelişmiş ülkenin dünyadaki Covid -19 aşılarının dörtte üçünü gerçekleştirdiğini ve 130 ülkenin henüz ilk dozunu almadığını belirtti.
Ayrıca 27 AB ülkesi, ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Japonya’nın 3 Milyar doz siparişi ile aşı topladığını söyledi, her vatandaş için ihtiyaç duyduğundan 1 milyar fazlalık var.
ONE Campaign UK direktörü Romilly Greenhill Metro’ya şunları söyledi: “Zengin ülkelerde aşı fazlalığı varken, 100’den fazla yoksul ülkenin tek bir doz uygulamadan pandemi içinde hayatlarına devam etme zorunda kalması tamamen yanlış.Herhangi bir yerde virüsün farklı gelişmesine izin verilirse, mevcut aşıların etkili olmayabileceği türlerin ortaya çıkma şansı artar.”dedi.
Onun uyarısı, gelişmekte olan ülkelerin doz başına daha fazla ücretlendirildiği haberlerinin ortasında geldi. Bangladeş’in Oxford / AstraZeneca jab başına 4 dolar ödediği, AB ülkelerinin ise 3 dolar ödediği söyleniyor. Bugün Afetler Acil Durum Komitesi yapacakları toplantıda, pandeminin açlık seviyelerini yükselttiğini ve Güney Sudan, Suriye ve Yemen gibi ülkelerde kıtlık da dahil olmak üzere ‘insani felaketlere’ neden olabileceğini uyaracak.