British Museum’dan antika eserlerin çalındığı iddiasını Scotland Yard araştırıyor ve yaklaşık 2000 değerli parçanın kayıp olduğu düşünülüyor . Müzenin tecrübeli çalışanları ve uzmanlara göre müzelerde yaşanan hırsızlık yaygın bir olay ve neredeyse her zaman içeriden yapılan bir iş. Sızan haber detayları satır aralarından altın takılar ve değerli taşların da aralarında bulunduğu kayıp eşyaların “önemli” bir kısmı kısa sürede ele geçirildiği anlaşılıyor. Kayıp eşyaların çoğu müze koleksiyonlarından birine ait bir depoda saklanan küçük parçalar olarak değerlendiriliyor. Hiçbiri yakın zamanda halka sergilenmemiş ve öncelikle akademik ve araştırma amaçlı olarak saklanıyordu. Yaklaşık 2000 öğenin kaybı kataloglamanın gevşekliğini ortaya çıkardığını ve nesnelerin menşe ülkelerine iade edilmesi olasılığını da artırdığı şimdiden tartışılıyor.British Museum tarih boyunca Britanya’nın sömürge başarılarının sembolü olarak hareket etmiştir. Ve akıllara şu soruyu getirir; Müzeler sömürge döneminden kalma eserleri iade etmeli mi? British Museum bu konuda dünyanın en büyük müzesi olduğu söylenir, sekiz milyon eserin kalıcı sergisine sahip ve en çok ziyaret edilen sanat müzeleri sıralamasında üçüncü sırada yer alır. 1753 yılında kurulmuş ve ilk kez 1759 yılında halka açılmış önemli bir müzedir. Kısacası Mısır mumyaları ve antik Yunan heykelleri de dahil olmak üzere dünya çapında değerli antikaların sergilendiği adeta devasa bir vitrindir. Ama skandallarla adı da hep gündeme gelir. British Museum’un dünyanın en büyük çalıntı mal alıcısı olduğunu yazılır çizilir ve üzerine yorumlar yapılır. Guardian gazetesinde sanat tarihçisi Alice Procter durumu çok net şöyle eleştiriyor ; Birleşik Krallık müzeleri çalıntı mallarla doldurulma konusunda dürüst olmalı. Kurumların emperyalizm ve hırsızlık mirası konusunda şeffaf olmaları ve ülkelerine geri gönderilme meselesiyle yüzleşmeleri gerekiyor. British Museum -İngiliz Müzesi’nin müdürü Hartwig Fischer, koleksiyonundaki paha biçilmez eşyaların “kayıp, çalıntı veya hasarlı” olduğunun tespit edilmesinin ardından dün yıllık £240,000 sterlin değerindeki maaşını bırakarak görevinden ayrıldı. İstifa eden 60 yaşındaki Alman sanat tarihçisi Hartwig Fischer, dünyaca ünlü Londra müze kurumunun eserlerle ilgili uyarılara “olması gerektiği kadar kapsamlı yanıt vermediğini” itiraf etti.Yedi yıldır müdürlük yapan Fischer şunları söyledi: “British Museum’daki hırsızlıklarla ilgili olayları ve bunlarla ilgili soruşturmayı ayrıntılı olarak inceliyorum. British Museum’un 2021 yılında yapılan uyarılara ve artık tam olarak ortaya çıkan soruna gereken tepkiyi yeterince kapsamlı vermediği ortadadır. Bu başarısızlığın sorumluluğu sonuçta yönetime ait olmalı.” Fischer ayrıca, çalındığı iddia edilen bazı eşyalar konusunda müzeyi uyaran akademisyen ve antika satıcısı Dr. Ittai Gradel hakkında bu hafta başında yapılan açıklamaları da “yanlış değerlendirdiğini” ekledi.
