Milli Savunma Bakanı Akar, Alman mevkidaşı Karrenbauer’le görüşmesinin son derece yapıcı geçtiğini belirterek, “Önümüzdeki günlerde bu görüşmeye bağlı olarak özellikle savunma ve güvenlik konularında bazı somut adımların atılacağını değerlendiriyorum” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer ile gerçekleştirdiği ve iki saati aşan görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Samimi ve yapıcı olarak nitelendirdiği görüşmede birçok konuda görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulduklarını dile getiren Akar, “Görüşmenin sonunda da birçok konuda benzer görüşlere sahip olduğumuzu büyük bir memnuniyetle müşahede ettik. Önümüzdeki günlerde bu görüşmeye bağlı olarak özellikle savunma ve güvenlik konularında bazı somut adımların atılacağını değerlendiriyorum” diye konuştu.
Almanya’nın NATO, AGİT ve Avrupa Konseyi dahil Avrupa güvenliği ve siyasi yapılarında, ekonomik kuruşlarda Türkiye’nin en önemli müttefik ve ortakları arasında yer aldığını ifade eden Akar, “Yürüttüğümüz çalışmaların önümüzdeki döneme çok daha olumlu şekilde yansımasını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Şansölye Merkel ile yaptığı görüşmelerde çizdikleri çerçeve içinde önümüzdeki dönemde daha yapıcı, olumlu, üretken birtakım çalışmalar yapmamız mümkün olacaktır diye değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Türkiye ve Yunanistan askeri heyetleri arasında Doğu Akdeniz ve Ege’deki problemlerin çözümüne katkıda bulunmak üzere NATO Karargahı’ndaki ayrıştırma toplantılarının başlatıldığını anımsatan Akar, “Bugüne kadar 8 toplantı yapıldı. Bu toplantıların devam etmesini bekliyoruz. Komşumuz Yunanistan’ın da bu konuya biraz daha fazla ilgi göstermesini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu toplantıların daha verimli olması söz konusu” dedi.
Türkiye ve Yunanistan arasındaki istişari görüşmelerin İstanbul’da yapıldığını hatırlatan Akar, “İlaveten bizim daha önce başlattığımız güven artırıcı önlemler çerçevesinde yapılan çalışmalar var. Bunların ikisi Atina’da gerçekleştirildi biri Ankara’da yapıldı. Bunun dördüncüsü için de ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu muhataplarımıza ilettik. Toplantıların devamı bakımından Yunan komşularımızın Ankara’ya gelmelerini bekliyoruz. Bu toplantılarla diyaloğu sürdürmek suretiyle Türkiye ve Yunanistan arasındaki problemlere siyasi, barışçıl çözümler bulmayı umut ediyoruz. Bu konuda biz son derece istekliyiz. Bu sorunların çözülmesi için gerekli katkıları sağlamaya hazır olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.
‘Takipçisi olduğumuz bilinmeli’
Başta Almanya olmak üzere Avrupa’dan yapılan “Doğu Akdeniz’de gerilimin azaltılması”na yönelik açıklamaların hatırlatılması üzerine de Akar, “Türkiye olarak bizim yaptığımız bütün faaliyetleri gözden geçirdiğinizde araştırma gemilerimizin yaptıkları teknik ve bilimsel çalışmaların dışında herhangi bir şey yok” diye konuştu.
Yunanistan’ın ise özellikle NAVTEX konusundaki faaliyetlerine dikkati çeken Akar, “Komşumuz Yunanistan birçok NAVTEX ilan etti fakat bunlardan çok azını kullanıyor. Biz bu konularda dahi son derece hassas, dikkatli davranıyor, iki ülke arasındaki münasebetleri olumsuz etkileyecek her türlü tavır ve hareketten kaçınıyoruz. Fakat diğer taraftan da bizim hakkımız olan bazı konular var. O konuların da takipçisi olduğumuzu herkesin bilmesi gerekiyor” dedi.
Konuya ilişkin üçüncü tarafların objektif yaklaşmalarına yönelik talepleri hatırlatılarak Almanya’nın bu konudaki yaklaşımına yönelik değerlendirmesi sorulan Akar, şu yanıtı verdi: