Kore Savaşı’nda ‘düşman kardeşler’ arasında akan kanı durduran ateşkes, perşembe günü 70 yaşına giriyor. İki Kore, ateşkesin yıl dönümünü, derinleşen nükleer gerilimlerinin gölgesinde birbirinden tamamen farklı şekillerde kutluyor.
Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un, Moskova ve Pekin’i “Zafer Günü” kutlamalarına davet etti.
Davete icabet eden Rusya ve Çin, 1950-53 Kore Savaşı’nı sona erdiren ateşkesin 70. yıldönümü etkinlikleri için Pyongyang’a resmi hükümet delegasyonları gönderdi.
Bu, Kuzey Kore’ye uzun süren Covid-19 izolasyonu sonrası gerçekleşen ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.
Kuzey Kore devlet medyası Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu liderliğindeki heyetin salı akşamı Pyongyang’a ulaştığını ve Savunma Bakanı Kang Sun Nam öncülüğündeki Kuzey Koreli yetkililer tarafından karşılandığını duyurdu.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Şoygu’nun, Kang ile “savunma alanındaki iş birliğini güçlendirmeye katkı sağlayacağını” belirttiği görüşme gerçekleştirdiği kaydedildi.
Rus medyasında yer alan görüntülerde de Şoygu ve diğer Rus delegelerin Pyongyang’daki bir Sovyet savaş anıtına çelenk koydukları ve eski liderler Kim Il Sung ile Kim Jong Il’in şehirdeki heykellerini selamladıkları görülüyor.
Çin Komünist Partisi adına ise ‘müttefikler arasındaki görüş alışverişini sağlamak amacıyla’ Li Hongzhong ve beraberindeki heyet bu ülkeye gidiyor.
Kuzey Kore, uzun süredir nükleer kapasiteye sahip füzelerini sergileyebileceği bir askeri geçit töreni ile sona erecek devasa yıldönümü kutlamalarına hazırlanıyor.
Zira teşhir edilecek bu füzelerin ABD anakarasının yanı sıra Washington’ın bölgedeki müttefiklerini (Japonya, Güney Kore) hedef alabilecek menzilde olduğu iddia edilmişti.
Kore Merkez Haber Ajansı da Kim Jong Un ile savunma ve dış politika yetkililerinin, Kuzey Kore saflarında savaşırken ölen Çinli askerler anısına inşa edilen iki mezarlığı ziyaret ettiğini duyurdu.
Kim, burada yaptığı açıklamada, “emperyalist saldırganlığı püskürtmek için hayatlarını feda eden Çinli askerler için minnettarlığını dile getirdi ve bu askerleri, “Kore halkının kalbinde ölümsüzleşen şehitler” diye nitelendirdi.
Kore Savaşı’nda ‘düşman kardeşler’ arasında akan kanı durduran ateşkes, perşembe günü 70 yaşına giriyor.
İki Kore, ateşkesin yıl dönümünü, derinleşen nükleer gerilimlerinin gölgesinde birbirinden tamamen farklı şekillerde kutluyor.
Kuzey Kore görkemli “zafer” için askeri ağırlıklı hazırlık yaparken Güney Kore, bu günü Kuzey Kore’nin artan nükleer tehditlerine karşı uluslararası destek toplamak için bir ‘diplomatik zafere’ dönüştürme gayretinde.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, milyonlarca kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan ve on yıllar sürecek düşmanlığa zemin hazırlayan savaşta ölen askerleri onurlandırmak üzere çok sayıda ülkeden yabancı savaş gazisini ülkeye davet etti.
Pyongyang’ın “vatan haini” olarak nitelendirdiği Yoon, analistlere göre, etkinlikleri ABD ile ittifakı daha da güçlendirmek için kullanmak istiyor.
Kuzey Kore ise Güney’in Japonya ve ABD ile ittifakına karşı Çin ve Rusya ile ilişkileri daha da geliştirerek cevap verme gayretinde.
Güney Kore’nin liman kenti Busan’da yapılacak ateşkes törenine binlerce kişinin katılması bekleniyor.
Busan’da savaş sırasında hayatını kaybeden BM askerlerinin onuruna mezarlık bulunuyor.