London Evening Standard Gazetesi Birleşik Krallık’ın Dış İstihbarat Teşkilatı yaygın adıyla MI6 patronu Türkiye’nin yakından tanıdığı Richard Moore özrünü manşetine taşıdı. “MI6 patronu çalışan eşcinsellere ‘haksız’ yasak için özür diledi” başlığı altında işte detaylar ;
BRİTANYA’nın en iyi casusları, “1991 yılına kadar MI6 için çalışan gey ve lezbiyenlerin yasaklanması” konusunda önemli bir özür yayınladı.
Gizli İstihbarat Servisi’nin yeni Şefi Richard Moore, istihdam kısıtlamasının “yanlış, adaletsiz ve ayrımcı” olduğunu söyledi.
“C” olarak bilinen MI6 patronu Richard Moore, politikanın “sadık ve vatansever insanların ülkelerine MI6’de hizmet etme hayallerini paramparça ettiği” anlamına geldiğini, LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transseksüel veya Travesti) bireylerin şantaja daha duyarlı olacağına dair “yanlış yönlendirilmiş” bir görüş nedeniyle vurguladı.
Twitter’da yayınlanan bir videoda, normalde gizli olan organizasyon için başlı başına çığır açan bir hareket, “Bugün LGBT + meslektaşlarımıza ve yurttaşlarımıza davranış biçimlerinden dolayı MI6 adına özür dilerim ve pişmanlığımı ifade ederim. Hayatlar etkilendi.LGBT + olmak, bu insanları ulusal güvenlik tehdidi yapmadı. Tabii ki değil. Ancak yasak, istihbarat ve diplomatik servislerde kendimizi İngiltere’nin sunabileceği en iyi yeteneklerden mahrum ettiğimiz anlamına geliyordu. Hizmet vermeye hazır ama bu fırsatı reddetti. “
MI6 şefi olduğundan beri ilk büyük basın açıklamasında, özür şöyle geldi :
Aşağıda MI6 şefi Richard Moore, servisin gey ve lezbiyenlerin istihdamını kısıtlama konusundaki önceki politikasının “yanlış yönlendirilmiş” olduğunu söyledi
Ekim ayında MI6 patronu, 1991 yılında yasağın kaldırılmasından sonra bile bazı insanlara davranış şeklinin “etkilerinin devam ettiğini” vurguladı.
“Dışarı çıkmayı seçen bazı personel, güvenlik incelemesi sırasında cinselliklerini daha önce açıklamadıkları için kötü muamele gördü. 1991 sonrası döneme katılan diğerleri, kendilerini istenmeyen hissettirdiler. Bu davranış, işyerinde gerçek benlikleri olma konusundaki isteksizliği körükledi. Bu da kabul edilemezdi. “
Eşcinsel ilişkiler 1967’de İngiltere’de suç olmaktan çıkarıldı.
Ancak istihbarat teşkilatları şantaj riskinin arttığına dair inanç nedeniyle 1991 yılına kadar istihdam yasağını yürürlükte tuttu.
Moore şunları ekledi: “1991 yılına kadar MI6’da açık bir şekilde LGBT + olmanın işinizi kaybetmenize veya en başta katılmanıza izin verilmemesine neden olacağı anlamına geliyordu.
“Kararlı, yetenekli, halk ruhuna sahip insanların kariyerleri ve yaşamları alt üst oldu çünkü LGBT + olmanın bir istihbarat uzmanı olmakla bağdaşmadığı iddia ediliyordu.
“Bu politika nedeniyle, diğer sadık ve vatansever insanların MI6’da ülkelerine hizmet etme hayalleri paramparça oldu. Bu yanlış, adaletsiz ve ayrımcıydı. “
İşe alma kısıtlaması, eşcinsel erkeklerin yer aldığı bir dizi Soğuk Savaş casus skandalının ardından yürürlükte tutulmuştu.
Cambridge Five casus yüzüğünden en az ikisi Guy Burgess ve Anthony Blunt geyken, üçüncüsünün Donald Maclean’ın biseksüel olduğuna inanılıyor. Whitehall’da eşcinsel olmak, insanları şantaja karşı savunmasız bırakıyor olarak görülüyordu.
Davranışların nasıl değiştiğini vurgulayan Moore şunları söyledi: “İş arkadaşlarını eğiterek ve değişim için savaşarak gelgiti yavaşça değiştiren geçmiş ve şimdiki LGBT + meslektaşlarının MI6’e ve ülkesine olağanüstü dayanıklılık ve sadakatini takdir ediyorum.” MI6’in, insanların “her zaman gerçek benliğinizi işe getirebilecekleri” “tamamen kapsayıcı bir işveren” olmak için hala yapması gereken işleri olduğunu ekledi.
İstihbarat teşkilatı her kökenden, yaştan ve cinsiyetten insanları işe alma çabalarını hızlandırdı. “Çeşitlilik bizi daha etkili kılıyor; dahil etme bizi daha güçlü kılıyor, ”dedi Richard Moore .
London Evening Standard Gazetesi 10. sayfasında yer alan isimsiz YORUM köşesinde “MI6 özür dileme hakkı” başlığı altında MI6’in yeni başkanı Richard Moore, 1991 yılına kadar Gizli İstihbarat Servisi’nde çalışan LGBTQ + kişilere yönelik yasak için önemli bir özür diledi. MI6 çok değişmiş olsa da – Stonewall’un 2020 İşyeri Eşitlik Endeksi’nde ilk 100 işveren olarak tanındı – böyle bir adaletsizliğin kabul edilmesi doğru ve memnuniyetle karşılanmaktadır.