İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014 ‘Ergenekon’da kumpas’ soruşturmasını resmen açtı. Dosya tek savcıda fakat aradan 9 yıl geçmesine rağmen, soruşturmada bir milim ilerleme sağlanamadı.
Ergenekon davasının eski özel yetkili hakimi Hasan Hüseyin Özese’nin sadece örgüt üyeliği cezasını çekip cezaevinden tahliye edilmesi, FETÖ tertiplerini düzenleyen ve yürütenlerin bugünkü dosyalarını akıllara getirdi.
Balyoz, Poyrazköy gibi tertiplerdeki bazı kumpasçılar yargılanıyor. Ancak bütün dosyalar davaya dönüşemedi. Hatta Özese’nin de muhatabı olduğu soruşturma dosyalarından biri hâlâ raflarda. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında bekleyen “Ergenekon’da kumpas” soruşturması dosyası, Danıştay cinayetinin FETÖ işi olduğunu tescilleyecekti.
17/25 Aralık operasyonlarından sonra FETÖ’yle mücadele başladı ve Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi tertipler de çöktü. “Ümraniye’de ele geçirilen el bombalarıyla” pimi çekilen Ergenekon tertibi, 2014’te bittiğinde ardında dijital belleklere sığmayan bir dava dosyası, cinayetler, hak ihlalleri bıraktı. Haliyle savcılıklar FETÖ’nün kurduğu tertiplerde görev alanlara karşı mücadele başlattı, soruşturmalar açıldı.
DOSYA TEK SAVCIDA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014’te “Ergenekon’da kumpas” soruşturmasını resmen açtı. “2014/116784” esas numaralı dosyanın başına da “gazi savcı” diye anılan Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan getirildi. Ergenekon dava dosyasının büyüklüğü, yıllarca süren duruşmaların tutanakları, mağdur ve şüpheli sayısının fazlalığı düşünüldüğünde soruşturmanın zorluğu göz önündeydi. Savcı Bayhan tertiple hedef alınanlarla görüşmelere başladı. Ancak o dönemki ismiyle Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu kararnamesiyle İstanbul Anadolu Adliyesi’ne atandı. Bir süre boşta bekleyen soruşturma için 2015’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iki yeni savcı görevlendirdi. O dönemki Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcıları Bülent Başar ile Zafer Koç. Koç, Cumhuriyet Başsavcısı olarak Antalya’da görev yaptığı için dosya bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bülent Başar’da.
‘SORUŞTURMA UYUTULDU’
Ancak aradan geçen 9 yıla rağmen bu soruşturma dosyası ne kapatıldı ne ilerletildi… Ergenekon davası avukatlarından Zeynep Küçük’ün ifadesiyle “uyutuldu.” Küçük bu kararın bilinçli olduğu görüşünde. “Bu aslında FETÖ’nün işlediği Danıştay cinayetinin soruşturmasıydı.” diyor, şunu soruyor: “Taa 15 Temmuz darbesinden önce başlatılmış bir savcılık soruşturması hâlâ açık. 9 yıldır neyi soruşturuyorsun, neyi bulamadın? Danıştay cinayetinin FETÖ bağlantısının soruşturulduğu temel bir dosyaydı bu.”
‘ÖZESE BURADA DA YARGILANMALIYDI’
“Bekletilen soruşturma dosyası Hasan Hüseyin Özese gibi Ergenekon davasındaki savcı ve hakimleri de kapsıyor muydu” diye sorduğumuz Küçük, şu yanıtı veriyor: “Özese bir başka davada FETÖ üyeliğinden ceza aldı. Yargıtay’da da ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan yargılanıyorlar. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında 9 yıldır bekleyen soruşturma dosyası ise örgütlü olarak işlenen cinayetler, bunun sonucunda kurulan kumpas ve yargılama süreciyle ilgiliydi. Elbette Özese ve diğer hakim savcılar bu soruşturmanın şüphelileri arasında.”
DANIŞTAY CİNAYETİNE FETÖ’SÜZ KARAR!
Danıştay cinayeti, Ergenekon tertibini hazırlamak ve sözde örgütün silahlı eylemini kanıtlamak için FETÖ Gladyosu tarafından işlenmişti. Danıştay cinayeti davası ve Ergenekon davası birleştirilmişti. Cinayeti Alparslan Aslan işlemişti, azmettiricisi ve planlayıcısı da FETÖ’cü savcıların “Osmanım” dediği, davanın hem sanığı hem tanığı hem de gizli tanığı Osman Yıldırım’dı.
O dosyada süreç nasıl gelişti?
17 Mayıs 2006’da Alparslan Arslan, Danıştay’a silahla girdi, 2. Daire’ye saldırı düzenledi. Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti, heyetteki diğer dört kişi yaralandı.
İlk dava Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Alparslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır müebbet yedi, diğer sanıklar çeşitli cezalar aldı ya da beraat etti. FETÖ’nün hakimiyetindeki Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu kararı bozarak sanıkların Ergenekon terör örgütü üyesi olduklarını öne sürdü ve davanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki Ergenekon davası birleştirilmesine karar verdi.
Burada uzun ve hukuksuz Ergenekon yargılaması başladı. FETÖ’cü mahkeme heyeti kararını 5 Ağustos 2013’te açıkladı. Bu kez Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Danıştay saldırısı davası ile Ergenekon davası arasındaki hukuki ve fiili irtibatın somut delillerle gösterilememesini bozma nedeni yaptı.
ÖRGÜTSÜZ CİNAYET
Danıştay cinayeti sanıklarının yer aldığı dava yine Ankara’ya gönderildi. Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi sanık Alparslan Arslan’ı “ağırlaştırılmış müebbet” hapis ve 72 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır hakkında “kasten adam öldürmeye yardım” suçundan 14 yıl 2’şer ay, 4 kişinin “öldürülmesine teşebbüse yardım” suçundan da 25’şer yıl olmak üzere toplam 39 yıl 2’şer ay hapis cezasına hükmedildi. Yargıtay kararları onadı.
Ancak onanan kararda “kamu görevlisini yerine getirdiği görev nedeniyle tasarlayarak öldürmek”, “kamu görevlisini tasarlayarak öldürmeye teşebbüs”, “silah ticareti yapmak”, “kasten adam öldürmeye yardım”, “öldürülmesine teşebbüse yardım” gibi suçlamalar yer alıyor. Sanıkların örgüt bağı yani FETÖ ise yok!
Kaynak: Aydınlık