56 yaşındaki deneyimli küratör Peter John Higgs, Temmuz ayında yapılan denetimde 1.500 öğenin eksik olduğunu ortaya çıkardığında görevinden alındı. Yunan koleksiyonlarının eski koruyucusu Higgs herhangi bir yanlışlık yaptığını reddediyor. Ancak Dr Gradel’in kanıtları, bazı kayıp hazinelerin eBay’de Bay Higgs’e ait olduğuna inanılan bir Twitter hesabının aynı kullanıcı adı aracılığıyla teklif edildiğini gösteriyor. Peter John Higgs’in 21 yaşındaki oğlu Greg defalarca babasının masum olduğu konusunda ısrar etti. Eski müze mütevelli heyeti Sir Nigel Boardman ve İngiliz Ulaştırma Polisi Emniyet Müdürü Lucy D’Orsi tarafından bağımsız bir güvenlik incelemesi başlatıldı.Hiçbir şeyin eksik olmadığını iddia eden iç soruşturmanın sorumluluğunu üstlenen British Museum müdür yardımcısı Jonathan Williams, bağımsız inceleme sonuçlanana kadar gönüllü olarak görevinden geri adım atmayı kabul etti.
Art Recovery International – Yağmalanan kültürel nesnelerin küresel trafiğini araştıran Kaçakçılık Kültürü ile çalışan adli arkeolog Christos Tsirogiannis, “Kayıp nesnelerin hacmi çok büyük. Hiçbir uzman dünyanın en büyük müzelerinden birinde bunun olmasını beklemiyordu.”
Christopher Marinello da aynı fikirde. Çalınan sanat eserlerinin kurtarılması konusunda uzmanlaşmış Art Recovery International’ın CEO’su şunları söylüyor: “Kuruluşumuza her gün dünyanın dört bir yanındaki çeşitli müzelerden, kültür kurumlarından ve kiliselerden hırsızlık raporları geliyor. Bizi şaşırtan şey , dünyanın en önemli müzelerinden biri olan ve güvenlik konusunda referans noktası olan British Museum’un bu olay ile adının karışmasıdır.”
Ortaya çıkan hırsızlık sonrasında , değerli eserlerin eBay’de satışa çıktığına dair raporların ardından birkaç basamak düştü; burada değeri £50.000 sterline varan bir Roma nesnesinin sadece £40 sterlinChristos Tsirogiannis şu gerçekçi ifadesi bu konuda her şey ortaya koyuyor “Kaçakçılık kültüründe kaç tane antika satıcısı, kaynağı kanıtlanmamış nesnelerle ilgilenmiyor ki?” karşılığında teklif edildiği de söyleniyor.
British Museum eşyaların eksik olduğunu ne zaman keşfetti? British Museum’daki eşyalar 2023’ten önce kaybolmuştu. Hırsızlığın uzun bir süre boyunca meydana geldiğine inanılıyor. British Museum temsilcilerinin de 2021 yılında bir sanat taciri tarafından çalındığı iddia edilen eşyalar konusunda bilgilendirildiğini iddia eden yeni bir rapor ortaya çıktı. Ancak yazışmalarda bir soruşturmanın yürütüldüğü ve o sırada “herhangi bir yanlışlık iddiası” bulunmadığı belirtiliyordu.
British Museum’dan ne kayboldu?Eşyalar arasında MÖ 15. yüzyıldan MS 19. yüzyıla kadar uzanan altın, mücevher ve yarı değerli taşlardan yapılmış mücevherler yer alıyor.Eski mütevelli Sir Nigel Boardman ve İngiliz Ulaştırma Polisi baş emniyet müdürü Lucy D’Orsi, müze için bağımsız bir incelemeye liderlik edecek ve gelecekteki güvenlik düzenlemeleri hakkında önerilerde bulunacak. Müze ayrıca “eksik eşyaların kurtarılması için güçlü bir program başlatacağını” söyledi. İsmi açıklanmayan polis yetkili sözcüsü şunları söyledi: “British Museum ile birlikte çalışıyoruz. Şu anda devam eden bir soruşturma var; herhangi bir tutuklama yok ve soruşturmalar devam ediyor. Şu an için daha fazla bilgi vermeyeceğiz.” Kaybolan, çalınan veya hasar gören binlerce eşyanın milyonlarca sterlin değerinde olduğu bildirildi. Ancak kayıp eşyalarla ilgili yeni bir rapor, müzenin “envanterindeki boşluklar” nedeniyle tam olarak neyin çalındığını hiçbir zaman bilemeyebileceğinin “giderek daha muhtemel” göründüğünü belirtti