Araştırmacılar Sicilya’daki Syracuse yakınlarında 88 yıkıcı istilacı yerli olmayan Kırmızı ateş karıncası tür yuvası tespit etti, uzmanlar hızlı bir şekilde yok etmeyi planlıyor – Akdeniz’in kıyı şehirleri karıncalar için en uygun şehirler olduğu belirtiliyor, ülkemiz dahil şehir limanları karıncanın yayılmasını kolaylaştıracağı yerlerin başında geliyor –
Geçen hafta uluslararası uzmanlar, istilacı türlerin dünya ekonomisine yılda neredeyse yarım trilyon dolara mal olduğu konusunda uyardı. Bugün araştırmacılar, en korkunç istilacılardan birinin, Güney Amerika’ya özgü, acı veren bir iğneye sahip olan ve evleri ve bitkileri istila eden kırmızı ateş karıncasının ( Solenopsis invicta ) İtalya’yı ele geçirdiğini doğruladı. Sicilya kolonileri Syracuse banliyölerindeki doğal parkta yer almaktadır. Araştırmacılar rüzgarın yardımıyla uçan kraliçe karıncaların kuzeybatıdaki Syracuse limanından buraya geldiğine inanıyor. Özel ekip, limanın daha fazla izlenmesini önerdi.
Kırmızı ateş karıncası sıcağı seven bir türdür ancak araştırmacılar bu karıncanın Avrupa’nın yaklaşık %7’sinde yerleşebileceği sonucuna varmıştır. Günümüz ikliminde, Londra, Paris, Roma ve Barselona gibi büyük şehirler de dahil olmak üzere Avrupa’daki kentsel alanların yarısı iklim açısından buna uygun olacaktır. Küresel ısınmayla birlikte kıta türler için çok daha uygun hale gelecek ve Avrupa’ya yayılmasına yardımcı olacak.
Kırmızı ateş karıncası, yerli karıncaları ve diğer yabani hayvanları yok ettiği ve elektrikli ekipmanlara zarar verdiği bilinen kolonilerin Avrupa’da ilk kez tespit edilmesi, adeta alarm olarak karşılandı.
Lozan Üniversitesi’nden istilacı böcekler uzmanı Cleo Bertelsmeier, “Bulgular acil eylem için önemli bir çağrıdır” diyor ve ekliyor “Aksi takdirde çok geç olacak.” Claude Bernard Üniversitesi Lyon 1’den istila ekolojisti Bernard Kaufmann ise şunları ekliyor: “Ateş karıncaları kıta Avrupa’sına ve hatta Akdeniz’in her yerine salınırsa yıkıcı olur. İnsan ekonomileri ve refahı için bunun maliyeti çok büyük olur.” İkisi uzman da yeni araştırmaya henüz dahil olmadı.
İtalyan karıncaların genetik analizi, bunların muhtemelen Çin’den ya da Amerika Birleşik Devletleri’nden geldiklerini gösteriyor. ABD’de bu tür her yıl tahminen 6 milyar dolarlık hasara neden oluyor. Böcekler, özellikle bitki ve toprak olmak üzere nakliye yoluyla uluslararası düzeyde yayılmaktadır. İspanya, Finlandiya ve Hollanda’da ithal edilen ürünlerde kırmızı ateş karıncaları tespit edildi, ancak vahşi koloniler olarak görülmedi.
Yeni çalışmanın arkasındaki bilim insanları Sicilya’da bir yok etme kampanyası planlıyorlar. Yetkililerin yardımıyla, bilinen yuvaları yok edeceklerini, yerel bölgelerde daha fazla yuva aramaya devam edeceklerini ve hiçbir karıncanın kaçmadığından emin olmak için birkaç yıl boyunca gözlem yapacaklarını söylüyorlar. Daha fazla ateş karıncasına karşı dikkatli olmak için Avrupa çapında uzmanları işe almayı umuyorlar.
Bernard Üniversitesi Lyon 1’den istila ekolojisti Bernard Kaufmann bu istilayı kontrol etmenin mümkün göründüğünü söylüyor. Kendisi, Avrupa düzenlemelerinin geçtiğimiz yıl , S. invicta’nın da aralarında bulunduğu dört istilacı karınca türünün , keşfedilmelerinden itibaren 3 ay içinde yok edilmesini gerektirecek
şekilde güncellendiği belirtiliyor .
Bu arada yalnızca Yeni Zelanda, bir istiladan sonra ateş karıncalarını tamamen yok edebildi. Avustralya, 2001 yılından bu yana, 8300 hektarın üzerinde en az 370 koloninin bulunduğu limanlara yapılan altı saldırıyı durdurdu . 600.000 hektara yayılan istilayla mücadeleye devam ediyor. Bu çabalar milyonlarca dolara mal oldu. Uzman ekip arasında Wetterer, “İtalya’daki benzer çabaların da benzer şekilde başarılı olabileceğini düşünüyorum.Fakat acil eyleme ihtiyaç var.”diyor.AB, “endişe duyulan türler” listesini kırmızı ateş karıncasını da içerecek şekilde güncellerken, Britanya hükümeti, yeni istilacı türlerle ilgili endişe duyan uzmanların çağrılarına rağmen Brexit’ten bu yana listesini güncellemedi.
AB, İngiltere’den toprak ihracatını yasakladı ancak İngiltere, çoğunlukla bahçecilik ticareti yoluyla olmak üzere ithalatı durdurmak için karşılıklı önlemler almadı.