– Diğer adıyla Kafkas Sincabı veya İran Sincabı, Sincapgiller familyasından güneybatı Asya’da ılıman geniş yapraklı ve karma orman ağaçlarında yaşarlar. Sciurus cinsinden ağaç sincabıdır, ülkemizde de yerleşiktir. Bitki tohumları ve sert kabuklu meyveler ile beslenirler. Genellikle kestane, fındık, fıstık, meşe ve çam ağaçlarını tercih ederler. Ağırlıkları 250 ile 410 g arasında değişir.. Kuzey Ege bölgesinde ise asırlık zeytin ağaçları kovuklarının boşluklarda özenle yaptıkları yuvalarında yaşarlar. Anadolu Sincabı iklim değişikliğinden olumsuz etkilenen memeliler listesinde yer alıyor. Sayıları geçmiş yıllara göre her sene git gide azalıyor, fark edilir derecede demem mümkün.
Bu sabah zeytinliklerde izlerine rastlamak için epeyce yürüdüm ve zeminde beslenirken tek bireye rastladım. Yaklaştığımı fark edince zeytin ağacına zıplayıp yuvasına kaçtı. Yaklaşık 2.5 saat sabırla genç olduğuna inandığım Anadolu Sincabı ile vakit geçindim. Çift olsa farklı fotoğraflar da yüklerdim, gelecek sefere diyerek 2 adet kareyi sizlerle paylaşıyorum. İlk kare – sert poyraz rüzgarıyla savrular üzeri zeytin çiçeği dolu zeytin dalları arkasından iki minik göz beni izliyor.
Üzerimde kamuflaj var ama deklanşör sesi Anadolu Sincabını önce ürkütüyor sonra meraklı 2 gözle objektifim vasıtasıyla göz teması kuruluyor.
Kusurlarıyla beğenmeniz dileğiyle, güzel bir akşam diliyorum.