Günlük ortalama küresel deniz yüzeyi sıcaklığı bu hafta 2016 rekorunu kırarak 20.96 dereceye ulaştı. Okyanusların küresel olarak en sıcak olduğu zamanın Ağustos değil Mart ayı olması gerekiyordu. Bilim insanları okyanus ısısının iklim konusunda hayati önemi olduğunu belirterek bunun korkutucu sonuçları olacağı uyarısında bulundu.
İklim değişikliğinden kaynaklanan sıcaklığı emen okyanuslar, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştı. Bu durum gezegenimiz korkunç sonuçlar doğuruyor. AB’nin iklim değişikliği servisi Copernicus’a göre, günlük ortalama küresel deniz yüzeyi sıcaklığı bu hafta 2016 rekorunu kırarak 20.96C’ye ulaştı. Bu rakam, yılın bu dönemi için ortalamanın çok üzerinde. Okyanuslar iklim düzeni konusunda hayati önemdedir. Çünkü ısıyı emer, Dünya’nın oksijeninin yarısını üretir ve hava modellerine yön verirler.
Isınan suların ise karbondioksiti emme kabiliyeti daha az. Bu da gezegeni ısıtan gazın daha fazlasının atmosferde kalacağı anlamına geliyor. Ayrıca bu durum, okyanusa akan buzulların erimesini de hızlandırarak deniz seviyesinin daha fazla yükselmesine yol açabilir. Okyanusların ısınması ve sıcak hava dalgaları, balık ve balina gibi deniz canlılarının daha serin sulara doğru hareket etmesine yol açarak besin zincirini bozuyor. Uzmanlar balık stoklarının da ısınmadan etkilenebileceği konusunda uyarıyor. Köpekbalıkları gibi bazı yırtıcı hayvanlar daha sıcak havalarda kafaları karıştığı için saldırganlaşabilirler.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi için Meksika Körfezi’ndeki deniz sıcak dalgasını izleyen Dr. Kathryn Lesneski, “Suya atladığınızda banyo yapmış gibi hissediyorsunuz” diye konuştu.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden Dr. Samantha Burgess, okyanusların küresel olarak en sıcak olduğu zamanın Ağustos değil Mart ayı olması gerektiğini söyleyerek, “Şu anda rekoru görmüş olmamız, okyanusun şu an ile önümüzdeki Mart arasında ne kadar ısınabileceği konusunda beni endişelendiriyor” diye konuştu.