Kaynak:Euronews
İran, Suriye’deki konsolosluk binasının vurulmasına misilleme olarak İsrail’e 300’den fazla seyir füzesi ve insansız hava aracıyla saldırı düzenledi.
İsrail ordusundan pazar sabahı yapılan açıklamada İran’ın 300’den fazla füze ve insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini ve bunların yüzde 99’unun havada imha edildiğini açıkladı.
İran’ın İsrail’in Nevaim askeri üssünde altyapıya zarar verdiği ancak üssün çalışır vaziyette olduğu belirtildi. Hava saldırılarında İsrail genelinde 12 kişi yaralandı.
İran, Negev çölündeki İsrail hava üssünü heybar balistik füzeleriyle vurdu.
İran medyası, söz konusu hava üssünün Suriye’deki İran konsolosluğuna düzenlenen saldırıda kullanıldığını ve İran’ın saldırısı sırasında ciddi hasar gördüğünü belirtti.
Ancak İsrail ordusu (IDF) sözcüsü Daniel Hagari gazetecilere yaptığı açıklamada üssün İran saldırısı sonucunda “hafif hasar” gördüğünü ancak çalışır vaziyette olduğunu söyledi.
İsrail Ordu Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İsrail’e yönelik hava saldırılarının yaklaşık yüzde 99’unun önlendiğini söyledi.
Hagari, İsrail’in güneyindeki Necef çölünde bulunan Nevatim hava üssünün sadece hafif hasar gördüğünü ve çalışmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Tuğamiral Hagari, “İran üssü felç edeceğini düşündü ama başarısız oldu.” dedi.
İran’ın 300’den fazla seyir füzesi ve insansız hava aracı fırlattığı tespit edildi.
İsrail’in güneyindeki Soroka Tıp Merkezi’ne toplam 12 yaralının getirildiği belirtildi.
Bunların şarapnel parçaları nedeniyle yaralandığı ve ameliyata alındığı açıklandı.
İsrail devlet televizyonuna İsrailli yetkililer, İran’dan düzenlenen saldırılar karşısında birkaç gün devam edecek saldırılara hazırlanıyor.
Haberde, İsrail’in saldırılara karşılık vermesinin beklendiği paylaşıldı. İsrail’e yönelik İHA saldırısının sadece İran’dan değil, Yemen ve Irak’tan da düzenlenmiş olabileceği belirtildi.
İsrail ordusu, İsrail’e 300’den fazla füze ve insansız hava aracının fırlatıldığını belirterek, “Başka füze olup olmadığından haberdar değiliz, ancak alarm durumundayız” açıklamasını yaptı.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) bölgesindeki İngiliz egemen üslerinden, Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait bazı savaş ve tanker uçakları, İran-İsrail gerilimi üzerine kalkış yaptı.
New York Times gazetesinin haberine göre Kıbrıs’ta Limasol kenti yakınlarında “egemen üs” statüsünde bulunan Akrotiri (Ağrotur) Hava Üssü’nden RAF’a ait savaş ve tanker uçakları kalkış yaptı.
Bir İngiliz yetkili, Kıbrıs’ta üslenen İngiliz savaş uçakları ve havada yakıt ikmali yapan uçakların Irak ve Suriye’nin kuzeydoğusu semalarında ‘terörle mücadele’ görevinin büyük bölümünü üstlendiğini söyledi.
Yetkili, böylece normalde bu bölgelerde görev yapan Amerikan savaş uçaklarının İran’ın saldırısına karşı İsrail’i savunmak üzere havalandığını açıkladı.
İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının BM’nin meşru müdafaa tüzüğüne uygun olduğunu belirtti ve İsrail’le yaşanan çatışmanın kısasa kısasla sona erebileceğini söyledi.
Açıklamada “İran’ın askeri eylemi, Siyonist rejimin Şam’daki diplomatik tesisimize yönelik saldırısına karşılıktı. Konu bir sonuca bağlanmış sayılabilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran’ın yanıtı çok daha sert olacaktır.” denildi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını bildirdi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, X hesabından yaptığı paylaşımda, “İran rejiminin İsrail’e yönelik pervasız saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyorum. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir.” değerlendirmesinde bulundu.
Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, “Fransa, İran’ın İsrail’e karşı başlattığı saldırıyı en sert şekilde kınıyor.” ifadelerini kullandı.
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Tahran ve Tel Aviv Büyükelçileriyle yakın temas halinde olduğunu belirterek “Başbakan ve Savunma Bakanı’yla da konuştuk. Hükümet, her türlü senaryoyu ele almaya hazırdır.” yorumunu yaptı.
Hollanda’da geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından, Orta Doğu’daki durumun çok endişe verici olduğunu belirterek, “Bugün erken saatlerde Hollanda ve diğer ülkeler, İran’a İsrail’e saldırmaktan vazgeçmesi yönünde net bir mesaj gönderdi.” paylaşımında bulundu
Hizbullah gece yarısından hemen sonra yaptığı açıklamada Golan Tepeleri’ndeki bir İsrail kışlasına onlarca roket attığını duyurdu.
Açıklamada bombardımanın İran saldırısıyla bağlantılı olup olmadığına değinilmedi.
Lübnan devlet haber ajansı daha önce ülkenin güneyinde İsrail sınırına yakın bölgelerde yoğun bir İsrail bombardımanı olduğunu bildirmişti.
İsrail’in Lübnan sınırına yakın bölgelerinde sirenler çalmaya başlamıştı.
Öte yandan Reuters haber ajansı, Husilerin de İsrail’e yönelik insansız hava araçlarıyla saldırı başlattığını duyurdu.