4 Temmuz, Dünya Çapında şimdiye kadar kaydedilen en sıcak gündü – Küresel sıcaklıklar Temmuz ayında rekor kırmaya devam ediyor – Salı günü dünyanın en sıcak günüydü bir önce ki günkü rekoru kırdı – Kuzey Afrika 50C’ye yakın sıcaklıklara maruz kaldı – Şu anda kış mevsiminin yaşandığı Antarktika ‘da bile anormal derecede yüksek sıcaklıklar kaydedildi –
Verilere göre, dünya sıcaklık rekorları üst üste ikinci gün kırıldı, uzmanlar bu yılın en sıcak günlerinin ve şimdiye kadar kaydedilen en sıcak günlerin önümüzdeki aylar içinde hala geleceğine dair bir uyarı yayınladı. ABD Ulusal Çevre Tahmin Merkezleri (NCEP) tarafından derlenen verilere göre, Salı günü ortalama küresel hava sıcaklığı 17,18C (62,9F) oldu ve Pazartesi günü ulaşılan 17,01C rekorunu geçti .
Bu haftanın başına kadar kaydedilen en sıcak gün, küresel ortalama sıcaklığın 16,92C’ye ulaştığı son El Niño küresel hava olayı sırasında 2016’da yaşandı. Salı günü, BM’nin hava durumu kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Örgütü, “El Niño’nun” geri döndüğünü doğruladı . Uzmanlar, antropojenik küresel ısınmadan kaynaklanan artan ısı ile birleştiğinde, daha fazla rekor kıran sıcaklıklara yol açacağını tahmin ettiler. İklim bilimi öğretim görevlisi Dr Paulo Ceppi, “El Niño henüz zirveye ulaşmadı ve kuzey yarımkürede yaz hala tüm hızıyla devam ediyor, bu nedenle rekorun önümüzdeki günlerde veya haftalarda yeniden kırılması şaşırtıcı olmaz” dedi. Grantham Enstitüsü, Imperial College London’da.
Leipzig Üniversitesi’nde atmosferik radyasyon alanında araştırma görevlisi olan Dr Karsten Haustein şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde muhtemelen küçük bir gerileme görülecek, ancak yıllık küresel sıcaklık maksimumu Temmuz ayının sonunda olduğundan, muhtemelen daha fazla gün dünden daha sıcak olacak. (El Niño’nun artık tüm hızıyla devam ettiği göz önüne alındığında)”Muhtemelen Temmuz ayı şimdiye kadarki en sıcak ay olacak ve onunla birlikte gerçekten de 120.000 yıl önce olan Eemian’dan bu yana “şimdiye kadarki” en sıcak ay olacak.”
Rekor kıran ortalama sıcaklık, Maine Üniversitesi İklim Değişikliği Enstitüsü tarafından barındırılan Climate Reanalyzer hizmeti tarafından bildirildi. Yüzey, hava balonu ve uydu gözlemlerinden elde edilen okumalara dayalı olarak günlük ortalama iki metrelik hava sıcaklığının bir zaman serisini sağlamak için NCEP’in iklim tahmin sisteminden gelen verileri kullanır.
Dünyanın çeşitli yerlerinde sıcak hava dalgaları yaşanıyor. İngiltere Met Office Pazartesi günü yaptığı açıklamada , İngiltere’nin şimdiye kadarki en sıcak Haziran ayını yaşadığını söyledi. Güney ABD, Salı günkü 4 Temmuz ulusal tatili de dahil olmak üzere son haftalarda yoğun bir sıcaklık kubbesi altında bunaltıcı durumda . Çin’in bazı bölgelerinde, 35C’nin üzerindeki sıcaklıklarla kalıcı bir sıcak hava dalgası ile devam etti.
Kuzey Afrika 50C’ye yakın sıcaklıklara maruz kaldı ve Orta Doğu’da binlerce kişi , Suudi Arabistan’da hacca giderken alışılmadık derecede kavurucu sıcağa katlanmak zorunda kaldı . Şu anda kış mevsiminin yaşandığı Antarktika bile anormal derecede yüksek sıcaklıklar kaydetti. Uçsuz bucaksız donmuş kıtanın Arjantin Adaları’ndaki Ukrayna’nın Vernadsky araştırma üssü, geçtiğimiz günlerde 8.7C’lik bir okumayla Temmuz sıcaklık rekorunu kırdı.
University College London Risk ve Afet Azaltma Enstitüsü’nde afetler ve sağlık profesörü olan Ilan Kelman, “Bu rekor kıran günleri yaratan sıcaklıklar, insan kaynaklı iklim değişikliği beklentileriyle tam olarak örtüşüyor” dedi ve ekledi “Yükselen sıcaklıklar, korkunç nem de dahil olmak üzere kötüleşen sıcak hava dalgalarını tetiklediğinden, ilgili ölümlerde önemli artışlar görmeyi bekliyoruz. Pek çok insan içeride soğutmayı karşılayamaz ve bazı insanlar çalışmak için dışarıda olmalıdır. O zaman ısı-nem sessiz katil haline gelir, çünkü çoğu zaman, özellikle geceleri soğumadığında, kaç kişinin ölümcül bir zorluk içinde olduğunu fark etmeyiz.”