Günde 10.000 şekerleme – Mikro uyku ; Antarktika King George adasında kuşları inceleyen bilim insanları, ‘Chinstrap’ cinsi penguenlerinin 11 saat derin uykuya dalmadan uykularını ertelediklerini buldu – Araştırmacılar, ‘Sleep Advances’ dergisinde yayınlanan makalede şunları yazdı : “Son veriler birlikte ele alındığında, uykunun uyanıklık performansının bağlı olduğu temel bir durum olduğu yönündeki yaygın görüşe meydan okuyor.” – Parçalı uykunun penguenlerin yumurtalarını ve yavrularını korurken daha uyanık kalmalarını sağladığı düşünülüyor –
Yeni araştırmalar, insanlar için geceleri sadece dört saniye uyuyarak geçirmenin bir tür işkence gibi görünebileceğini ancak günde binlerce kez uykuya dalan “Chinstrap / Çene kayışlı” cinsi penguenler için bunun geçerli olmadığını ortaya koyuyor. Gün içinde kısa bir süreliğine de olsa kestirmek isteme duygusu hepimiz için çok tanıdıktır. İster sıkıcı bir iş toplantısında, ister trenle veya araba ile işten eve dönerken, hatta televizyon izlerken, hepimiz birkaç saniyeliğine gözlerimizi kapattığımız zamanlar olmuştur. Ancak bizler için kısa bir sürelik kestirmek isteme duygusu , yeni araştırmalara göre güne göre yaklaşık 10.000 kez başını sallayan “Chinstrap / Çene kayışlı” penguenleriyle karşılaştırıldığında hiçbir şey gibi duruyor.
Antarktika King George Adası’ndaki kuşları inceleyen bilim insanları, ‘Chinstrap’cinsi penguenlerin günde 10.000’den fazla kez uyuduklarını, böylece yuvalarını sürekli gözetlemelerine, yumurtaları ve civcivleri yırtıcı hayvanlardan korumalarına olanak sağladığını keşfetti. Toplamda kuşlar, kesintisiz bir uykuya dalmadan günde 11 saat şekerleme yapmayı başarıyorlar.
Son araştırma sonuçlarına göre Penguenler günde kaç kez kestirir?
Üreyen “Chinstrap / Çene kayışlı” penguenlerinin, 4 saniye süren “mikronaplar /mikro geçişler” sağlayarak yaklaşık 11 saat uyku biriktirdikleri bulundu. Günde 10.000’den fazla şekerleme yapan ve her uykunun ortalama dört saniye sürdüğü “Chinstrap / Çene kayışlı” penguenlerinin, kafa sallama sanatında ustalaşmış gibi görünüyor.
Lyon Nörobilim Araştırma Merkezi’nden baş araştırmacı Paul-Antoine Libourel, “İnsanlar bu durumu sürdüremez ama penguenler sürdürebilir” dedi ve ekledi “Uyku, çeşitliliği açısından çoğu ders kitabında okuduğumuzdan çok daha karmaşık bir durum ile karşı karşıyayız.
Araştırmacılar daha önce 1980’lerde penguenlerin yakalanmasını, bir barınağa konulmasını ve izlenmesini içeren uyku durumunu incelemişti. Kısa süreler boyunca parçalı uyku yaşadıklarını ve buna “uyuşukluk” adını verdiklerini bildirildi. Son araştırmalarda uzmanlar, bu parçalı uykunun tüm gün boyunca sürdüğünü ve penguenlerin daha derin uykuya dalmadığını gösterdi.
‘Science’ dergisinde yayınlanan makalede araştırmacılar, “Chinstrap / Çene kayışlı” penguenlerinin yetiştirilmesinde uyku, karadaki tüm koşullar ve konumlar altında oldukça parçalıydı” diye yazdı. Bulgular, “mikro uykuların uykunun onarıcı işlevlerinin en azından bazılarını yerine getirebileceğini” öne sürüyor. İncelenen penguenler ayakta veya yatarak uyuyabiliyordu. Uyku hayvanlar arasında her yerde mevcut gibi görünüyor, ancak bu onları yırtıcılara karşı savunmasız hale getiriyor çünkü dış ortama hızlı tepki verme yeteneklerini kaybediyorlar. Libourel şunları söyledi: “Uyku hayvan davranışının merkezinde yer alıyor ve aynı zamanda seçici baskı altında. Uyku araştırmalarının çoğu sıçanlar, fareler ve insanlarda yapılıyor ancak diğer türler üzerinde çalışmak bize uykunun çevresel değişimden ne noktada etkilendiğini gösteriyor.”
Araştırmacılar, elektroensefalogram (EEG) izleme ve sürekli video görüntüleri kullanarak vahşi doğada çene kayışı penguenleri üzerinde çalıştı. Mikro uykular, uykuyla ilişkili beyin aktivitesi ve göz kapanmasıyla gösterildi. Yırtıcı saldırı riskinin en düşük olduğu öğle saatlerinde uyku derinliğinde hafif bir artış olduğunu fark ettiler.
“Chinstrap / Çene kayışlı” penguenler için, eşlerden biri beslenmek üzereyken, ebeveynlerden biri birkaç gün boyunca yuvada oturur. Uzun süreli uyku, yumurtalarını veya yavrularını kahverengi skua kuşları veya diğer penguenler tarafından avlanma riskiyle karşı karşıya bırakabilir.
Araştırmacılar, 2.700’den fazla üreyen çiftten oluşan bir koloniden, kuluçkaya yatan 14 penguen üzerinde çalıştı. Araştırmacılar, bu kuşların yalnızca dört saniye süren binlerce mikro uyku yaptığını keşfetmenin “penguenler arasında bile eşi benzeri görülmemiş” olduğunu yazdı.
Yapılan çalışmalar, bazı türlerin rutin olarak çok az uyuduğunu ve görünüşe göre uyanıkken performanslarına olumsuz bir etkisi olmadığını gösterdi. Bir araştırmaya göre, Afrika çalı filleri günde ortalama iki saat uyuyor ve çoğunlukla ayakta uyuyor . Bazen 48 saat uyumadan geçirdiler.
Bazı türlerde cinsiyetler arasında farklılıklar vardır: Erkek meyve sinekleri günde 10 saatten fazla uykuya ihtiyaç duyarken, dişiler dört saatte iyi durumdadır ve 15 dakikadan az uykuyla hayatta kalma şanslarını etkilemeden hayatta kalabilirler.
Dev fırkateyn kuşları, okyanus göçleri sırasında aylarca uçarken uykusuz kalabilirler. Bu dönemde, bir yandan yön bulmaya ve avlanmaya devam ederken, bir yandan da günde bir saatten az uyuyabilirler. Yuvaya döndüklerinde uyku stokluyorlar ve günde yaklaşık 13 saat yaşamı erteliyorlar.