Myanmar’da askeri darbe ile hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı yapılan protestolarda, ordu sivil göstericilere müdahale etti.
Askerlerin müdahalesinde eylemcilerden yaralananlar oldu.
Ülke genelinde internet bağlantısı kısıtlanırken protestocuların paylaştığı sosyal medya videolarında, Myitkyina şehrindeki gösterilerde, ordu göstericilere plastik mermi ile ateş ederken görülüyor.
Protestocu grupların yaptığı açıklamada, ordunun müdahalesi sonucu Myitkyina’da en az 4 kişinin yaralandığı ve gösterilere katılan 5 gazetecinin gözaltına alındığı aktarıldı.
Diğer bazı kentlerde de müdahaleler olduğu kaydedildi.
Gösterilerin devam ettiği ülkenin en büyük ikinci şehri Mandalay’da, Myanmar Ekonomi Bankası’nın önünde toplanan göstericilere asker ve polis müdahale etti.
Gelişmeleri takip eden bir gazeteci, en az on kamyonla gösteri alanına gelen askerlerin göstericilere sert müdahalede bulunduğunu ifade etti.
Aynı gazeteci, ordu mensuplarının halkın bulunduğu alanda havaya ateş açtığını dile getirdi.
Başkent Naypyitaw’da halk, darbe karşıtı gösterilere katıldıkları için gözaltına alınan bir grup lise öğrencisinin serbest bırakılması talebiyle bir karakolun önünde toplandı.
Polisin elinden kaçmayı başaran bir öğrenci gazetecilere yaptığı açıklamada, 13 ile 16 yaşları arasındaki öğrencilerin, bir grup çevik kuvvet polisi tarafından gözaltına alındıklarını anlattı.
Öğrenci o sırada gösteri yaptıklarını söyledi. Gözaltına alınan öğrencilerin kaç kişi oldukları henüz bilinmezken 40 civarında oldukları tahmin ediliyor.
Protestoculara “cuntaya direnmeye devam” çağrısı
Meclisin 1 Şubat darbesiyle feshedilmesinin ardından görevi son bulan bir grup milletvekili, yayımladıkları ortak açıklamada, protestoculara “cuntaya direnmeye devam” çağrısı yaptı.
Eski iktidar partisine mensup 15 milletvekilinden yapılan ve Myanmar Now internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, “Askeri yönetimin uygulamaları, sivil hakları yok etmeyi ve demokratik geçiş sürecini durdurmayı amaçlamaktadır.” ifadesine yer verildi.
Myanmar’da askeri darbe
Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat’ta yönetime el koymuştu.
Ordu, 1 yıllığına olağanüstü hal ilan ederken, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almıştı.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası toplum darbeyi kınamış, ABD, Myanmar’a yaptırımları geri getirmeyi gündemine almıştı.
Halk, 6 Şubat’ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken polis, yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuştu. Ordu, bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.
13 Şubat’ta, sosyal medyada darbe karşıtı protestoları destekleyici yorumlar yaptığı gerekçesiyle, aralarında demokrasi yanlısı ünlü aktivistler ve bir şarkıcının olduğu 7 kişi için gözaltı kararı alınmıştı.
Kaynak: Euronws