Twitter, “Tweet Düzenleme” özelliği ile kullanıcıların karşısına çıktı. Bu özelliğin nasıl çalışacağı ile ilgili birkaç bilgi paylaşılmış olsa da tam olarak nasıl kullanılacağı ve sonuçlarının neler olacağı merak ediliyor. Konuyla ilgili önemli noktalara dikkat çeken Avukat Cansen Erdoğan, “Twitter bu yeniliği yazım hatalarını düzeltmek için getirdiğini söylese de durum öyle olmayacak, suçlar artacak” diyerek kullanıcıların bilmesi gereken detayları anlattı. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ise, hesap doğrularken “Sahte kimlikler çok kolay bir şekilde çıkartılabilir” diyerek mavi tik konusunda kullanıcıları uyardı.
Kaynak: Elif Bayram / Posta.com.tr
– Twitter’da mavi tiklerin kaldırılması sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu. Daha önce iki kez ertelenen ‘paralı mavi tik’ uygulaması 20 Nisan akşamı devreye girdi. Böylece çok sayıda kurum ve isim, onaylı hesap simgesini kaybetti. Avukat Cansen Erdoğan, tweet düzenleme özelliğinin bazı suçları artırmanın yanı sıra sosyal medyada sahte haberlerin yayılmasının da önünü açabileceğini belirtti. Avukat Erdoğan, “Tweet değiştirme ve düzeltme konusu sosyal medyayı ilginç bir noktaya götürüyor. Bu durum sahte haber ve yanlış bilginin yayılmasının önünü açacak tehlikeli bir uygulamaya dönüşebilir” dedi. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, “Twitter Blue abonesi olmayan herkes artık normal biriymiş gibi görünecek. Sahte hesaplar artacak. Twitter’dan başka platformlara geçiş olabilir” diyerek Blue aboneliğinin sağladığı yenilikleri ve beklenen sorunları anlattı.
Avukat Erdoğan, “Sosyal medyada sahte haberler içerikleri ya da hakaret içeren tweetlerin görülmesi halinde görselin fotoğrafı çekilerek e-noter vasıtasıyla tespit edilmesi ve bununla ilgili olarak hukuki işlemlere başlanılması oldukça önemli. Sosyal medya uzun zamandır hayatımızda varmış gibi gözükse de hukuki anlamda çok da uzun bir süreyi kapsamıyor. “Tweet Düzenleme” özelliğiyle ilgili hukuki düzenlemelerin teknolojik hayata uyum sağlaması açısından daha zamana ihtiyacımız var gibi gözüküyor. Bu aşamada Türk Ceza Kanunu’nda yer alan bütün cezai durumlar sosyal medya suçları için de birebir geçerli. Hatta aleniyet taşıdığı için, verilen cezaların 3 katından itibaren arttırılmış halleriyle cezalandırılma durumları da gündeme gelmiş oluyor” dedi.
1 YILLIK CEZA 3 YILDAN 10 YILA KADAR UZUYOR
Twitter üzerinden suça konu paylaşımlar yapan kişilerin tespit edilmesindeki önemli noktalara dikkat çeken Avukat Erdoğan, “Bununla ilgili olarak aleniyet ve sosyal medyayı kullanarak suç işlemek aleniyet kavramını ortaya çıkardığı için, bu suçun Türk Ceza Kanunu’na göre normalde işlenmesinden daha fazla cezanın artırılması söz konusu oluyor. Örneğin, nitelikli dolandırıcılık Türk Ceza Kanunu madde 158’de nitelikli dolandırıcılık suçu düzenlenmiş. Bununla ilgili olarak nitelikli dolandırıcılıkta bulunan kişiye 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5.000 güne kadar adli para cezası uygulanıyor. Dolandırıcılık suçunun bilişim sistemleri yoluyla veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi halinde bu 1 yıllık ceza 3 yıldan 10 yıla kadar uzuyor ve adli para cezası miktarı artırılıyor. Sosyal medya, suçun aleni olarak işlenmesi kavramının direk göbeği olduğu için Türk Ceza Kanunu’nda bu suçlara ilişkin verilen cezalar arttırılıyor” diye konuştu.
Bu durumda suçlu kişilerin tespit edilmesinde bazı sorunların olabileceğine değinen Avukat Erdoğan, “Bu süreçte en zor kısım, suçlu kişilerin kimliklerinin tespit edilmesi olabiliyor. Türkiye’den alınan bir IP ile eğer bu suçlar işlenmişse tespit etmek kolay oluyor. Ancak yurt dışından alınan IP’ler üzerinden bu suçlar işlenmişse Amerika’ya başvurarak bu kişilerin kimliğinin tespiti isteniyor. Bununla ilgili işlemler ve taleplere cevap verilmesi çok uzun sürüyor” ifadelerini kullandı.
“SUÇLARI VE CEZALARI TEKRARDAN DÜŞÜNMEMİZE YOL AÇACAK”
Twitter’ın günümüzde haber alma ve bilgi dağılımının en çok yapıldığı yer olduğunu belirten Avukat Erdoğan, bu konuyu örnek üzerinden anlattı:
“Elon Musk’ın Twitter’a en son getirdiği yeni özellik, tweetleri yayınlandıktan 30 dakika içinde en fazla 5 kere düzenlenebilme durumu birçok soruyu da beraberinde getirmiş oldu. Twitter bu yeniliği yazım hatalarını düzeltme, etiket eklemek için getirdiğini söylese de durum öyle olmayacak. Örneğin ‘Bir yerde bomba patlayacağını söyleyip sonra onu silmek veya halkı isyan ve tahrike yönelik davranışlarda bulunmak, birilerine hakaret etmek, dolandırmak ve ondan sonra bunu silmek’ Twitter üzerinden yani sosyal medya üzerinden işenen suçları ve cezaları tekrardan düşünmemize yol açacak.”
Twitter’ın sahibi Elon Musk’ın hızlı bir şekilde mavi tik satışına başladığını söyleyen Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ise, “Bu durum dışarıdan her ne kadar mavi tik satışı gibi görünse de bu aslında bir aboneliğin ismi. Twitter Blue aboneliği, hesabınıza mavi onay işareti eklemenin yanı sıra bazı yeni özelliklere erken erişim olanağı sunuyor. Bu özellik abonelere daha uzun Tweetleme ve Tweet düzenleme imkanı da sunuyor. Şu an normal kullanıcılar sınırlı sayıda metin paylaşabiliyorlar ama eğer Blue abonesiyseniz çok daha uzun metinler paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca yapılan yorumlar en üstte görülebiliyor. Kullanıcılar bu abonelik sayesinde 4.000 karaktere kadar Tweet atabiliyor. 60 dakika uzunluğunda video yükleyebilme özelliği de bulunuyor” dedi.