20 Haziran 2026 Cumartesi
  • Ana Sayfa
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • >
  • Politika
  • Medya
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Teknoloji
    • Bilim
    • Otomotiv
    • Savunma
  • Yaşam
    • 3. Sayfa
    • Astroloji
    • Kadınlar Klübü
    • Kitap
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Sağlık
    • Seyahat & Yemek
    • Sinema & Tv
  • Yazarlar
  • Özel Dosyalar
    • Özel Dosyalar
    • Konuk Yazarlar
    • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm sonuçları göster
  • >
  • Politika
  • Medya
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Teknoloji
    • Bilim
    • Otomotiv
    • Savunma
  • Yaşam
    • 3. Sayfa
    • Astroloji
    • Kadınlar Klübü
    • Kitap
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Sağlık
    • Seyahat & Yemek
    • Sinema & Tv
  • Yazarlar
  • Özel Dosyalar
    • Özel Dosyalar
    • Konuk Yazarlar
    • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm sonuçları göster
Sonuç Yok
Tüm sonuçları göster
Ana Sayfa Yaşam Kültür-Sanat

VATİKAN KÜTÜPHANESİ/ İSTANBUL’UN EN ESKİ SAHİBİ HUN TÜRKLERİ

15 Haziran 2024
in Kültür-Sanat, Manşet 1, Özel Dosyalar
A A
Facebook ile paylaşTwitter ile PaylaşWhatsapp

 

İstanbul’un İlk Sahibi Türklerdi!
Daha Ayasofya yokken, oranın HUN TOPRAĞI olduğuna dair VATİKAN BELGELERİNE bakalım:

“Ayasofya’nın bulunduğu yer bile bir zamanlar HUN toprağı sayılıyordu. Bunu Vatikan arşivleri söylüyor.Ayasofya ortada yokken, temelinin Türklere ait olduğunu arşiv belgeleri söylemektedir.

1664 basım Papa Clemens imzalı iki cild kalın kitap var Vatikan Arşivlerinde . Alessandro Sperelli’in gravürlerinde Sultan Ahmet’teki Mısır’dan gelen taş vardır ve ilk Bizans Kilisesi Aya İrini de açıkça görülür Nova Roma İstanbul’un geçiş adıdır ve Costantinapol yazar. Resimde ayrıca Hun atlıları; 4 savaş atı ve 4 kımız sağılan kısrak vardır. Çadırda Göktürk harfleri vardır. Saptırılmış şekilde yani asıl Aya İrini eski pagan tapınağı üzerine yapılmıştır duvarın hemen yanı Hun otağıdır. Yani Hun toprağıdır. Bu arşiv belgesi bize neyi anlatıyor; bugünkü Ayasofya temeli, toprağı, Vatikan arşivlerindeki belgelerde de TurkuHunas olarak geçmektedir. Ve burası konsolosluk gibidir. Daha sonraki yıllarda 1.Ayasofya tahtadan yapılıp, yok olmuştur. Bugünkü Ayasofya çok sonra yapılmıştır. Nereye? Türk topraklarının üzerine… O günlerde her medeniyet, başka yapıların üzerine kendi yapılarını yaparlar.

Bugünkü Ayasofya daha ortada yokken, Ayasofya’nın bulunduğu yer Türk toprağıdır. Bunu da Vatikan arşivlerindeki yukarıdaki belgeden öğreniyoruz. Yani Fatih bizim olanı geri almıştır. Hıristiyanlık açısından Ayasofya önemlidir algısı bilinçlidir.

