Haber Global’in haberine göre, Mars’a kalıcı olarak yerleşmek ve buralara üsler inşa etmek için bilim insanları çalışmalarını sürdürüyor. Kızıl gezegende yaşam için tarihler zikredilmeye başlandı bile. ABD’li uzay taşımacılığı şirketi Space X firmasının sahibi ünlü milyarder Elon Musk, geçmişte 2050 yılına kadar Mars’ta bir milyon nüfuslu bir koloni kurmak üzerine bir planları olduğunu açıklamıştı.
İngiltere’deki Westminster Üniversitesi’nde profesör olan Lewis Dartnell, daha mütevazı bir tahminde bulunarak Mars’ta yaşam için 2070 veya 2130 yıllarını işaret etti. Dartnell, Mars’ta kurulacak ilk koloninin Elon Musk’ın iddiası aksine mütevazi sayıda insan barındıracağını da söylüyor. Birleşik Arap Emirlikleri 2117 yılında Mars’a 600 bin kişilik bir şehir kurmayı planlıyor. 2033 yılında kızıl gezegene ilk insanlı uçuşunu yapmayı tasarlayan Çin bu tarihten itibaren Mars’ta bir üs kurma çalışmalarına başlayacağını açıklamıştı.
Bugüne kadar birçok insansız uzay aracının gönderildiği bu gök cismine daha önce insanlar tarafından hiç ayak basılmadığı düşünülürse, bu tarihlerin kulağa gerçekçi gelip gelmediği konusunda bilim insanları ikiye ayrılmış durumda. Bazı bilim adamları yakın gelecekte Mars’a koloni kurmanın mümkün olduğunu söylerken bazılar da aşılması gereken birçok problemin olduğunu belirtiyor.
‘2050’DE MARS’A KOLONİ KURULACAĞINA İNANIYORUM’
Avustralya Uzay Mühendisliği Araştırmaları Merkezi’nin müdür yardımcısı ve Sidney’deki New South Wales Üniversitesi’nden bir profesör olan Serkan Saydam, Mars’a koloni kurulmasının 10 yıllar içerisinde mümkün olduğu görüşünde. Saydam “2050 yılına kadar Mars’ta bir koloni kurulacağına inanıyorum” diyor.
Saydam’a göre başarılı bir Mars kolonisi kurmanın ilk büyük adımı su üretimi olacak ve bu su Mars yüzeyinde bulunan buzdan veya hidratlı minerallerden elde edilebilecek. Suyun, 2015 yapımı “Marslı” filmindeki gibi tarımı ve Mars’ta yiyecek yetiştirme olanağını kolaylaştıracağını düşünen Saydam, Mars yüzeyindeki minerallerden ve üretilen sudan elde edilecek hidrojenden de roket yakıtı üretilerek bir enerji kaynağı olarak kullanılabileceği görüşünde.
Bilim insanı, koloninin varlığını sürdürebilmesi için kendi kendine yetebilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak Mars’ın dünyadan tam olarak bağımsız olamayacağını ifade eden Saydam, “Ekipman ve aletlerin çoğu dünyadan gönderilecek” demekte.
en mühendisi olan Saydam, kolonizasyon başarısının anahtarı olarak maden çıkarmanın önemine işaret etti. Saydam, Mars’ta yapılacak madencilik ile koloninin ekonomik güce erişebileceğini ifade ediyor.
Saydam gibi profesör Lewis Dartnell de Mars’ta yakın gelecekte koloni kurulabileceğini ifade ediyor. Ancak Dartnell’in verdiği tarih, Elon Musk’tan biraz daha ileride. Dartnell 50 ila 100 sene içinde Mars’a koloni kurulacağını düşündüğünü söylerken “Bugün doğan çocuklar Mars kolonisini görebilir” diyor.
‘YAKIN GELECEKTE MÜMKÜN DEĞİL’
Ancak her bilim adamı Saydam kadar iyimser değil. Astronom ve mühendis olan Louis Friedman, yakın bir gelecekte insanların Mars’ta koloni kuramayacağını söylüyor. 1950’lerde okyanusların altında koloniler kurulacağı var sayımlarının yapıldığını hatırlatan Friedman, bu planların hiçbir zaman gerçekleşmediğini söylüyor. Friedman, ay dahil herhangi bir gök cisminde koloni kurmak için su ve yiyecek tedarikini sağlayan yeterli altyapıyı oluşturacak hiçbir çalışma yapılmadığını söylüyor. Ayrıca Friedman, yerçekimi ve radyasyon sorununa dikkat çekiyor.
Ortalama sıcaklığın -60 derece olduğu Mars yüzeyi, Güneş patlamaları sonucu yoğun radyasyon bombardımanına maruz kalmakta. Mars’ı bu radyasyon bombardımanından koruyacak Dünya’nınki gibi bir manyetosferi (gezegeni çevreleyen manyetik alan) yok. Oldukça ince atmosferi de Güneş’ten gelen radyasyona karşı yetersiz kalıyor. Uzun vadede Mars’ta yaşayanların radyasyona maruz kalması çeşitli hastalıklara neden olabilir. Üstelik Mars’ın yerçekimi Dünya’nın yüzde 37’si kadar. Mars’ta yaşayacak olanların düşük yerçekimine maruz kalmaları sonucu bu kişilerde kemik ve kas kaybı, görme ve sinir bozuklukları gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.
Kaynaklar: Live Science, University New South Wales, Al Jazeera, Gizmodo