10 ilimizin etkilendiği deprem felaketinin ardından, bölgeye akın eden yardım tırlarından tutun da otomobillere kadar araçların gidip gelmesi, bu zincirin kopmaması ve depremzedelerin ihtiyaçlarını gidermesi adına akaryakıt istasyonları büyük bir görevi ifa etti.
Türkiye, 6 Şubat sabahı tarihin gördüğü en büyük deprem felaketlerinden birine uyandı. Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem yaklaşık 13.5 milyon kişinin yaşadığı 10 ili etkiledi. Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis’i etkileyen depremler, şehirleri yerle bir ederken 40 binden fazla insanımız vefat etti, 100 binden fazla kişi de yaralandı.
Binlerce araç bölgeye gidip geldi
Bu büyük depremin ardından tüm Türkiye ilk andan itibaren seferber olurken, özellikle tırların olduğu binlerce araç bölgeye gidip gelmeye başladı. Yardım tırları malzemeleri bırakıp geri dönerken, deprem bölgesinde daha rahat hareket edebilen pick up model araçlar, otomobiller ve motosikletler her türlü destek için orada faaliyette kaldı. Bu araçlara enkaz çalışmalarında kullanılan iş makineleride dahil.
Akaryakıt istasyonları ayakta kaldı
Bilumum ihtiyaçlar için kullanılan jeneratörleri de eklersek tüm bu motorlu araçların çalışması ve hareket edebilmesi için fosil yakıt olmazsa olmazdı. Bu noktada deprem bölgesindeki çalışmaların ve yardım faaliyetlerinin aksamaması için akaryakıt istasyonlarının faaliyette olması hayati bir öneme sahipti. Nitekim, 10 ilde çok ciddi yıkım olsa da basit bir düzenekle inşa edilen benzin istasyonlarının çoğu, marketleriyle birlikte ayakta kaldı.
İhtiyaçların da giderilmesine olanak sağladı
Tüm bu motorlu araçların gidip gelmesi, bölgede faaliyet göstermesi ve enerji ihtiyacı için yakıt temin etmenin yanı sıra akaryakıt istasyonları, arama kurtarma ekiplerinden gönüllülere, şoförlerden depremzedelere kadar insanların ‘ihtiyaç’larının da giderilmesine olanak sağladı. Deprem bölgesinde olan istasyonlar sabahları hayırseverlerin bıraktığı simitlerle birlikte çay ikramında da bulundu. Ayrıca Türkiye’de 12 binden fazla akaryakıt istasyonu var.
20 adet elektrikli MG jenaratöre döndü
1 araç 3 çadırı ısıtıp ve aydınlanacak
Son 100 yılın en büyük felaketini yaşayan Türkiye’de bir yandan yaralar sarılmaya çalışılırken diğer taraftan da evlerine giremeyen veya evleri yıkılan depremzedelere yardım çalışmaları aralıksız devam ediyor. Depremin yaşandığı ilk günden bu yana bölgeye desteğini devam ettiren Doğan Trend Otomotiv, afetzedelerin barınma ve ısınma ihtiyaçlarına yönelik enerji ihtiyacını karşılamak için ilk aşamada 20 adet elektrikli SUV’unu, mobil jeneratör olarak kullanılması için deprem bölgesine yola çıkarmaya hazırlanıyor.
Bir araç 3 çadır
Elektrik enerjisinin istenilen her yere taşınabilmesini sağlayan V2L teknolojisi ile özel bir kabloyu elektrikli MG’ye takıp diğer ucundaki 3’lü priz ile 70 kilowatt saate kadar enerji sağlanabiliyor. 70 kilowatt saat enerji, bir ailenin evindeki temel enerji ihtiyaçlarını 1 ay boyunca karşılayabiliyor. Sadece bir otomobil 3 çadır veya konteynerı aynı zamanda ısıtılıp aydınlatabiliyor. 3 priz ile saatte 3,3 kilowatta kadar güç tüketen bu teknolojiyle aydınlatma, elektrikli ısıtıcı ve telefon şarjı gibi ihtiyaçları 2 gün boyunca aynı anda karşılanabilecek.
Şarj istasyonları temin etti
Grubun temsil ettiği Wallbox markası ise projede kullanılacak elektrikli otomobillerin şarj edilebilmesi için şarj istasyonlarını temin etti. Operasyonda destek olabilecek MG markalı otomobiller ile elektrik bulunan bölgelerde araçları şarj edip, elektrik olmayan ve ihtiyacın bulunduğu yerlere araçların transferini sağlamak için bölgeden bir destek ekibi oluşturuldu. Afet bölgesindeki bayileri öncelikli olmak üzere ilk günden itibaren yardım için seferber olan firma, deprem bölgesine yönelik olarak faaliyetlerini aralıksız sürdüreceğini belirtti.