İlk kez 2023 yılında Türkiye’den yumurta ithal etmeye başlayan Tayvan, Türk tedarikçiden alınan 127 ton yumurtada kanserojen etkili ve kullanımı kesinlikle yasak bir antibiyotik olan Nitrofuran (Frazulidone dahil) kalıntısına rastlandığını açıkladı. İhracatçılardan “İçimizdeki çürük yumurtalar varsa ayıklansın” çıkışı geldi.
Yumurta ihracatında dünyanın ilk üç ülkesinden birisi olan Türkiye, Tayvan’a ihracatında büyük darbe yedi.
Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen madde tespit edildi
Kuş gribi başta olmak üzere çeşitli sebeplerle yumurta ithalatına yönelen Tayvan, Mart 2023’de Türkiye’den de sofralık yumurta almak üzere talepte bulundu.
2023 yılında ilk kez ihracat yaptığımız Tayvan’a ihraç edilen yumurtaların bir partisinde Türkiye’de 20 yıldır yasak olan nitrofuranslar antibiyotik grubuna rastlandığı bildirildi. Tayvan Tarım Bakanı Chen Chi-chung, Türk tedarikçiden alınan 127 ton yumurtada kanserojen etkili ve kullanımı kesinlikle yasak bir antibiyotik olan Nitrofuran (Frazulidone dahil) kalıntısına rastlandığını açıkladı.
“İçimizde çürük yumurtalar varsa ayıklansın”
Türkiye’den Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda rastlanan nitrofuranslar isimli antibiyotiğin ülkemizde 20 yıl önce yasaklandığını vurgulayan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, “Yumurta ihracatı öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çok ciddi kontroller yapılıyor. Bu antibiyotiğin satışı 20 yılı aşkın bir süredir yasak. Sektör olarak bu antibiyotiğin nereden bulunduğunun araştırılmasını talep ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ve sektörümüzdeki teknik arkadaşlar konuyu araştırıyorlar. Konu anlaşılınca kamuoyuna tüm şeffaflığıyla açıklama yapacağız. İlk kez böyle bir durumla karşı karşıyayız. Konunun takipçisiyiz. Yanlış yapanların en ağır şekilde cezalandırılması taraftarıyız. İçimizde çürük yumurtalar varsa ayıklansın” dedi. Türk yumurta sektörünün modern tesislerde üretim yaptığının altını çizen Girit, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünya’nın en güçlü oyuncularından biriyiz, ihracatta dünyada ilk üç ülke arasındayız. Türk yumurta sektörü olarak, 2023 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin aralarında 51 ülkeye 195 milyon 350 bin dolarlık ihracat yaptık. Tayvan 2023 yılında ilk kez ihracat yaptığımız bir ülke. Tayvan’a ihraç edilen yumurtaların bir partisinde Türkiye’de 20 yıldır yasak olan nitrofuranslar antibiyotik grubuna rastlanmasının şaşkınlığını yaşıyoruz. Bu istisnai durumun Türkiye’nin yumurta ihracatındaki başarısını gölgelememesi gerektiğine inanıyoruz.”
Yumurta ihracatı
Türkiye, 2023 yılının ocak – haziran döneminde 41 ülkeye 195 milyon 350 bin dolarlık yumurta ihraç etti. Yumurta ihracatı 2022 yılının ilk yarısına göre yüzde 9 artış gösterirken, en fazla ihracat yapılan ülke 48 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Irak, Türkiye’den 40 milyon dolarlık yumurta talep ederken, Katar 16,3 milyon dolarlık yumurta ithalatıyla üçüncü sırada yer aldı. Türk yumurta ihracatçıları, Rusya Federasyonu’na 12,8 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2023 yılında ilk kez yumurta ihraç ettiğimiz Tayvan ise; 8,1 milyon dolarlık tutarla listeye beşinci sıradan giriş yaptı.
CHP’li Başevirgen: “Yumurtada büyük tehlike!”
Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen maddeye rastlanmasının çok ciddi bir durum olduğunu belirten CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen de, “Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki tespit edilen bu kalıntı, çevreden, yemden, sudan veya tavuktan kaynaklı değil. Doğrudan kullanımı kesinlikle yasak olan ilaç veya ilaç hammaddesinin tavuklara verilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.” dedi.
29 Nisan 2011 yılında yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Veteriner İlaçlarına Ait Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması Ve Maksimum Kalıntı Limitlerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ’in eki olan “Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Veteriner İlaçlarına Ait Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması Ve Maksimum Kalıntı Limitleri” bölümünde yer alan yasaklı maddeler tablosunda “Nitrofuranlar’ın (Frazulidone dahil) kullanımının kesinlikle yasak olduğunun belirtildiğinin altını çizen Başevirgen, ilacın prospektüsünde, bazı gıdalar, içecekler veya diğer ilaçlarla birlikte alındığında ciddi yan etkilere neden olabileceğinin açıkça yazdığını söyledi.
“Kimse gönül rahatlığıyla yumurta tüketemez”
Bakanlık tarafından konuyla ilgili tatmin edici bir açıklama yapılmadıkça kimsenin gönül rahatlığıyla yumurta tüketemeyeceğini vurgulayan CHP’li Başevirgen, “ İçimize bir kere şüphe düştü. Bu vahim hatanın halk sağlığı boyutunun yanı sıra yumurta ihracatına ve işini düzgün yapan kümes sahiplerine vereceği zarar da çok büyük olabilir. Dünyaca kabul gördüğümüz ve prestijimizin yüksek olduğu tavukçuluk sektörümüz büyük yara alabilir. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığının konuyu detaylı bir şekilde incelemesi, sorumlular hakkında gerekli adli ve idari takiplerin başlatılması ve İlaç Takip Sistemi ve Ulusal Kalıntı İzleme Planının eksiksiz olarak uygulanması gerekiyor.” dedi.
Yaşananlar karşısında kaygılanmamanın mümkün olmadığını ifade eden Başevirgen, “Zira insanın aklına şu sorular ister istemez geliyor: Tarım ve Orman Bakanlığı ihraç edilen bu yumurtaları daha ülkeden çıkmadan ilaç ve zararlı madde kalıntısı yönünden incelemiyor mu? İç piyasaya sürülen ve vatandaşlarımızca tüketilen yumurtalarda da benzer zararlı kalıntılar var mı? Bakanlığın “İlaç Takip Sistemi” ve “Ulusal Kalıntı İzleme Planı” hiçbir işe yaramıyor mu?” diye sordu.