Gözaltına alınan Filistinli bir sivil, İsrail güçlerinin kendisine patlayıcılar bağladığını ve canlı kalkan olarak Hamas’ın kullandığı tünellere zorla sokulduğunu söyledi. Hakim adındaki Filistinli “Bana patlayıcılarla dolu bir kemer taktırıldı ve inan bir iple birlikte kafama bir GoPro kamerası kaydedildi” şeklinde konuştu.
İsrail güçleri iki ayı aşkındır Gazze’de felaketi yaşatıyor. Binlerce sivil hayatını kaybederken BM yetkilileri ateşkes çağrısında bulunuyor. Hamas’a ait olduğu düşünülen tünellerin üzerinde çalışan İsrail güçlerinin, Filistinli esirleri tünellere canlı bomba olarak atıldığı belirtildi.
Filistinli Hakim, daha önce 15 yaşında bir erkek çocuğunun da aynı muameleye maruz kaldığını ve onunla birlikte gözaltına alınan çocuğun hayatta kaldığını ve üç gün sonra serbest bırakıldığını aktardı.
İngiltere merkezli yayın yapan Middle East Eye’ın (MEE) haberine göre, soya istatistiklerini istemeyen Hakim adlı 30 yıllık bir Filistinli, İsrail güçlerinin yarı çıplak elleri yedekli olarak toplanan sivillerden biri olduğunu anlattı. Gözaltına alındıktan sonra Hamas’ın maruz kaldığından şüphelenilen tünele götürüldüğünü aktaran Hakim, “Bana patlayıcılarla dolu bir kemer taktırıldı ve inan bir iple birlikte kafama bir GoPro kamerası kaydedildi.” dedi.
Hakim, daha sonra Hamas tarafından saldırıya uğradığından şüphelenilen bir tünele itildiğini ve hücrelerinde herhangi bir direnişçi olup olmadığını görmek için tüneli araştırmasının söylendiğini kaydetti.
Hakim, şunları söyledi: “Kafamdaki kameranın herhangi bir savaşçıyı göstermesi durumunda, onun kısmını kullanarak tüneli patlatmaya hazırlardı. O anda öldürüleceğimden yüzde 100 emindim ama herhangi bir şeyi bulamayınca beni tünelden çıkardılar.”
Gözaltı boyunca yaşadıklarından da söz eden Hakim, “Günlerce yemeksiz kaldı. Bazen su veriliyordu ve akla gelebilecek en kötü sözlerle hakarete maruz kalıyordu.” dedi. Hakim, kendisinin serbest bırakıldığını, ancak kardeşinin ve diğer akrabalarının hala İsrail tarafından esir tutulduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze’deki işgalini genişletirken, basında Gazze Şeridi’nin çokki yıkımının ortasında yarı çıplak, iç çamaşırlarıyla yana dizilmiş onlarca Filistinlinin elleri koruyuculu görüntüsü yer alıyordu.
İsrail devlet televizyonu KAN’ın 7 Aralık’ta paylaştığı görüntüler, sosyal medyada ve uluslararası kamuoyunda tepki çekmişti. İsrail’in “müslüman olan teröristler”i; Bu şekildeki yansıtmaya uğraşan kişilerin İsrail güçleri tarafından kaçırılan siviller olduğu ortaya çıktı. İsrail destekleri, hem Filistinliler hem de uluslararası insan hakları kuruluşları tarafından korunan sivilleri “canlı kalkan”; olarak kullanmakla suçlanıyor.