Bu sabahki Guardian Gazetesi Bethan McKernan imzasını taşıyan “Türkiye’deki gangster liderleri karanlıktan çıkıp kamusal alana adım atıyor” başlığı altında analiz makaleye,
“Onlarca yıl saklanarak, hapishanede tutulduktan sonra, ülke tarihindeki kanlı bir dönemden oyuncular artık Türk sağı tarafından ‘halk idolü’ olarak görülüyor” ifadesiyle analiz makaleye giriş yapılıyor.
Kullanılan fotoğraf altına ise “Sol tarafta aşırı milliyetçi Devlet Bahçeli, sağda ise Türkiye’nin en kötü şöhretli gangsteri Alaattin Çakıcı var.” Açıklaması var…
Gazetede şu görüşlere yer veriliyor:
“İlk bakışta, iyi giyinmiş iki yaşlı Türk erkeğinin bayraklarla dolu bir ofiste kameraya poz veren fotoğrafı, ülkedeki önemli şahsiyetlerden herhangi biri olabilir – ancak bir fotoğrafın hem geçmiş hakkında bu kadar çok şey söylemesi nadirdir… Solda, son birkaç yılda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetinde etkili bir koalisyon ortağı olan milliyetçi bir siyasi …… olan Devlet Bahçeli var… Sağdaki şahsiyet ise Alaattin Çakıcı, Türkiye’nin en kötü şöhretli gangsteridir. 41 siyasi cinayetle suçlanan ve genç oğlunun önünde vurularak öldürülen eski karısına vurulma emrini verdiği için hapse atıldı, yine de geçen yıl bir koronavirüs affında düzinelerce başka mafya ağırlığıyla birlikte hapishaneden serbest bırakıldı. Siyasi tutuklular görmezden geldi…… Türk mafyasının kamusal yaşamdaki ani ıslahı, halkın hayal gücünü sarsmıştır. Aynı zamanda, devletin en iyi ihtimalle trollere ettiği ve en kötü ihtimalle, önceden karanlık figürleri kucakladığı yeni bir siyasi iklimin ortaya çıktığını da öne sürüyor.”
Haber şöyle devam ediyor:
” Bahçeli ve Çakıcı’nın özel dostluğu onlarca yıl öncesine uzanıyor. Her ikisi de 80’li yılların sonlarında, bugün Bahçeli Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) gençlik kanadı olarak işlev gören ve her türlü siyasi veya şiddet eylemini reddeden ……….. Bozkurtlar’ın üyeleri olarak öne çıktı… Türkiye tarihindeki o dönem karanlık ve kanlı, Bozkurtlar gibi aşırı sağ örgütler ile Kürdistan İşçi Partisi (PKK) gibi sol gruplar arasındaki şiddet ile karakterizedir. O yıllarda, Türkiye’nin istihbarat teşkilatı, siyasi suikastları gerçekleştirmek için mafya ile ortaklık kurdu – 1996’da bir milletvekili, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı ve Gri Kurtlar lideri Abdullah Çatlı’nın hayatını kaybetmesine neden olan bir araba kazasında muhteşem bir şekilde ortaya çıkan bir düzenleme. Aynı araçta seyahat etmek gibi… On yıllarca saklanarak, hapishanede veya düşük profilli tutulduktan sonra, bu çağın oyuncuları kamusal alana cesur bir şekilde yeniden giriyorlar. Çakıcı, diğer siyasi şahsiyetleri ziyaret ederken ve sosyal medyada yüksek mevkilerdeki arkadaşlarıyla övünürken, ana muhalefet partisi genel başkanına ölüm tehditleri gönderdi. Erdoğan’ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile bağlantılı varlıklı bir işadamı tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, Ekim ayında tatil beldesi Bodrum’da eski bir içişleri bakanı ve üst düzey ordu yetkilileri ile birlikte çekilen Instagram fotoğrafında da ortaya çıktı. Geçen ay Ankara’da sopalı ve silahlı adamların MHP’yi eleştiren bir siyasetçiye, gazeteci ve avukata günışığın da açık saldırıları da aynı 80’lerin hukuksuzluğunun rahatsız edici yankılarına sahipti. “Eroin, Organize Crime, and the Making of Modern Turkey” kitabının yazarı California’daki Donanma Yüksek Okulu’nda profesör olan Ryan Gingeras’a göre , ancak günümüzde ki siyasi bağlamı çok farklı. “Çakıcı gibi gerçek hayattaki gangsterlerin yeniden ortaya çıkması, mafyanın geri dönüşünü temsil etmiyor, bu adamların Türk sağında halk idolleri haline gelme şekli dedi.”