Sonuçta Ayasofya yani Fetih Camii zaten kılıç hakkıdır ve zaten bizimdir. Bu çalışmanın gayesi, bütün dünyaya bu mabedin Hıristiyan dünyasının malı gibi sunulmasını kanıtlarıyla ortadan kaldırıyor. Bu safsata şimdiye kadar başarılı olmuştu ama artık bu belgelerden sonra bu algıda yıkılacaktır. Çünkü konjonktüre göre Hıristiyanlar bu algıyı da kullanıyorlar. Katolikler Ortodokslar’a karşı Ayasofya’yı cami olarak açın demekten çekinmiyorlar.
Kısacası Ayasofya daha yokken arsası binlerce hektarlık alan Hun Türklerinindi. Fatih bizim olanı bir kez daha geri almıştır. Dünyada ahmak mı yok, İstanbul’u hala Konstantinapolis olarak görmek, öyle anılmasını isteyenler var. Bütün bunlar bize bir şey anlatıyor, İstanbul zaman zaman el değiştirse de Türklerle bağı hiçbir zaman kaybolmamıştır. yine SAHİBİNE kavuşmuştur.
istanbul adının kökeni
ön türkçe olan (astan-bolıq) kökeninden gelmektedir.as kelimesi ön-türkçe de “tanrı beldesi” bolıq ise “kent” anlamına gelmekteydi. bu iki kelimenin birleşimi olan astan-bolıq, bize “cennet kenti” anlamını vermektedir. ayrıca astan kelimesinin kazakistan’ın başkenti astana’dan geldiği düşünülmektedir.
VATİKAN’DA TÜRKLERİ “BOZKURT” OLARAK SEMBOLİZE EDEN EN ESKİ YAZMA ESER BULUNUYOR
Türklerin sembolü olarak günümüzde kabul görmüş bir motif olarak Bozkurt kullanılmaktadır. Bozkurt sembolünün 20. yüzyılda Atatürk’ün gayretleri ile ortaya çıkması ve mitolojik olarak Ergenekon Destanı’na bağlandığını bilmekteyiz.

Destanlardan başka resim ve tasvir olarak Moğolistan’da bulunan ve 572-580 yıllarına tarihlenen Buğut Yazıtı bir kurt anadan süt emen iki Türk çocuğunu tasvir etmesi ile en eski Bozkurt tasviri sayılabilir.
Bu Bozkurt resminden başka Türkleri tasvir Bozkurtla özdeşleştiren ve tasvir eden resimlere 20. yüzyılın başlarına kadar rastlamıyoruz. Bozkurt sembolünün yaygınlaşması Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Türk milletini efsanevi ve mitolojik bir sembolle taçlandırmak isteyen Atatürk’ün çalışmaları sayesinde olmuştur.Buğut Yazıtı ile Cumhuriyet Devri arasında ise büyük bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluğu dolduracak ve tarihte Bozkurtu Türklerin sembolü olarak gösteren bir el yazmasına Vatikan Kütüphanesinde rastladık. Bu yazmada iki yerde Türkler bir Bozkurt olarak resmedilmişlerdir.Vatikan’daki Yazmanın Hikâyesi: Marino Sanudo ve Eseri

Bozkurtu Türk sembolü olarak ilk defa kullanan batıda Venedikli Marino Sanudo de Torsello adındaki kişi olmuştur. Venedikli zengin ve soylu Sanudo ailesinin bir ferdi olan Marino’nun doğum ve ölüm tarihleri tam bilinmemektedir. Marino Sanudo’nun yaklaşık 1270 yılında doğmuş ve yine yaklaşık 1334 yılında ölmüş olduğu tahmin ediliyor. Ailesi Venedik Cumhuriyeti’nin yöneticileri olarak görev yapmalarının yanı sıra ticaretle de meşgullerdi. İlk ziyaretlerini Akdeniz’de Nakşe Adası’na yapmış (1281) ve 1285 yılında Haçlıların elinde bulunan Akka’yı ziyaret etmiştir. Hayatında 5 defa Kıbrıs, İskenderiye, Ermenistan (Kilikya) ve Rodos’u ziyaret ettiğini; bunun yanında Akdeniz’de ve Mora Yarımadası’nda uzun gezilere çıktığını biliyoruz.Bu yıllarda yenilen Haçlı ordularının perişanlığını görmüş ve ilerleyen Anadolu Beylikleri ve Memluklü Sultanlığının durdurulması konusunda fikir üretmeye başlamıştır. 1291 yılında Kutsal Topraklar’daki son Haçlı Kontluğu olan Akka da Memluklülerin eline geçmişti. Çukurova’daki Klikya Krallığı çevreden Karamanoğulları ve diğer Türk beylerinin saldırıların maruz kalmıştı. Sanudo bu karmaşık devirde yeniden Haçlı ruhunu canlandırmak için bir kitap yazmaya karar vermiştir. “Secreta Fidelium Crucis” adını verdiği bu eserini 1307-1321 tarihleri arasında yazmıştır.

Kitabında Haçlı Seferlerinin tekrar yapılması çağrısını işler. Kitabının tam adı “Liber Secretorum Fidelum Crucis, Sive de Recuperatio Terrae Sanctae” yani “Kutsal Haça İnananların Gizli Tarihi veya Kudüs’ün Tekrar Fethedilmesinin Tarihi.” (Historia Hierosolymitana, Liber de expeditione Terrae Sanctae, and Opus Terrae Sanctae).

