Türkiye, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde ilk turu geride bıraktı. 64 milyon seçmenin bulunduğu, 14 Mayıs seçimlerinde vatandaşlar Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için sandık başına gitti.
İktidar yine her seçimde olduğu gibi AA manipülasyonuna sığındı. Erdoğan ilk önce yüzde 60 açıklansa da daha sonra düşüş yaşadı. Seçim ikinci tura kaldı.
Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan yüzde 49,5 oy oranıyla birinci olurken Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,7 oranında oy aldı. Yüzde 5,3 oranında oy alan Sinan Oğan üçüncü olurken Muharrem İnce ise seçimden çekilmesine rağmen yüzde 0,4 oy aldı.
Milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı TBMM’de 321 milletvekili ile çoğunluğu elde etti. Millet İttifakı ise 213 milletvekili kazandı. YSP ve TİP’in milletvekili çıkarabildiği Emek ve Özgürlük İttifakı ise mecliste 66 milletvekili ile temsil edilecek.
CHP tabanında krize yol açan liste ittifakında karlı çıkan küçük partiler oldu.
14 Mayıs milletvekili seçimine CHP listesinden giren DP, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi pazarlıklarının karşılığını Meclis’e girerek aldı.
Seçim sonucuna göre, DP’den Cemal Enginyurt İstanbul, Salih Uzun ve Haydar Altıntaş İzmir’den Meclis’e girdi.
DEVA’dan ise 15 isim milletvekili oldu. DEVA, Adana, Ankara, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Mersin, Tekirdağ’dan milletvekili çıkardı.
SP ise 24 kişilik listeden 9 milletvekili çıkardı. Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Samsun SP’nin vekil çıkardığı iller oldu.
Gelecek Partisi’nin 19 kişilik kontenjanından 10 isim Meclis’e girdi. Gelecek Partisi’nin vekil çıkardığı iller Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Konya ve Muğla oldu.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu yaklaşık 5 puan farkla önde tamamlayan Erdoğan ikinci tura avantajlı girmiş olacak. Erdoğan’ın bir başka avantajı ise Meclis seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu elde etmiş olması.
Cumhur İttifakı’nda asıl sürprizi ise MHP yaptı. Anketlerde yüzde 5 ila 8 arasında gösterilen MHP sadece 1 puanlık düşüş yaşarken, -oy oranlarının illere göre dağılımıyla- milletvekili sayısını artırmış 51’e çıkarmış durumda.
Yeniden Refah Partisi de seçimin kazananlarından oldu. Fatih Erbakan İstanbul’dan milletvekili seçilirken toplamda 5 Yeniden Refah Partili milletvekili olarak Meclis’te görev yapacak.
HÜDA-PAR’dan da genel başkan Zekeriya Yapıcıoğlu ile birlikte 3 milletvekili de Meclis’in 28. Yasama Dönemi üyesi oldu.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir diğer kazananı ise ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan oldu. Oğan’ın yaklaşık yüzde 5 oy oranıyla “kazanan” olarak ilan edilmesi, seçmeninin ikinci turda oynayacağı “kilit” role atıf yapıyor. Oğan artık oyun kurucu olacak.
Seçimin asıl kaybedenleri ise CHP ve İYİ PARTİ oldu.
2018 seçimlerinde yüzde 9.96 oyla 43 milletvekili çıkaran İYİ Parti’yi bazı anket şirketleri yüzde 15-18 aralığında gösterse de seçimde oy oranını değişmedi. Yüzde 9.82 oy oranıyla 2018 oylarını yineleyen İYİ Parti ikinci kez Meclis’in 5. partisi oldu.
2018 seçimlerinde 148 milletvekili çıkaran CHP ise bu seçimde sayıyı 20 milletvekili artırarak 168’e yükseltti. Böylece seçilebilir sıralardan 5 partiye yaklaşık 40 milletvekili kazandıran CHP’nin kendi milletvekili sayısı düşmüş oldu.
Kemal Kılıçdaroğlu ise cumhurbaşkanlığı yarışında ikinci tura kalarak dezavantajlı konuma düşmüş oldu. O beklenen bahara henüz ulaşılamadı.
14 Mayıs seçimlerinin kuşkusuz bir diğer kaybedeni ise Türk Lirası oldu.
Türk lirası, dolar karşısında 19,70’e kadar zayıfladıktan sonra kayıplarının bir kısmını geri alıp 19,66’ya geriledi, kasım başından beri en kötü seansını yaşadı.
Seçim sonucuna bakılırsa muhalefetin “ortak Cumhurbaşkanı adayı çıkarması”, “Parlamento seçimlerinde ortak liste yapılması” ve başta ekonomik zorlukların etkisiyle ortaya çıkacak “dip dalga” beklentisi karşılıksız kaldı.
Kısacası Bahardan önce yorgunluğu geldi…