Boris Johnson’un gösterişli siyasi kariyeri acı bir şekilde sona erdi – 10 Downing Street başbakanlık binasında geçirdiği süre, herhangi bir başbakanın en çalkantılı zamanlarından biriydi. İktidara yükselişi, skandalları her şeye rağmen kazanma ve ayakta kalma sanatındaki ustalığını ortaya koydu. Sonunda krizler büyüdükçe, şansıda tükenince istifa etmek zorunda kaldı –
Sonunda aylardır beklenen oldu; İngiltere eski başbakanı Boris Johnson senelerdir gözünü kırpmadan ülkesini kaos ortamına sürükleyip yaşattığı skandallar sonrasında milletvekilliğinden istifa etmek zorunda kaldı. Partygate skandalıyla ilgili bir soruşturmada parlamentoyu yanılttığı ve Avam Kamarası’ndan uzun süre uzaklaştırılmasını tavsiye ettiği tespit edildikten sonra Muhafazakar milletvekili olarak derhal geri geri adım atarak istifa dilekçesini sundu.Kısacası Boris Johnson siyasi kariyerine havlu attı. Johnson’ın bu hafta bir seçeneği vardı ve kalmayı seçebilirdi. Eski başbakan öfkeyle soruşturmayı kendisini Avam Kamarası’ndan kovmaya çalışmakla suçladı ve “Brexit’in intikamını almak ve nihayetinde 2016 referandum sonucunu tersine çevirmek için bir cadı avı sürdüğünü” iddia etti. 1000 kelimelik acı bir yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, Rishi Sunak’ın hükümetine saldırdı ve mevcut başbakanı vergileri artırmakla, yeterince Muhafazakar olmamakla ve Brexit’ten en iyi şekilde yararlanamamakla suçladı. Johnson, “en azından şimdilik parlamentodan ayrıldığı için çok üzgün olduğunu” söyleyerek siyasete geri dönmeye çalışabileceğini ima etti.
Boris Johnson’un siyasi hayattan ayrılması, 80 sandalyelik bir siyasi çoğunluğu kazanmasının üzerinden dört yıldan az bir süre ve kendi koyduğu Kovid kurallarını çiğnediği için bir polis cezasının ardından başbakanlıktan çekilmesinin ardından dokuz ay sonra istifası da geldi. Ayrıca Johnson, yaptığı açıklamada, bu hafta başlarında ayrıcalıklar komitesinin aleyhindeki bulguları kendisine gösterildikten sonra, onu hedef alan siyasi düşmanlarını hedef gösterdi “En azından şimdilik parlamentodan ayrılıyor olmak çok üzücü ama hepsinden önemlisi İşçi Partısı Milletvekili – Harriet Harman’ın başkanlık ettiği ve yönettiği bir komite tarafından anti-demokratik bir şekilde ayrılmaya zorlanabileceğim için böylesine korkunç bir önyargıyla şaşkın ve dehşete düşmüş durumdayım” dedi ve şunları ekledi “Başından beri amaçları, gerçekler ne olursa olsun beni suçlu bulmaktı. Bu, bir kanguru mahkemesinin tanımıdır.” 2019’daki ezici genel seçim zaferinden sonra, Boris Johnson başbakan olarak tartışılmaz görünüyordu. Bugün ise Avam Kamarası dışında kaldı.
Birleşik Krallık’ın ulusal gazetelerinde yer alan ana haberlerin ayrıntıları – Cumartesi günkü Britanya gazeteleri eski Başbakan Boris Johnson’un milletvekilliğinden istifa etmesi manşet haberiyle öne çıkıyor. Avam Kamarası Ayrıcalıklar Komitesini – milletvekillerini Downing Street’teki tecrit partileri hakkında kasten yanıltıp yönlendirmediğini araştıran ve Johnson’ın “Beni parlamentodan kovmaya” çalışmakla suçlamasının ardından geldi. Gazetelerin haberlerine göre istifa, eski kültür bakanı ve Johnson müttefiki Nadine Dorries’in de Commons’tan “acil etki” ile istifa ederek ayrılmasından birkaç saat sonra geldi. İki istifa ardından marjinal batı Londra Uxbridge ve South Ruislip seçim bölgesinde bir ara seçim tetiklenmiş oluyor. Daily Star gazetesi yapacağını yaptı, kapak manşetten istifa eden “utanç verici bir palyaço” olarak tanımladığı eski Başbakan Boris Johnson hakkında lanetleyici bir değerlendirme yayınlarken, Johnson’ın yüzünü kaplayan kırmızı bir burun bindirildi. The Sun gazetesi ise, istifa açıklamasında eski başbakan Johnson’u “öfkeli” olarak nitelendiriyor ve başbakan Sunak’ın “bıçak sırtında bir ara seçim” ile karşı karşıya olduğunu gözlemliyor.
Mirror gazeteside, eski başbakanla ilgili eleştirel raporunda “Johnson, Partygate yüzünden istifa etti” manşetini attı. Johnson’a “utanmış bir eski Başbakan” diyor ve zorla görevden alındığını iddia ederek halka “kandırıldığını” söylüyor. Boris Johnson’un istifası Times’ın ön sayfasında yer alıyor ve diğer gazeteler gibi, Johnson’un istifasını “Parti artık bitti” manşetiyle okuyucularına duyuruyor.