Sanudo, kitabının ilk bölümünü 1306-1307 yıllarında bitirir ve burada Akdeniz tarihini ve ticaret yollarını anlatır. Kitabının tamamlayınca Papa V. Clement’e sunar, eserini Haçlı Seferlerinin nasıl yapılması gerektiği ve Kudüs’e giden yolları anlatan bir rehber kitabı olarak tanıtır.

Bu kitabına daha sonra 1312-1321 yıllarında 2 bölüm daha ekler. Kitabını ayrıca zengin haritalarla süslemek için Pietro Vesconti ile iş birliği yapar. Kitabında bir dünya haritası, Bir Filistin, bir Akdeniz ve bir Karadeniz haritası ayrıca Kudüs, Antakya ve Akka’nın şehir krokilerini de ekler. Kitabını bu hâliyle Fransa’nın Avignon şehrinde oturan Papa 22. John’a hediye eder. Burada tekrar bir Haçlı seferi için Papa ve Fransa kralını kışkırtır.Secreta, bu şekliyle elyazması olarak Vatikan kütüphanesine intikal eder.
Papa’ya hediye edilen kitap Vatikan Kütüphanesinde Latince el yazmaları bölümünde 2972 numarada kayıtlıdır. 106 varak yani 212 sayfa tutan bu yazma nüshanın bazı sayfaları minyatür ve resimlerle süslenmiştir ve sonuna eklenen Akdeniz, Karadeniz ve Dünya haritaları ile devrinin en ileri ve son coğrafya bilgilerini muhafaza etmektedir.

Bozkurt Resimleri

Secreta kitabının Vatikan nüshasının 7 ve 14. varaklarında 2 tane resim dikkat çeker. Gayet güzel ve müthiş bir sanat eseri olarak sayfanın altına yerleştirilmiş olan bu resimlerde iki adet Bozkurt resmi çizilmiştir.
Kitabın 14. yaprağında sayfanın altında yapılan resimde bir sahne görünmekte. Bu sahnenin sol tarafında bir gemi yaklaşmakta. Sağ tarafında ise 4 yırtıcı hayvan tarafından çevrelenmiş bir insan bulunmaktadır.

Yaklaşan gemi Avrupa’dan gelen savaşçı Haçlı ordusunu temsil ediyor.

Buradaki hayvanlar ise “pars”, “yılan” (ejderha), “arslan” ve “kurt” olduğunu görüyoruz. Buradaki metinde ise açıklayıcı bilgiler yer almaktadır.
1300’lü yılların başında yapılmış olan bu resmin en üstünde sarı altın rengindeki hayvan “aslan” Moğolları temsil etmektedir. Sağdaki lekeli alaca hayvan olan “pars”ın kuyruğunda ip geçirilmiş ve siyah ve beyaz halkları esaret altında tutan Memluk sultanıdır. En alttaki yeşil hayvan ise “ejderha” veya “yılan” ise korsanları temsil ediyor. Ortadaki taç giymiş şahıs ise Ermeni kralını temsil ediyor.Soldaki hayvan ise kahverengi renklerin içindeki gri yelesine bakılırsa bir “Bozkurt” Türkleri temsil ediyor. Türklerin “kurt” olarak tasvir edilmesinin en eski kaynağı işte bu resimdir.

Bu resmin üzerindeki açıklama ve tercümesi bu şekildedir: “Denizler Ötesi Hristiyan Ülkeler ve Krallıklar İçin Bir Yardım Çağrısı.

Ve sizin dinî vazifelerinizin en önemlisi de şudur ki inançlı Ermenilere yardım etmektedir. Çünkü onlar 4 yırtıcı vahşi hayvanın pençesinde kalmıştır. 1 tanesi aslandır, bu Ermeni krallarının haraç verdikleri Tatarlardır. Diğer tarafta ise pars vardır. Bu da Hristiyan ülkeleri ve kralları günlük olarak yağmalayan (Memluk) sultanıdır. Üçüncü tarafta ise kurt vardır. Bu da krallığı yok eden Türklerdir. 4. tarafta ise bir yılan vardır ki bunlar Akdeniz korsanlarıdır ve Hristiyanların ve Ermenilerin kemiklerini sömürürler. Ve eğer inancınızda samimi iseniz bir de Akka ve Suriye’nin düşmesinden sonra sultanın elinde esir kalmış Hristiyanlar ve Sultan ülkesinin uzağında bulunan Nubya krallığının siyahi Hristiyanlarına da yardım elinizi uzatınız. Bu Hristiyanlar Sultan tarafından azap ve işkence görmekteler. Ve gözlerinizi açın Kıbrıs Adası da yakın bir tehdit altındadır ve Mora da, yakın Latin adaları da Türkler tarafından baskı altında tutulmakta ve onlara haraca bağlanmışlardır.”

