Bayramlar sevdiklerimiz ile bir araya geldiğimiz, birbirinden lezzetli
yemekler eşliğinde özlem giderdiğimiz çok özel günlerdir.
Bu zamanları
sağlıkla ve keyifle geçirmek, sağlık problemleri ile karşılaşmamak için
dikkatli beslenmeliyiz.
Çünkü havaların ısınması ve ardından kontrolsüz
beslenme sonucu çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilir. Bayram
sürecinde hem sağlıklı beslenerek hemde keyifli bir bayram süreci nasıl geçirebilirsiniz.
Konunun uzmanı Diyetisyen Melis Işık ile Bayram söyleşimizde önemli bilgileri not aldım.
Sizlerle paylaşmak istedim.
Herkese sağlıkla iyi bayramlar diliyorum.
• Özellikle kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,
gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişiler kurban bayramında
et tüketim miktarlarına özen göstermelidir.
• Kırmızı et, kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL miktarının yüksek
olduğu bir besin grubu olduğu için bayramda tüketim miktarı
abartılmamalıdır.
• Kırmızı etin günlük tüketim miktarı kişiye göre değişmekle birlikte
ortalama 90–120 gr (3–4 köfte kadar) olmalıdır.
Kurban Eti Nasıl Tüketilmelidir?
• Güne sebze ve su yönünden zengin hafif bir kahvaltı ile başlayın. Bu
şekilde kahvaltı sindirim sorunlarına yardımcı olacaktır. Kurban eti
kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı
denilen durum ortaya çıkar. Bu katılık proteinin sindirimini zorlaştırır.
Et çok sert olur ve etin pişmesini güçleştirir. Bekletildikten sonra
tüketilen etin lezzeti ve pişirilmesi daha iyi olur.
• Et ile yapılan yemekler kendi yağında pişirilmeli ve ilave yağ
kullanılmamalıdır. Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı tüketiminden
uzak durulmalıdır.
• Kanserojen öğelerin oluşumunu engellemek, vitaminlerin kaybını ve
besin zehirlenmelerini önlemek için et ızgara, fırın ve haşlama
yöntemleriyle pişirilmelidir, kızartmalardan ve kavurma
yöntemlerinden kaçınılmalıdır.
• Mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre uzakta tutulmalı, etin
ateşe yakın olması hem kanserojen öğe oluşumuna neden olur hem
de A, B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.
• C vitamini kırmızı etin içinde bulunan demir ve B grubu
vitaminlerinin emilimini artırdığı için mutlaka bol salata ile
tüketilmelidir.
• Kırmızı etin sindiriminde su çok önemlidir. Mümkünse yemek
öncesinde ve sırasında toplam 2 bardak su tüketilmelidir.
• Kurban eti buzlukta eksi 18 derecede saklanmalıdır. Fakat buzluktan
çıkarıldıktan sonra tekrar buzluğa konulup saklanmamalıdır.
• Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde ya da sıcak suda bekletilerek
olmamalıdır. Sağlık için riskli bir durumdur. Buzdolabında ya da
mikrodalgada çözdürülmelidir.
• Etin hem içi, hem de dışı iyi pişmiş olmalıdır.