1 MAYDANOZ: Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirilmesinde etkilidir. İnce bağırsaktaki peristaltik hareketleri arttırır. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, kanı temizler. Kansızlık, mesane iltihaplanması, kum, romatizma, böbrek taşı, tansiyon ve damar sertliğine karşı etkilidir.
2 DEREOTU: Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde bol taze dereotu tüketmek kolay kilo vermeye yardımcı olur. Dereotunda bulunan biyoaktif bileşen eugenol, kan şekeri seviyelerinin dengede olması konusunda etkilidir. Bu sayede anti-diyabetik bir özellik gösteren taze dereotunun tüketilmesiyle insülin üretimi aktive olur. Ayrıca dereotundaki flavonoidler kalp sağlığını korumada ve felç riskini azaltmada önemli roller oynar.
3 ROKA: İçerdiği yüksek miktardaki A, C, K vitaminleri, folat ve demir sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kemiklerin korunmasına ve anemiye karşı yararlı etkileri bulunmaktadır. Rokadaki glukozinolatlar, pankreas, meme, prostat, kolon ve akciğer kanserlerine karşı bir koruma oluşturulmasında destek olur. Göz sağlığının korunmasında etkili beta-karoten ve lutein gibi besin bileşenlerini de içerir.
4 FESLEĞEN: Beyinde strese yanıtı ve daha birçok fonksiyonu düzenleyen hipotalamohipofizeal- adrenokortikal aksis’in işlevlerini düzenleyerek stresi ve anksiyeteyi azaltıyor. Ayrıca fesleğenin içerisinde bulunan kan şekerinin düşürmede etkili olan ursolit asit, alfa glukozidaz intibitörü gibi iş görerek, bağırsaklarsan glukozun emilimini azaltır.
5 SEMİZOTU: Doymamış yağ asitlerinden; özellikle omega 3 yağ asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olan semizotu, bu özelliklerinden dolayı haftada üç kez tüketilirse vücudu kalp hastalıklarına karşı korur. Antiinflamatuvar etkileriyle de hücrelerin korunmasını sağlar. Aynı zamanda annelerde sütü artırır ve sinirleri yatıştırarak beyin yorgunluğunu önler.