Yazmada başka bir kurt resmi daha bulunmaktadır.Yazmanın yedinci yaprağında alaca bir kurt resmedilmiş ve bu kurt kalbinden vurularak bir papazın eline esir düşmüştür. Bu şekilde elinde bir de boru bulunduran ve haçlı bir elbise giymiş olan papaz sevinç borusunu çalmaktadır.

Sonuç

Vatikan Kütüphanesinde bulunan bu kitap ve içindeki resimlerden Batılılar ve özellikle Türkleri tanıyan doğuya sefer etmiş seyyahların Türklerin tanımlamak için Bozkurt sembolünü kullandıkları ortaya çıkıyor. Elimizdeki tarihlenebilen bu en eski belgenin Türkleri Bozkurtla özdeşleştirmesi ve açıklanması bakımından ilginçtir. Vatikan nüshasında bu temsil sadece resimle değil metinde de ayrıca belirtilmiştir.

Orçun Fethi Alaçam

Kaynak: turkistanacademia. edu /MTutucu
(Düşünce ve Tarih Nisan – 2016)

PaylaşTweetGönder
Önceki Haber

 İspanya, Hırvatistan’ı 3 golle devirdi

Sonraki Haber

İzmir’deki Efes Deneyim Müzesi dünyanın en iyi müzesi ödülüne layık görüldü

İlgili Haberler

Manşet 1

Basketbol Süper Ligi Finalinde Fenerbahçe  Şampiyon 

Dünya

İsrail’in Lübnan Saldırılarında Can Kaybı 3 bin 980’e Çıktı

3. Sayfa

Maltepe’deki evinin önünden kaçırılan İBB Yöneticisi Erkan Karaal Tuzla’da bulundu

3. Sayfa

Adalar Belediyesi ve Silifke Belediyesi’ne Operasyon

Dünya

Ukrayna, Moskova’ya sürüler halinde dronlarla saldırdı..

Manşet 1

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, CHP’den istifa etti

Sonraki Haber

İzmir'deki Efes Deneyim Müzesi dünyanın en iyi müzesi ödülüne layık görüldü

En 1win te invita a participar en el emocionante mundo de las apuestas deportivas y juegos de casino. Regístrate y disfruta de bonos únicos y atención personalizada. Seguridad y diversión garantizadas para todos nuestros jugadores.

Welcome to Mega Casino, where excitement and entertainment meet. Enjoy our extensive library of games featuring slots, blackjack, and roulette. Join today and experience the thrill!

Son Haberler

Türkiye, Paraguay’a mağlup oldu ve turnuvaya veda etti.

Basketbol Süper Ligi Finalinde Fenerbahçe  Şampiyon 

Vedat Muriqi Resmen Fenerbahçe’de

İsrail’in Lübnan Saldırılarında Can Kaybı 3 bin 980’e Çıktı

Maltepe’deki evinin önünden kaçırılan İBB Yöneticisi Erkan Karaal Tuzla’da bulundu

Adalar Belediyesi ve Silifke Belediyesi’ne Operasyon

Ukrayna, Moskova’ya sürüler halinde dronlarla saldırdı..

Filelerin Sultanları, Fransa’yı 3-0 yendi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, CHP’den istifa etti

Kırgızistan’da Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu düzenleniyor..

Turkulak.com.tr

  • >
  • Politika
  • Medya
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Yazarlar
  • Özel Dosyalar

Bizi Takip Edin

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Sonuç Yok
Tüm sonuçları göster
  • >
  • Politika
  • Medya
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Teknoloji
    • Bilim
    • Otomotiv
    • Savunma
  • Yaşam
    • 3. Sayfa
    • Astroloji
    • Kadınlar Klübü
    • Kitap
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Sağlık
    • Seyahat & Yemek
    • Sinema & Tv
  • Yazarlar
  • Özel Dosyalar
    • Özel Dosyalar
    • Konuk Yazarlar
    • Röportajlar

Bu web sitesi çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanmaya devam ederek, çerezlerin kullanılmasına izin vermiş olursunuz. Gizlilik ve Çerez Politikamızı ziyaret edin.