Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta 1 yıl geride kaldı. Rus işgali Ukrayna’da hem AB’ye hem de NATO’ya desteği artırdı. Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü’nün yaptığı ankete göre Ukraynalıların yüzde 92’si 2030’a kadar AB üyeliği sürecinin tamamlanmasını isterken, NATO’ya desteği de yüzde 86’ya çıkardı. Rusya’yla barış için masaya oturulması gerektiğini düşünenlerin sayısı ise yüzde 29 geriledi.
Rusya’nın 2022 yılında Ukrayna’ya başlattığı işgalde bir yıl geride kalırken, binlerce sivil hayatını kaybetti. Rus istilası devam ederken, Ukraynalıların Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecine ve NATO’ya giriş sürecine destekleri arttı. Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü’nün yaptığı ankete göre Ukraynalıların yüzde 92’si 2030’a kadar Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinin tamamlanmasından yana. ABD merkezli kâr amacı gütmeyen Ulusal Demokrasi Enstitüsü adına gerçekleştirilen çalışmada, 4 – 16 Ocak’ta 2 bin 508 kişiyle telefon aracılığıyla yapılan anketin sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 92’si ülkelerinin 2030’a kadar AB üyesi olmasını istediğini söyledi. Geçen yıl 24 Şubat’ta başlayan savaştan önce Aralık 2021’de yapılan ankette AB sürecinin tamamlanmasını isteyen Ukraynalıların oranı yüzde 67 seviyesindeydi. Savaştan önce ülkelerinin NATO’ya üye olmasını istediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 59 iken bu oran savaşın birinci yılında yüzde 86 oldu. Öte yandan Rusya ile barış için müzakereye gidilmesi gerektiğini düşünenlerin sayısı ise neredeyse çakıldı. Ankete göre barış görüşmelerini destekleyenlerin oranı mayısta yüzde 59’ken, bu ağustosta yüzde 55’e, ocaktaysa yüzde 29’a düştü. Barış yapılmasına karşı olanların da sayısı yükseldi.
Moskova ile barış istemeyenlerin oranı mayısta yüzde 37’yken, ağustosta yüzde 52, ocaktaysa yüzde 66’ya geriledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin savaşın başından beri ülkeyi çok iyi yönettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 61 olurken, Zelenskiy’den memnun olmayanların sayısı yüzde 1’de kaldı. Ukrayna’nın AB’ye katılım için resmi başvuru belgesi, savaşın başlamasından 4 gün sonra 28 Şubat’ta imzalanmıştı. 23 Haziran’da da Ukrayna’ya aday ülke statüsü verilmişti. Ukrayna’nın hem AB’ye hem de NATO’ya katılma süreci sürüyor.